Paavolan kirkko

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Paavolan kirkko
Sijainti Paavola, Siikajoki
Koordinaatit 64°36′30″N, 025°12′25″E
Seurakunta Raahen seurakunta
Rakentamisvuosi 1756[1]
Suunnittelija Matti Honka[1]
Materiaali puu
Lisää rakennusartikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla

Paavolan kirkko on Raahen seurakunnan kirkko Siikajoen kunnan Paavolan taajamassa. Seurakunta on perustettu vuoden 2013 alussa, kun Siikasalon ja Raahen seurakunnat yhdistettiin.

Kirkkorakennus on Matti Hongan suunnittelema, ja se vihittiin käyttöön vuonna 1756[1]. Kirkko on nimetty Ruotsin prinsessan Sofia Albertinan mukaan. Rakennus on ristikirkko, jonka kaikkien sakaroiden päätypuolet ovat särmikkäät. Pohjalaistyylinen kolminivelinen kellotapuli valmistui vuonna 1759.

Alttaritaulun Jeesus Getsemanessa on maalannut Laila Järvinen vuonna 1965. Erik Westzynthius vanhemman maalaama alttaritaulu on Kansallismuseossa.

Kirkon urut on rakentanut Urkurakentamo Tuomi vuonna 1988. 1700-luvun loppupuolen pohjoismaiseen barokkityyliin rakennetuissa uruissa on 19 äänikertaa ja temperoitu viritys.[2]

Paavolan kirkko remontoitiin 1856, ja peruskorjattiin uudelleen 1955 – 58, jolloin kirkko sähköistettiin, lattia uusittiin, välikatto tiivistettiin ja tehtiin maalaus- ja entisöintitöitä. Seurakuntalaiset maalasivat kirkon ja tapulin talkoilla vuoden 2002 kesällä.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Paavolan kirkko (rakennusperintörekisteri) Kulttuuriympäristön palveluikkuna kyppi.fi. Museovirasto.
  2. a b Paavolan kirkko Raahen seurakunta. Viitattu 6.11.2022.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kirkkoihin tai muihin uskonnollisiin rakennuksiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.