Prince of Persia: Warrior Within

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Prince of Persia: Warrior Within
Kehittäjä Ubisoft Montreal
Pipeworks Software
Gameloft (iOS)
Julkaisija Ubisoft
Gameloft (iOS)
Jakelija Steam, GOG.com, Humble Store, PlayStation Store, Ubisoft Store ja App Store
Ohjaaja Jean-Christophe Guyot
Tuottaja Bertrand Hélias
Suunnittelija Kevin Guillemette
Käsikirjoittaja Corey G. May
Michael Wendschuh
Säveltäjä Stuart Chatwood
Ohjelmoija Régis Geoffrion
Pelisarja Prince of Persia
Pelimoottori Jade
Julkaistu GameCube, PlayStation 2, Windows, Xbox
  • NA 30. marraskuuta 2004
  • PAL 3. joulukuuta 2004
PlayStation Portable
  • NA 6. joulukuuta 2005
  • PAL 16. joulukuuta 2005
iOS
  • WW 3. kesäkuuta 2010
PlayStation 3
  • PAL 16. marraskuuta 2010
  • NA 14. joulukuuta 2010
Lajityyppi toimintaseikkailu, tasohyppely, hack and slash
Pelimuoto yksinpeli
Ikäluokitus PEGI: 16
ESRB: M Virheellinen ESRB-arvo
Alusta iOS, Microsoft Windows, Nintendo GameCube, PlayStation 2, PlayStation 3, PlayStation Portable, Xbox
Jakelumuoto optinen levy, UMD
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Prince of Persia: Warrior Within on Ubisoftin kehittämä ja julkaisema toimintaseikkailu-/tasohyppelypeli. Peli on julkaistu vuonna 2004 Nintendo GameCubelle, PlayStation 2:lle, Windowsille ja Xboxille, sekä myöhemmin iOS-laitteille ja PlayStation 3:lle.

Peli julkaistiin PlayStation Portablelle nimellä Prince of Persia: Revelations.

Seitsemän vuotta Sands of Time -pelin jälkeen prinssiä jahtaa koko ajan Dahaka-niminen mystinen olento. Hän kysyy neuvoa vanhalta viisaalta mieheltä, jonka mukaan kenen tahansa joka kerran vapauttaa Ajan hiekat on kuoltava. Koska prinssi onnistui pakenemaan kohtaloaan, Dahakan tehtävä Aikajanan vartijana on varmistaa että hän kuolee kuten oli tarkoitettu. Vanha mies kertoo myös Ajan saaresta, jossa Ajan keisarinna loi hiekat ensimmäistä kertaa. Prinssi alkaa purjehtia saarelle estääkseen hiekkojen luomisen, minkä hän uskoo miellyttävän Dahakaa. Merellä tapahtuu taistelu keisarinnan palvelija Shahdeen johtamia joukkoja vastaan, mutta hän selviää ja huuhtoutuu saaren rantaan. Prinssi jahtaa Shahdeeta raunioihin ja seuraa häntä aikaportin läpi menneisyyteen ja tappaa hänet kun hän yrittää hyökätä Kaileena-nimisen naisen kimppuun. Kaileena auttaa prinssiä pääsemään keisarinnan valtaistuinhuoneelle, vaikka uskoo prinssin suunnitelmien olevan turhia. Prinssiä alkaa väijyä Hiekkahaamuksi sanottu olento, jonka Dahaka kaappaa ja tappaa. Ennen keisarinnan kohtaamista Prinssi ehdottaa tuovansa hänet Babyloniin, mutta hän kieltäytyy vastahakoisesti.

