Pirates of the Caribbean: Salazar’s Revenge

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pirates of the Caribbean: Salazar’s Revenge
Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales
Ohjaaja
Käsikirjoittaja Jeff Nathanson
Tarina
Perustuu Walt Disneyn huvipuistolaitteeseen
Pirates of the Caribbean
Tuottaja Jerry Bruckheimer
Säveltäjä Geoff Zanelli
Kuvaaja Paul Cameron
Leikkaaja
Tuotantosuunnittelija Nigel Phelps
Pukusuunnittelija Penny Rose
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö
Levittäjä Walt Disney Studios Motion Pictures
Netflix
Disney+
Ensi-ilta
Kesto 123 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 230 000 000 $[1]
Tuotto 794 861 794 $[1]
Edeltäjä Pirates of the Caribbean: Vierailla vesillä
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb
Elonet
AllMovie

Pirates of the Caribbean: Salazar’s Revenge (engl. Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales) on vuonna 2017 ensi-iltansa saanut Pirates of the Caribbean -elokuvasarjan viides osa. Elokuvan ovat ohjanneet norjalaiset Joachim Rønning ja Espen Sandberg. Elokuvan tuotti elokuvasarjan aiemmatkin elokuvat tuottanut Jerry Bruckheimer.[2] Elokuva sai ensi-iltansa Suomessa 24. toukokuuta 2017 ja Yhdysvalloissa 26. toukokuuta 2017.[3][4]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

12-vuotias Henry Turner hiipii ulos talosta yöllä soutaakseen veneensä paikkaan, jolla on tietyt koordinaatit. Hän sukeltaa mereen ja astuu Lentävälle hollantilaiselle samalla hetkellä, kun se nousee valtameren syvyyksistä. Hän tapaa laivan kannella isänsä Will Turnerin ja kertoo hänelle, että on löytänyt keinon murtaa tämän kirous ja vapauttaa hänet laivaltaan. Will on tästä otettu, mutta ei usko sen olevan mahdollista ja käskee Henryä lähtemään mereltä pysyvästi. Henry kuitenkin vannoo, ettei lopeta ennen kuin saa isänsä takaisin.

Yhdeksän vuotta myöhemmin Henry Turner palvelee Britannian kuninkaallisessa laivastossa. Heidän aluksensa jahdatessa merirosvolaivaa Henry huomaa, että kapteeni aikoo purjehtia heidät Paholaisen kolmioon, vaaralliseen ja petolliseen paikkaan. Kapteeni ei kuuntele Henryn varoituksia ja leimaa hänet maanpetturiksi. Kun he purjehtivat sisälle Kolmioon, he törmäävät aluksen hylkyyn. Sieltä nousevat elävät kuolleet merimiehet, joita johtaa espanjalainen kapteeni Armando Salazar.

Aavemiehistö valtaa laivan ja tappaa tieltään jokaisen merimiehen ja sotilaan. Laivan putkaan heitetty Henry kohtaa Salazarin, joka näkee etsintäkuulutuksen kapteeni Jack Sparrow’sta Henryn sellissä. Hän jättää Henryn eloon, jotta tämä voi kertoa aavemiehistön tarinaa. Salazar janoaa kostoa Jackille ja pyytää Henryä viemään tälle viestin: ”tulen vielä näkemään päivänvalon ja sinä päivänä kuolema tulee noutamaan häntä.”

Nuori nainen Carina Smyth on tuomittu kuolemaan noituudesta, koska hän harjoittaa ​​tähtitiedettä ja horologiaa. Hän onnistuu pakenemaan sellistään ja törmää Jack Sparrow’hun, joka yrittää ryöstää Saint-Martinin pankin miehistönsä kanssa. Myös Henry saa kuolemantuomion, sillä hänen oletetaan tehneen petoksen kuninkaallisen laivaston aluksella. Carina tapaa Henryn sairastuvassa ja kertoo tietävänsä, miten löytää Poseidonin kolmikärki, voimallinen esine, joka antaa omistajalleen kyvyn hallita meriä. Henry aikoo käyttää kolmikärkeä rikkomaan isänsä kirouksen, Carina puolestaan haluaa löytää ”kartan, jota kukaan ei pysty lukemaan” selvittääkseen kuka hänen isänsä oli.

