Nokkasara

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Nokkasara
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheophyta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Yksisirkkaiset Liliopsida
Lahko: Poales
Heimo: Sarakasvit Cyperaceae
Suku: Sarat Carex
Laji: lepidocarpa
Kaksiosainen nimi

Carex lepidocarpa
Tausch

Synonyymit
  • Carex viridula var. lepidocarpa
Katso myös

  Nokkasara Wikispeciesissä
  Nokkasara Commonsissa

Nokkasara (Carex lepidocarpa) on sarakasvien (Cyperaceae) heimoon, sarojen (Carex) sukuun kuuluva kasvilaji. Nokkasara jaetaan eri alalajeihin, joita ovat etelännokkasara (Carex lepidocarpa ssp. lepidocarpa) sekä kuusamonnokkasara (Carex lepidocarpa ssp. jemtlandica). Nokkasara alalajeineen kuuluu keltasararyhmään.[1]

Nokkasaran lehdet ovat yleensä lyhyitä ja kapeita. Nokkasaran kukintona on tähkistö, joka koostuu yhdestä hedetähkästä sekä 1–3 emitähkästä. Emitähkät ovat selvästi toisistaan erillisiä. Emikukat ovat kolmiluottisia. Nokkasara muistuttaa hyvin paljolti keltasaraa (Carex flava), mutta sen kukinnon alimman emitähkän tukilehti on lyhyempi. Myös kukinnon emitähkät ovat keltasaralla tavallisesti tiiviimmin yhdessä.[1]

Nokkasara kasvaa runsaskalkkisilla soilla. Nokkasara on yleisesti ottaen harvinainen, mutta sopivilla kasvupaikoilla se voi olla paikallisesti yleinen.[1]

Suomessa nokkasaraa kasvaa kahdella toisistaan erillisellä alueella: Ahvenanmaalla sekä Kainuussa ja Koillismaalla[2]. Ahvenanmaalla tavataan etelännokkasaraa[3] ja Kainuussa sekä Koillismaalla lähinnä kuusamonnokkasaraa[4].

  1. a b c Den virtuella floran: Näbbstarr (Carex lepidocarpa) Den virtuella floran. 1996. Naturhistoriska riksmuseet. Viitattu 20.8.2021. (ruotsiksi)
  2. Raino Lampinen & Tapani Lahti: Kasviatlas 2018: Nokkasara (Carex lepidocarpa) Kasviatlas. Luonnontieteellinen keskusmuseo. Viitattu 20.8.2021.
  3. Raino Lampinen & Tapani Lahti: Kasviatlas 2018: Etelännokkasara (Carex lepidocarpa subsp. lepidocarpa) Kasviatlas. Luonnontieteellinen keskusmuseo. Viitattu 20.8.2021.
  4. Raino Lampinen & Tapani Lahti: Kasviatlas 2018: Kuusamonnokkasara (Carex lepidocarpa subsp. jemtlandica) Kasviatlas. Luonnontieteellinen keskusmuseo. Viitattu 20.8.2021.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]