Saksan sotahistoria

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Saksan sotahistoria kattaa Saksan sotahistorian Saksan valtion perustamisesta lähtien vuonna 1871.

Yhdistäminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Preussin rautakansleri Otto von Bismarck aloitti Saksan yhdistämisen yhdeksi valtioksi vuonna 1862 voitokkailla sodilla Tanskaa ja Itävaltaa vastaan. Rauhanteossa kyseiset valtiot luopuivat saksalaisista alueistaan. Napoleonin veljenpoika, Ranskan keisari Napoleon III, ei halunnut vahvaa rajanaapuria ja niin Ranska julisti sodan Saksalle. Saksa kuitenkin voitti ja Vilhelm I valittiin Saksan keisariksi.

Ensimmäinen maailmansota[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1900-luvun alussa Euroopan suurvaltojen välit alkoivat kiristyä ja sotilasliittoja alettiin muodostaa. 1880-luvulla Saksa, Itävalta-Unkari ja Italia tekivät kolmiliiton samoihin aikoihin, kun Yhdistynyt kuningaskunta, Ranska ja Venäjä liittoutuivat. Vuonna 1914 serbiaktivisti murhasi Itävalta-Unkarin arkkiherttuan ja sota syttyi liittojen välille. Sodan aikana Italia kuitenkin vaihtoi puolta. Saksa oli vähällä voittaa Ranskan, mutta Marnejoella sotaonni kääntyi, ja Saksa työnnettiin takaisin. Näin se myös hävisi sodan vuonna 1918.

Toinen maailmansota[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Toinen maailmansota

Kun kansallissosialistisen puolueen johtaja Adolf Hitler nousi saksan diktaattoriksi, Yhdistynyt kuningaskunta ja Ranska huolestuivat. Neuvostoliiton johtaja Josif Stalin luotti kuitenkin Saksaan ja solmi tämän kanssa hyökkäämättömyyssopimuksen. Vuonna 1939 sota alkoi Saksan hyökkäyksellä Puolaan. Britit ja ranskalaiset julistivat sodan Saksalle, joka valtasi Ranskan ja suuren osan Eurooppaa Atlantilta Välimerelle. Se myös rikkoi hyökkäämättömyyssopimuksen ja hyökkäsi Neuvostoliittoon. Idässä Neuvostoliitto löi Saksan takaisin ja lännessä brittien, kanadalaisten ja yhdysvaltalaisten isku, Normandian maihinnousu, löi saksalaiset Ranskasta. Natsi-Saksa tuhoutui 1945, kun Neuvostoliiton joukot valloittivat Berliinin.

Merkittäviä taisteluja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäinen maailmansota[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toinen maailmansota[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä Saksaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.