Valtaistuinhuoneessa Kaileena paljastaa olevansa itse ajan keisarinna, ja yrittää muuttaa kohtaloaan kuolemasta prinssin käsissä hyökkäämällä hänen kimppuunsa. Prinssi päätyy tappamaan Kaileenan ja palaa nykyaikaan, mutta Dahaka silti jahtaa häntä; keisarinnan kuolema johti Ajan hiekkojen luomiseen. Menetettyään toivonsa vähäksi aikaa, Prinssi löytää veistetyn tekstin armeijalta joka löysi Ajan hiekat ensimmäistä kertaa, ja siinä kerrotaan Haamun naamiosta, joka mahdollistaa käyttäjälleen kohtalonsa muuttamisen. Hän suunnittelee käyttävänsä aikaporttia tuodakseen Kaileenan nykyaikaan, mikä mahdollistaa hiekkojen luomisen mutta estää niiden löytämisen ja viennin Azadiin, mikä taas vapauttaisi hänet Dahakalta. Naamio muuttaa prinssin samaksi Hiekkahaamuksi joka aiemmin väijyi häntä. Hän näkee Kaileenan yritykset muuttaa kohtaloaan Shahdeen kielteisyydestä huolimatta, ja hän taisteli kapinoivan Shahdeen kanssa ennen prinssin ilmaantumista. Hiekkahaamuna prinssi onnistuu saamaan toisen itsensä Dahakan kaappaamaksi, ottaen hänen paikkansa Aikajanassa ja vapauttaen hänet naamiosta. Prinssi etenee valtaistuinhuoneelle ja Kaileena hyökkää hänen kimppuunsa kuten ennenkin, vaikka hän yrittää vakuuttaa tätä kohtalonsa muuttamisesta.

Pelin loppu vaihtelee riippuen siitä, onko prinssi löytänyt erityisen Vesimiekan. Ilman Vesimiekkaa Prinssi tappaa Kaileenan ja Dahaka imee hänet hiekkojen voiman jäännöksineen ennen kuin katoaa. Vesimiekan kanssa Prinssi puolustaa Kaileenaa Dahakan hyökkäykseltä ja käyttää Vesimiekkaa sen tappamiseen. Prinssi ja Kaileena rakentavat veneen ja lähtevät saarelta, nukkuen yhdessä matkan aikana. Molemmissa lopuissa Babylon näytetään liekeissä ja valloittavan armeijan hyökkäyksen alla.

Pelaaja miekkailee hirviöitä ja pystyy käyttämään myös apunaan erilaisia hiekkataikoja, kuten ajassa takaisin kelaamista ja ajan hidastamista.

Warrior Withinin esituotanto alkoi Ubisoft Montrealilla The Sands of Timen kehityksen lopussa 2003.[1] Prince of Persia -elokuvan käsikirjoitukseen liittyneiden sitoumusten takia sarjan luoja Jordan Mechner ei ollut mukana Warrior Withinin tekemisessä.[2] Varhaisissa aivoriihissä kehitystiimi päätti luoda synkemmän jatko-osan The Sands of Timelle, joka kehittäisi pelimekaniikkojaan edeltäjänsä pohjalta.[1] Kehitysprosessi kesti noin vuoden, ja kehitystiimiin tuotiin yli 60 uutta henkilöä apuun. The Sands of Timesta saatua palautetta käytettiin hyödyksi kehityksessä.[1] Tuottaja Bertnand Hélias sanoi kehitysvaiheessa olleen useita ylä- ja alamäkiä.[3] Sonyn edustaja kertoi kehitystiimille, että he olivat saavuttaneet PlayStation 2:n tekniset rajat, mutta tiimi löysi tapoja säätää pelimoottoria, parantaa suorituskykyä ja kasvattaa ympäristöjen kokoa.[4] He pyrkivät samaan graafisen ilmeen parantamiseen myös Xboxilla. Pelin haluttiin toimivan 30 sekunnin kuvataajuudella, mikä mahdollisti laskentatehon kohdentamisen pelimaailmaan.[4]

Peli on saanut GameSpotin arvostelussa arvosanaksi 8.6/10.[5]

