Pullakkonoet

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pullakkonoet
Anthracoidea pratensis -pullakkonokea vahasaran (Carex flacca) emitähkän pullakoissa
Anthracoidea pratensis -pullakkonokea
vahasaran (Carex flacca) emitähkän pullakoissa
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Sienet Fungi
Kaari: Kantasienet Basidiomycota
Alakaari: Nokisienet Ustilaginomycotina
Luokka: Varsinaiset nokisienet Ustilaginomycetes
Lahko: Ustilaginales
Heimo: Anthracoideaceae
Suku: Pullakkonoet Anthracoidea
Bref.
Alasuvut
  • Anthracoidea
  • Proceres
Katso myös

  Pullakkonoet Wikispeciesissä
  Pullakkonoet Commonsissa

Pullakkonoet (Anthracoidea) on nokisienten alakaareen, Ustilaginales-lahkoon kuuluva sienisuku. Sukuun kuuluu 109 lajia ja sukuun kuuluvia lajeja esiintyy kaikkialla maapallolla. Suvun tyyppilaji on Anthracoidea caricis. Pullakkonokien suku voidaan jakaa kahteen alasukuun: Anthracoidea ja Proceres.

Pullakkonoet kasvavat sarakasvien (Cyperaceae) heimoon kuuluvilla kasvilajeilla. Osa suvun lajeista loisii monella eri isäntäkasvilajilla ja osa tavallisesti vain yhdellä tai muutamalla keskenään lähisukuisella isäntäkasvilajilla. Monien pullakkonokien tieteellisten nimien lajinimi on sama tai lähes sama kuin sen tavallisen isäntäkasvilajin tieteellisen nimen lajinimi. Pullakkonokilajeja tavataan erityisesti saroilla (Carex) niiden pullakoissa, mutta myös sarakkeilla (Kobresia) ja sarakeilla (Uncinia). Pullakkonokien infektoimista emikukkien sikiäimistä ei kehity siemeniä. Saroilla tavataan pullakkonokien lisäksi muihinkin sienisukuihin kuuluvia nokisieniä.

Suomessa on tavattu useita pullakkonokilajeja, joista osa on aiemmin luokiteltu silmälläpidettäviksi, mutta myöhemmin jätetty arvioimatta. Suomessa kasvaa kuitenkin monia pullakkonokilajien isäntäkasvilajeja ja osa niistä on aivan yleisiä.

Suomalainen Ilkka Kukkonen sekä unkarilainen Kálmán Vánky ovat tutkineet sekä nimenneet useita pullakkonokilajeja, ja heidän mukaansa onkin nimetty lajit Anthracoidea kukkonenii sekä Anthracoidea vankyi.

Lajeja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kunkin pullakkonokilajin nimen perässä on suluissa isäntäkasvilajien nimet, mikäli isäntäkasvilajeilla on suomenkielinen nimi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]