Vahasara

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vahasara
Carex flacca.jpeg
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheophyta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Yksisirkkaiset Liliopsida
Lahko: Poales
Heimo: Sarakasvit Cyperaceae
Suku: Sarat Carex
Laji: flacca
Kaksiosainen nimi

Carex flacca
Schreb.

Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Vahasara Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Vahasara Commonsissa

Vahasara (Carex flacca) on sarakasvien (Cyperaceae) heimoon kuuluva kasvilaji. Se on yleisesti ottaen keskikokoinen sekä vaaleanharmaanvihreä saralaji ja muistuttaa jonkin verran jokapaikansaraa (Carex nigra). Vaaleanharmaanvihreä yleisväritys on vahasaralle tunnusomainen piirre, minkä myötä vahasaran voi tunnistaa jo kauempaakin.[1]

Vahasaralla on suikertava juurakko sekä tasaiset lehdet. Vahasara on erilaistähkäinen saralaji ja sen kukintona olevassa tähkistössä on tavallisesti kaksi tai kolme hedetähkää sekä kaksi tai kolme emitähkää. Hedetähkät ovat tummanruskeita. Emitähkät ovat perällisiä ja melko pitkiä sekä aluksi pystyjä ja myöhemmin nuokkuvia. Emikukat ovat kolmiluottisia. Tähkäsuomut ovat tummanruskeita ja niissä on vaalea keskisuoni. Pullakot ovat aluksi vaaleanruskeita, mutta tummuvat ajan kuluessa melko tummiksi.[1]

Vahasara kasvaa kosteilla kalkkipitoisilla niityillä[1]. Suomessa vahasaraa tavataan lähinnä vain Ahvenanmaalla[2]. Ruotsissa vahasara on yleinen osissa Etelä-Ruotsia, muun muassa Uplannissa, Skånessa ja Gotlannissa[1].

Vahasaraa käytetään jonkin verran heinämäisenä koristekasvina.

Vahasaran tieteellisen nimen lajinimi (flacca) tulee latinan kielen sanasata flaccus (suom. rento, veltto) ja viittaa nuokkuviin emitähkiin[1].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e Arne A. Anderberg: Den virtuella floran: Slankstarr (Carex flacca) Den virtuella floran. 1997. Naturhistoriska riksmuseet. Viitattu 30.12.2017.
  2. Raino Lampinen & Tapani Lahti: Kasviatlas 2016: Vahasara (Carex flacca) Kasviatlas. Luonnontieteellinen keskusmuseo. Viitattu 30.12.2017.