Edmund Allenby

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sir Edmund Allenby

Edmund Henry Hynman Allenby (23. huhtikuuta 1861 Brackenhurst, Englanti14. toukokuuta 1936 Lontoo, Englanti) oli brittiläinen sotilas, sotamarsalkka ja hallintoviranomainen, joka toimi ensimmäiseen maailmansotaan Brittiläisen siirtoarmeijan johdossa Lähi-idän taisteluissa.

Allenby valmistui Sandhurstin sotakorkeakoulusta, ja hänen sotilasuransa alkoi vuonna 1882 ratsuväessä. Hänen ensimmäinen palveluspaikkansa oli Etelä-Afrikka, jossa hän osallistui myös toiseen buurisotaan (1899–1901). Sodan loputtua Allenby oli ylennetty jo everstiksi.

Brittiläisten Jerusalemin muistomerkki Allenbyn aukiolla Jerusalemissa.

Ensimmäisessä maailmansodassa Allenby sai komennettavakseen Brittiläisen siirtoarmeijan ratsuväkidivisioonan. Ypresin ensimmäisen taistelun jälkeen Allenby ylennettiin Britannian kolmannen armeijan komentajaksi. Kuitenkin vuonna 1917 Allenby siirrettiin Lähi-itään brittiläisten Egyptin-joukkojen komentajaksi,[1] mikä johtui pitkälti siitä, että hänellä oli ollut erimielisyyksiä Douglas Haigin kanssa Arrasin taistelun taktiikasta.

Allenbyn tehtäväksi annettiin vallata Jerusalem turkkilaisilta jouluun 1917 mennessä. Hänen onnistuikin valloittaa Gazan kaupunki Gazan kolmannessa taistelussa marraskuussa 1917 ja joulukuussa Jerusalem. Seuraavan vuoden syyskuussa Allenbyn joukot kukistivat turkkilaiset pohjoisempana Megiddon taistelussa, minkä ansiosta hän valloitti myös Damaskoksen ja Aleppon.[1] Vuonna 1919 Allenby nimitettiin sotamarsalkaksi ja aateloitiin.

Sodan jälkeen Allenby toimi Brittiläisen kansainyhteisön lähettiläänä Egyptissä vuodet 1919–1925. Vuonna 1925 hän jäi eläkkeelle ja siirtyi Edinburghin yliopiston rehtoriksi. Allenby kuoli vuonna 1936 ja hänet haudattiin Westminster Abbey -kirkkoon.

Allenby on esiintynyt roolihahmona monessa elokuvassa ja kirjallisuudessa. Arabian Lawrence -elokuvassa häntä esittää Jack Hawkins.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Westwell, Ian: Ensimmäinen maailmansota. Tärkeimmät sotatapahtumat päivä päivältä, s. 134, 135, 143, 144. Alkuteos World War I, Day by Day. Suomentanut Ahola, Veikko ym.. Gummerus kustannus, 2004. ISBN 978-951-20-6624-7.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]