Carina auttaa Henryn pakoon, ja tämä etsii pidätetyn Jackin sellin. Henry kertoo Jackille itsestään sekä kolmikärjestä, ja tarvitsevansa Jackin apua sen löytämiseen. Lisäksi hän välittää Jackille Salazarin viestin. Sekä Jack että Carina joutuvat kaupungin aukiolle teloitettavaksi. Yhdessä Jackin miehistön kanssa Henry auttaa heitä pakenemaan ja he lähtevät purjehtimaan Jackin laivalla, Kuolevalla lokilla (Dying Gull). Carina näyttää heille isänsä jättämän kartan, joka johtaa Poseidonin kolmikärjen luo, ja ryhtyy vastahakoisesti Henryn ja Jackin kumppaniksi oman tavoitteensa saavuttamiseksi.

Salazar ja hänen miehistönsä pääsevät pois Paholaisen kolmiosta, jossa he olivat loukussa (Jack Sparrow’n vaihdettua kompassinsa viskiin). Meriä nykyisin hallitseva kapteeni Hector Barbossa saa aluksellaan tiedon, että Salazar on upottanut jo kolme hänen laivaansa. Hän tarjoutuu henkeään vastaan auttamaan Salazaria jäljittämään ja tappamaan Jackin. Salazar kertoo, kuinka hän ja hänen miehistönsä kerran purjehtivat merillä tappaen jokaisen merirosvon, kunnes he kohtasivat nuoren Jack Sparrow’n, joka ei ollut vielä kapteeni. Jack huijasi heidät purjehtimaan Paholaisen kolmioon, jossa Salazar ja hänen miehensä kuolivat ja olivat kirottuja pysymään elävinä kuolleina ja loukussa Kolmiossa.

Salazarin laiva Hiljainen Maria (Silent Mary) löytää Kuolevan lokin. Jack, Henry ja Carina pakenevat veneellä, kun muu miehistö jää alukselle harhauttamaan valtaajia. Salazar ja hänen miehensä ajavat takaa Jackia, mutta kun he saapuvat pienelle saarelle, Jack tajuaa, että aavemiehistö ei voi astua kuivalle maalle. Pyövelinlahdella Jackin on kuitattava vanha velka tuttavalleen naimalla tämän sisar, mutta Barbossa miehistöineen keskeyttää aikeet. Hän ei aio pitää lupaustaan kuolleille, jotka veivät häneltä meren herruuden, vaan aikoo palauttaa Mustan helmen entiseen loistoonsa.

Palautettuaan Mustan helmen vesille miehistö purjehtii Salazar perässään Poseidonin kolmikärjen sijaintipaikalle, pienelle saarelle, joka ei näy millään kartalla. Syttyy taistelu, kun Salazar löytää Mustan helmen ja melkein tappaa Jackin, jonka hän kuitenkin toivoo vapauttavan hänet ja miehistönsä kirouksesta. Sen sijaan hän sieppaa Henryn ja valtaa hänen kehonsa hetkellisesti. Meri jakautuu kahtia Carinan palauttaessa tähtikuviosta puuttuvan kiven. Jack ja Carina löytävät Poseidonin haudan sekä kolmikärjen meren pohjasta.

Salazar saa lopulta käsiinsä kolmikärjen ja käy sen kanssa Jackin kimppuun. Henry ja Carina tajuavat, että kolmikärjen tuhoaminen rikkoo jokaisen mereen liittyvän kirouksen. Henry onnistuu rikkomaan kolmikärjen. Näin tehdessään hän palauttaa Salazarin ja hänen miehistönsä alkuperäiseen olomuotoonsa. Jack, Henry, Carina ja Barbossa vedetään turvaan Mustan helmen ankkurilla. Salazar ja monet hänen miehistään pitävät kuitenkin kiinni aikomuksestaan ​​tappaa Jack. Barbossa, joka on ymmärtänyt, että Carina on hänen tyttärensä, uhraa itsensä lyöden samalla alas Salazarin ja hänen miehensä ja varmistaa turvallisen laivaannousun Carinalle, Jackille ja Henrylle.

Jonkin ajan kuluttua Henry odottaa isänsä Will Turnerin pääsevän maihin, ja olevan vapaa Lentävästä hollantilaisesta. Will saapuu maihin ja kohtaa viimein poikansa sekä vaimonsa Elizabeth Swannin. Carinan ja Henryn suhde kehittyy, ja Carina ilmoittaa muuttaneensa sukunimensä Smythistä Barbossaksi. Jack puolestaan purjehtii miehistöineen Mustalla helmellä, ja Barbossan apina Jack liittyy heidän seuraansa.

