Aapasara

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Aapasara
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Yksisirkkaiset Liliopsida
Lahko: Poales
Heimo: Sarakasvit Cyperaceae
Suku: Sarat Carex
Laji: rotundata
Kaksiosainen nimi

Carex rotundata
Wahlenb.

Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Aapasara Wikispeciesissä

Aapasara (Carex rotundata) on sarakasvien (Cyperaceae) heimoon kuuluva keskikokoinen kasvilaji. Aapasara muistuttaa paljolti kiiltosaraa (Carex saxatilis), mutta lajit ovat erotettavissa lehtien sekä pullakoiden ulkonäön ja emikukkien luottien lukumäärien perusteella.[2]

Aapasaralla on suikertava juurakko, josta varret kasvavat joko yksittäin tai harvalukuisina ryhminä. Varret ovat pyöreähköjä sekä sileitä ja lehtien tyvitupet ovat harmaanruskeita. Lehdet ovat kouruisia, yhteen kiertyneitä sekä kiiltävänvihreitä. Aapasara on erilaistähkäinen saralaji, ja sen kukintona oleva tähkistö koostuu yleensä yhdestä hedetähkästä sekä yhdestä tai kahdesta emitähkästä. Alimman tähkän tukilehti on yleensä pitkä ja kukinnosta poispäin sojottava tai alaspäin kaartunut. Emitähkät ovat yleensä tummanvihreitä sekä lyhyitä ja lieriömäisiä, lähes pallomaisia. Emikukat ovat kolmiluottisia. Tähkäsuomut ovat lähes mustia ja niissä on vaalea keskisuoni. Pullakot ovat emitähkissä tiiviisti ja niiden suuodat sojottavat selvästi tähkistä ulospäin. Muodoltaan pullakot ovat pyöreitä ja laajatyvisiä sekä lyhyen suuodan omaavia.[2]

Aapasara kasvaa märillä soilla sekä muunlaisilla kosteilla, ravinteikkailla ja kalkkipitoisilla kasvupaikoilla tunturialueilla[2]. Suomessa aapasara on yleinen pohjoisessa Lapissa[3]. Erityisesti sitä tavataan Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kuntien alueilla, mutta jonkin verran myös hieman etelämpänä[3].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Lansdown, R.V.: Carex rotundata IUCN Red List of Threatened Species. Version 2019.2. 2016. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 22.7.2019. (englanniksi)
  2. a b c Arne A. Anderberg: Den virtuella floran: Rundstarr (Carex rotundata) Den virtuella floran. 1998. Naturhistoriska riksmuseet. Viitattu 26.12.2017. (ruotsiksi)
  3. a b Raino Lampinen & Tapani Lahti: Kasviatlas 2016: Aapasara (Carex rotundata) Kasviatlas. Luonnontieteellinen keskusmuseo. Viitattu 26.12.2017.