Nukkasara

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Nukkasara
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheophyta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Yksisirkkaiset Liliopsida
Lahko: Poales
Heimo: Sarakasvit Cyperaceae
Suku: Sarat Carex
Laji: tomentosa
Kaksiosainen nimi

Carex tomentosa
L.

Synonyymit

Carex filiformis

Katso myös

  Nukkasara Wikispeciesissä
  Nukkasara Commonsissa

Nukkasara (Carex tomentosa) on sarakasvien (Cyperaceae) heimoon kuuluva kasvilaji. Se on mätästävä ja keskisuureksi kasvava saralaji, jolla on erilliset hede- ja emitähkät. Nukkasara muistuttaa jokapaikansaraa (Carex nigra), mutta lajit ovat erotettavissa toisistaan pullakoiden ulkonäön perusteella. Nukkasara muistuttaa pullakoidensa perusteella jonkin verran myös kevätsaraa (Carex caryophyllea) ja kanervisaraa (Carex ericetorum), mutta nämä lajit ovat erotettavissa nukkasarasta selvästi pienemmän kokonsa, erilaisten lehtiensä sekä pienempien emitähkiensä perusteella.[1]

Nukkasaran varret ovat pystyjä ja lehtien tyvitupet ovat tummanruskeita. Lehdet ovat harmaanvihreitä, tasaisia ja melko kapeita. Kukinnon tukilehti on melko lyhyt. Kukinto koostuu yhdestä hedetähkästä sekä yhdestä tai kahdesta emitähkästä. Emitähkät ovat lyhyensoikeita. Tähkäsuomut ovat tummanruskeita ja niissä on vihreä keskisuoni. Pullakot ovat tiiviisti karvapeitteisiä. Emikukat ovat kolmiluottisia.[1]

Nukkasara kasvaa kosteilla, kalkkipitoisilla niityillä ja kasvaa kasvupaikoillaan usein runsaana[1]. Euroopassa nukkasaraa tavataan laajalti Pyreneiltä Balkanille asti[2]. Nukkasaraa ei kasva Suomessa, mutta sitä tavataan Ruotsissa ja Virossa[2]. Aasiassa nukkasaraa tavataan lähinnä Venäjän Aasian puoleisissa osissa[2].

Nukkasaran tieteellisen nimen lajinimi (tomentosa) tulee latinan sanasta tomentosus (suom. tiheäkarvainen) ja viittaa pullakoiden karvoitukseen[1].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d Den virtuella floran: Luddstarr (Carex tomentosa) Den virtuella floran. 1997. Naturhistoriska riksmuseet. Viitattu 25.3.2020.
  2. a b c Den virtuella floran: Luddstarr (Carex tomentosa) — Norra halvklotet Den virtuella floran. 1997. Naturhistoriska riksmuseet.