Richard Meinertzhagen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Richard Meinertzhagen.

Richard Henry Meinertzhagen CBE DSO (3. maaliskuuta 1878 Mottisfont Abbey, Hampshire[1]17. kesäkuuta 1967 (Englanti) oli maineikas brittiläinen sotilas, vakoilija, lintutieteilijä ja lintujen väiveiden asiantuntija. Hänen seikkailunsa eri puolilla maailmaa ovat muodostuneet legendaarisiksi. Hänen tieteellinen työnsä lintujen parissa on kuitenkin myöhemmin osoittautunut osin epätarkaksi.

Richard Meinertzhagen syntyi varakkaaseen englantilaisperheeseen. Hänen isänsä Daniel Meinertzhagen oli pankkiiri ja äitinsä Georgina Potter London School of Economicsin perustajan Beatrice Webbin sisar. Richardin intohimo lintuihin ja metsästykseen syttyi, kun perhetuttu filosofi Herbert Spencer kannusti häntä tutkimaan luonnonhistoriaa iskulauseellaan: "Tarkkaile, tallenna, selitä!"

Meinertzhagen velvoitettiin liittymään Hampshire Yeomanry -karabinieereihin vuonna 1897. Seuraavana vuonna hän sai siirron West Yorkshire Regimentiin. Vuonna 1899 hänet siirrettiin Kuninkaalliseen jalkaväkeen. Hänet ylennettiin luutnantiksi vuonna 1900 ja kapteeniksi 1904. Hänen asemapaikkansa vaihtelivat: Hän palveli Intiassa, Afrikassa ja Palestiinassa. Vuonna 1905 Meinertzhagen kukisti Itä-Afrikassa kapinan ja surmasi kapinaa johtaneen nanji-heimon hengellisen johtajan Orkoiyotin. Ensimmäisessä maailmansodassa hän taisteli Palestiinassa ja Siinailla, ja hänet ylennettiin majuriksi. Sodan loppuvaiheissa, vuonna 1918 hänet ylennettiin everstiksi. Hän osallistui Pariisin rauhankonferenssiin vuonna 1919 ja toimi Edmund Allenbyn johtavana poliittisena upseerina. Hän osallistui myös Palestiinan brittiläisen mandaatin luomiseen, mikä käytännössä johti myöhemmin Israelin valtion syntymiseen. Meinertzhagen erosi palveluksesta vuonna 1925.

Meinertzhagen suoritti yhdessä tohtori Phillip Alexander Clanceyn kanssa lintutieteellisen tutkimusretken Jemeniin, Adeniin, Somaliaan, Etiopiaan, Keniaan ja Etelä-Afrikkaan. Hän julkaisi suuren määrän artikkeleita lintujen taksonomiasta ja muilta ornitologian aloilta. Hän keräsi valtavan kokoelman, noin 20 000 kappaletta, linnunnahkoja ja lintujen väiveitä. Meinertzhagenin aikalaiset pitivät häntä yhtenä Britannian suurimmista ornitologeista. Kun hänen lintukokoelmansa vuonna 1990 tarkastettiin perusteellisesti Natural History Museum at Tringissä, siinä havaittiin suuri määrä valheellista ja varastettua tietoa. Hänen todettiin varastaneen toisten kokoelmista parhaat näytteet ja esittäneen ne sitten ominaan. Vuonna 2003 Pamela C. Rasmussen ja Robert P. Prys-Jones julkaisivat tutkimuksensa, jonka mukaan Meinertzhagenin vilpillisyys oli ollut vielä laajempaa kuin aiemmin oli uskottu.[2] Monet hänen omikseen ilmoittamista näytteistä oli varastettu British Museumista. Monet oli myös kerännyt joku toinen keräilijä, monissa tapauksissa Hugh Whistler.

Meinertzhagen hyväksytään yhä auktoriksi osalle hänen kuvailemistaan lintujen alalajeista. Näistä yksi on kesykyyhkyn (Columba livia) alalaji dakhlae.[3]

Teoksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Nicoll’s Birds of Egypt. 2 osaa, Hugh Rees: London (1930)
  • The Life of a Boy: Daniel Meinertzhagen, 1925-1944. Oliver & Boyd (1947)
  • Birds of Arabia. Oliver & Boyd (1954)
  • Kenya Diary 1902-1906. Oliver & Boyd (1957)
  • Middle East Diary, 1917-1956. Cresset Press: London (1959)
  • Pirates and Predators. The piratical and predatory habits of birds. Oliver & Boyd (1959)
  • Army Diary 1899-1926. Oliver & Boyd (1960)
  • Diary of a Black Sheep. Oliver & Boyd (1964)
  • The Romanov Conspiracies, Michael Occleshaw (1993).

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]