KonsoliFINin kaba antoi Warrior Withinille arvosanaksi 4/5. Hän näki pelin synkemmän suunnan markkinavoimien mielistelynä ja uskoi sen todennäköisesti järkyttävän Sands of Timen faneja. Hän ei pitänyt prinssin hahmonkehityksestä: "Päähenkilö, itse Persian Prinssi ei enää ole kunniallinen ja arka, vaan hänestä on tehty pahis – aivan todellinen badass – joka on valmis repimään kenet tahansa tiellään seisovan kappaleiksi silmääkään räpäyttämättä. Lopputulos, ponnettomia herjoja taistelun tuoksinassa laukova angstigoottiprinssi, on kuitenkin lähinnä tragikoominen." Hän piti pelissä alueita tutkittaessa soivaa musiikkia tunnelmallisena mutta taisteluissa soivaa musiikkia "muka-rankkana metallimättönä". Juoni oli hänen mielestään "niin päälleliimattua roskaa, että Kauniiden ja rohkeiden käsikirjoittajatkin olisivat kateellisia". Hän kehui pelin taistelua nopeammaksi ja sulavammaksi kuin ennen, teknistä toteutusta huikeaksi ja kenttäsuunnittelua erittäin onnistuneeksi. Hän päätti arvostelunsa sanomalla "Warrior Withinin olemuksesta on ehkä vaikea pitää, mutta sitä on mielettömän mukava pelata. Tällä kertaa kakkonen ei kuitenkaan ole ykkönen."[6]

Game Realityn Petteri Hemmilä antoi Warrior Withinille arvosanaksi 4/5. Hän kehui pelin uutta taistelujärjestelmää, joka teki taistelusta Sands of Timea mielenkiintoisempaa. Silti "taisteluosuudet jäävät vieläkin selvästi muun pelin jalkoihin ja alkavat loppua kohden muuttumaan enemmän ja enemmän pakkopullaksi." Pelin äänimaailma oli hänestä yksipuolisempi, "iso osa äänimaailmasta koostuu turhan toistuvista älähdyksistä, prinssin, sekä vihollisten nakkelemista solvauksista ja miekkojen kolahduksista, joita saa kuulla kyllästymiseen saakka[7]."

Alkuperäisen Prince of Persian tekijä ja The Sands of Timen kehityksessä mukana ollut Jordan Mechner kommentoi Warrior Withiniä Wiredille: "En pidä pelin taiteellisesta suunnasta tai väkivallasta, jonka vuoksi se sai K18-ikärajan. Tarina, hahmot, dialogi, ääninäyttely ja visuaalinen ilme eivät olleet minun makuuni.[8]"

Ääninäyttelijät

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
 Monica Bellucci  Kaileena  
 Claudia Besso  Bladedancer  
 Robin Atkin Downes  Prince  
 Richard M Dumont  The Dahaka  
  1. a b c The Making Of... Prince of Persia Warrior Within. NGC Magazine, joulukuu 2004, nro 102, s. 74-77. Future Plc. Artikkelin verkkoversio. Viitattu 05.11.2023. (englanniksi)
  2. Making of Prince of Persia Warrior Within "Part 1" Ubisoft. Arkistoitu .
  3. Leone, Matt: Preview: Prince of Persia: Warrior Within 1up. 24.11.2004. Arkistoitu . Viitattu 05.11.2023. (englanniksi)
  4. a b Reed, Kristan: Prince Of Persia 2 Eurogamer. 04.08.2004. Arkistoitu . Viitattu 05.11.2023. (englanniksi)
  5. Bob Colayco: Prince of Persia: Warrior Within Review 2.12.2004. GameSpot. Arkistoitu 23.3.2019. Viitattu 23.3.2019.
  6. kaba: Prince of Persia: Warrior Within KonsoliFIN. 24.01.2005. Arkistoitu 11.8.2022. Viitattu 11.06.2022. (suomeksi)
  7. Hemmilä, Petteri: Arvostelussa Prince of Persia: Warrior Within Game Reality. 01.03.2005. Arkistoitu 7.7.2022. Viitattu 11.06.2022. (suomeksi)
  8. They Did What To My Game?! Wired. 01.12.2005. Arkistoitu 10.6.2022. Viitattu 11.06.2022. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä videopeleihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.