Lopputekstien jälkeen näytetyssä kohtauksessa Will Turner ja Elizabeth Swann nukkuvat, kun heidän huoneeseensa lankeaa Davy Jonesin siluetti. Will herää ja toteaa nähneensä painajaista. Kuitenkin Willin mentyä takaisin nukkumaan, lattialla on korallin paloja.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Johnny Depp  kapteeni Jack Sparrow[5]  
 Javier Bardem  kapteeni Armando Salazar[6]  
 Brenton Thwaites  Henry Turner[6]  
 Kaya Scodelario  Carina Smyth[6]  
 Kevin McNally  Joshamee Gibbs[6]  
 Geoffrey Rush  kapteeni Hector Barbossa[7]  
 Anthony De La Torre  nuori Jack Sparrow  
 Lewis McGowan  12-vuotias Henry Turner[8]  
 Orlando Bloom  William ”Will” Turner, Jr.[9]  
 Stephen Graham  Scrum[6]  
 Martin Klebba  Marty[10]  
 Keira Knightley  Elizabeth Turner[11]  
 Giles New  Murtogg  
 Angus Barnett  Mullroy  
 Golshifteh Farahani  Shansa[6]  
 David Wenham  Scarfield[12]  
 Adam Brown  Cremble[13]  
 Delroy Atkinson  Pike[13]  
 Danny Kirrane  Bollard[13]  
 Paul McCartney  Jack-setä[14]  

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Helsingin Sanomat
Pertti Avola
2/5 tähteä [15]
Ilta-Sanomat
Taneli Topelius
2/5 tähteä [16]
Episodi
Niko Ikonen
2/5 tähteä [17]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales (2017) Box Office Mojo. Viitattu 20.12.2017.
  2. Pirates Of The Caribbean: Dead Men Tell No Tales Begins Production IGN. 17.2.2015. Viitattu 29.7.2016.
  3. Pirates of the Caribbean: Salazar's Revenge (2D) Finnkino. Arkistoitu 7.5.2017. Viitattu 11.5.2017. (englanniksi)
  4. Stedman, Alex: ‘Star Wars: Episode VIII’ Delayed Until End of 2017 Variety. 20.1.2016. Viitattu 11.5.2017. (englanniksi)
  5. Burgess, Matthew. "Johnny Depp as Captain Jack Sparrow Pirates of the Caribbean 5", The Age, August 23, 2012. Luettu September 15, 2014. 
  6. a b c d e f Pirates Of The Caribbean: Dead Men Tell No Tales Begins Production February 17, 2015. IGN. Viitattu February 17, 2015.
  7. Evans, Laura, Nauman, Zoe. "'He knows Australia quite well!': Geoffrey Rush says Pirates Of The Caribbean actor Johnny Depp has enjoyed secret trips Down Under ahead of Gold Coast filming", Daily Mail, December 9, 2014. Luettu December 10, 2013. 
  8. John Lewis Christmas ad Scot to star in Pirates of the Caribbean The Scotsman. 18.11.2015. (englanniksi)
  9. Rich, Katey. "Orlando Bloom Will Return for the Fifth Pirates of the Caribbean Movie", Vanity Fair, August 15, 2015. Luettu August 15, 2014. 
  10. Speculation Pirates of the Caribbean cast shooting two films at once on Gold Coast Gold Coast Bulletin. February 12, 2015. News Corporation. Arkistoitu syyskuu 14, 2015. Viitattu February 12, 2015.
  11. Snetiker, Marc: Keira Knightley Returns in New 'Pirates of the Caribbean 5' Trailer Entertainment Weekly. 18.4.2017. Viitattu 19.4.2017. (englanniksi)
  12. Han, Angie. "Orlando Bloom Officially Confirmed for ‘Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales’ [D23 Expo 2015]", /Film, August 15, 2015. Luettu August 25, 2015. 
  13. a b c Kroll, Justin. "‘Pirates of the Caribbean 5′ Adds Three to Cast", Variety, February 4, 2015. Luettu February 4, 2015. 
  14. Paul McCartney Joins Johnny Depp & Crew For ‘Pirates Of The Caribbean: Dead Men Tell No Tales’ March 24, 2016. Deadline.
  15. Avola, Pertti: Aluksi hauskaa, lopussa pitkästyttää – Uusi Pirates of the Caribbean -elokuva ei juurikaan eroa edeltäjistään Helsingin Sanomat. 24.5.2017. hs.fi. Viitattu 23.1.2020.
  16. Topelius, Taneli: Viides Pirates of the Caribbean on Jack Sparrow’n laimein ja väkinäisin seikkailu Ilta-Sanomat. 24.5.2017. is.fi: Sanoma Media. Viitattu 23.1.2020.
  17. Ikonen, Niko: Salazar’s Revenge on juuri niitä elokuvia, joista on vaikea muodostaa mielipidettä, koska se on pelkkä megaleffasarjan tuorein osa Episodi. 24.5.2017. Pop Media. Viitattu 23.1.2020.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales