Prince of Persia

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee pelisarjaa. Katso myös Prince of Persia (täsmennyssivu).
Prince of Persia
Kehittäjä Brøderbund
Red Orb Entertainment
Ubisoft
Pipeworks
Gameloft
Julkaisija Brøderbund
TLC
Mattel
Ubisoft
Sony Computer Entertainment
Lajityyppi toimintaseikkailu, tasohyppely
Ensijulkaisu Prince of Persia (1989)
Viimeisin julkaisu Prince of Persia: The Forgotten Sands (2010)
Aiheesta muualla
MobyGames
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Prince of Persia on Brøderbundin kehittämä toimintaseikkailupelisarja. Myöhemmin pelisarjaa on jatkanut Ubisoft.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Prince of Persia on pelinä merkittävä, koska se oli sen ajan muihin tasohyppelyihin ja useimpiin toimintaseikkailuihin verrattuna huomattavasti realistisempi. Ennen Prince of Persia -pelejä tyypillisessä tasohyppelyssä pelihahmon kehon mittasuhteet olivat epärealistisia eivätkä hahmot reagoineet korkealta putoamiseen.

Prince of Persiassa käytettiin siihen aikaan poikkeuksellisen realistista animaatiota. Pelin ihmishahmot ovat karkeita spritejä, mutta elävästi animoituja. Jordan Mechner perusti pelin animaatiot hänen veljestään, Davidista otettuun videopätkään, jossa David teki liikkeitä jotka myöhemmin päätyivät peliin. Kaikki hahmojen asennot ja mittasuhteet tehtiin tarkoin videon pohjalta vastaamaan todellista ihmistä niin juostessa kuin hypätessäkin. Myös pelin miekkailukohtaukset ovat varsin aidon näköisiä, joskin lyöntejä ja torjuntoja oli käytössä vain yksi kumpaakin.

Vuonna 2008 pelisarjan pohjalta alettiin kehittää elokuvaa. Prince of Persia: The Sands of Time sai ensi-iltansa keväällä 2010.

Juoni ja pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Prince of Persian punainen lanka on aikaraja, jossa peli pitää läpäistä. Aika juoksee pelissä jatkuvasti, joten pelaajalla on aikaa vain tunti pelata peli läpi. Joillakin alustoilla oli mahdollista tallentaa peli jokaisen tason alkuun, mutta peliä jatkettaessa aika jatkuisi tästä pisteestä.

Prince of Persian historia muuttui Prince of Persia Special Editionin jälkeen täysin. Juoni oli samantapainen, mutta Prinssi osasi yliluonnollisia liikkeitä, kuten seinillä kävelyä. Peleihin tuli myös aivan uudenlaisia vihollisia ja esteitä. Myöhemmässä Ubisoftin luomassa Sands of Time -trilogiassa Prinssin liikkeet ovat taas palanneet uskottavammiksi: pudotukset, jotka tappaisivat oikeasti, tappavat myös pelissä.

Ryhmittely[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuva avoimen lähdekoodin kloonista ensimmäisestä Prince of Persia -pelistä.

Prince of Persia -pelit voidaan luokitella neljään ryhmään:

  1. 1990-luku: Prince of Persia on alun perin Apple II -tietokoneelle vuonna 1989 julkaistu videopeli. Se on käännetty lukuisille muille laitteille. Lajityypiltään peli on tasohyppelyn ja toimintaseikkailun väliltä. Pelin pääkehittelijä oli Jordan Mechner. 1990-luvulla Prince of Persia -sarjan pelejä tuotettiin neljä.
  2. Välisarja: Ennen Sands of Timea Ubisoft teki Prince of Persia: Special Edition -pelin, joka on pelattavissa ilmaiseksi internetissä.
  3. 2000-luku: Vuonna 2000 Ubisoft aloitti uuden elisarjan, johon kuuluvat Sands of Time, Warrior Within, Two Thrones, Revelations, Rival Swords ja Battles of Prince of Persia. Prinssi pysyi muuten samanlaisena, mutta hänelle annettiin akrobaattitaitoja, kuten seiniä pitkin juokseminen ja vihollisten yli hyppiminen. Myös forgotten sands peli kuuluu tähän ryhmään, vaikka se ilmestyikin vasta Forgotten sandsin jälkeen.
  4. 2008: Vuonna 2008 Ubisoft julkaisi uuden pelisarjan, johon kuuluivat Prince of Persia ja Prince of Persia Epilogue (DLC). Peleihin oli lisätty sarjakuvamainen grafiikka, ja prinssi sai haarniskoidun käden. Itse pelien tarina laitettiin kokonaan uusiksi, eikä prinssillä ole yhteyksiä edelliseen prinssiin. Myös prinssin ääninäyttelijä vaihtui.

Pelisarja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Julkaisu Nimi Kehittäjä
1989 Prince of Persia Brøderbund
1993 Prince of Persia 2: The Shadow and the Flame Brøderbund
1999 Prince of Persia 3D Red Orb Entertainment
Avalanche Software
2002 Prince of Persia: Harem Adventures Gameloft
2003 Prince of Persia: Special Edition Ubisoft
Prince of Persia: The Sands of Time Ubisoft
2004 Prince of Persia: Warrior Within Ubisoft
2005 Prince of Persia: The Two Thrones Ubisoft
Battles of Prince of Persia Ubisoft
2008 Prince of Persia Ubisoft
Prince of Persia: The Fallen King Ubisoft Casablanca
2010 Prince of Persia: The Forgotten Sands Ubisoft

Elokuva[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarjaan liittyen on tehty myös elokuva.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Prince of Persia.