Oulun Luistinseura (jalkapallo)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
OLS
Koko nimi OLS
Perustettu 1941
Kenttä Castrenin urheilukeskus
– kapasiteetti 2 500
Sarja Ykkönen[1]
Puheenjohtaja Kimmo Hurtig
Päävalmentaja Jyrki Kylmälä
}}
Kotipeliasu
}}
Vieraspeliasu

Oulun Luistinseura (lyh. OLS) on oululainen jalkapalloseura ja osa samannimistä yleisseuraa. Se perustettiin vuonna 1941. Seuran edustusjoukkueen sarjataso on Kakkonen.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aluksi jalkapalloa pelasivat OLS:n jääpalloilijat kesälajinaan. Myöhemmin jalkapallo kasvoi omaksi erikoislajikseen, mutta joukko jääpalloilijoita on nähty sen jälkeenkin esiintymässä OLS:n edustuspaidassa myös jalkapallokentillä.

Nimenvaihdoksia ja hetkellistä toiminnan hiipumista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

OLS:n nimihistoria jalkapallossa on kirjava. Ensimmäisen kerran nimi muuttui 1970-luvun alussa, kun OLS:n jalkapallojaosto solmi yhdistymissopimuksen Oulun Pallo-Veikkojen kanssa. Sopimuksessa OPV:sta toimihenkilöineen muodostettiin OLS:n jalkapallojaosto, joka ryhtyi käyttämään nimeä OLS-Veikot. Yhdistymisessä haettiin molemminpuolista etua, sillä OLS oli vuosia tuloksetta yrittänyt nousta IV-divisioonasta ja nyt se sai OLS-Veikoille OPV:n sarjapaikan III-divisioonasta. OPV puolestaan kärsi pelaaja- ja resurssipulasta, jota helpottamaan OLS oli oiva apu. OLS pudotti Veikot-liitteen pois nimestään muutamaa vuotta myöhemmin.

Uusi käänne nimihistoriassa tuli vuonna 1990, kun OLS päätti eriyttää keilailua lukuun ottamatta molemmat palloilulajinsa erillisin lajiyhdistyksiin. Jalkapalloon perustettiin FC Oulun OLS ry, joka tunnettiin lyhyemmin nimellä FC OLS. Se ehti toimia aktiivisesti vain yhden kauden, kun lama-ajan taloudelliset realiteetit pakottivat uuden seuran yhdistymään FC OTP:n kanssa FC Ouluksi. OLS:n edustustoiminta loppui tähän, mutta laji-ihmiset perustivat myöhemmin OLS Jalkapallojuniorit ry:n jatkamaan perinteikkään seuran jalkapallotoimintaa.

OLS palautti lajit emäseuran piiriin vuonna 1995, jolloin myös jalkapallossa palattiin vanhaan kolmikirjaimiseen lyhennelmään. Tosin, vaikka toimintaa on välissä pyöritetty FC OLS:ssa ja OLS Jalkapallojunioreissa, on lehdistössä esiintynyt silloinkin pelkkä nimilyhennys OLS.

Edustusjalkapallo palasi seuraan vuonna Kakkosen kausi 1996, kun OLS sitoutui ottamaan talousvaikeuksiin ajautuneen OPS:n sisarseuran OPP:n toiminnan ja velvoitteet harteillensa. Palloliitto noudatti kuitenkin viisivuotispolitiikkaa, jonka mukaan sarjapaikastaan luopunut seura ei voi käyttää omaa nimeään kilpailutoiminnassa viiteen vuoteen. Tämän vuoksi OLS joutui pelaamaan Kakkosessa (ent. II-divisioona) OPP:n nimellä. Sama tahti jatkui myös kahtena seuraavana vuotena. OPP putosi Kolmoseen ja sen toiminta tyrehtyi siihen. OPS oli kuitenkin luopumassa raskaasti tappiollisesta jalkapallotoiminnastaan ja OLS jatkoi kausina 19971998 Kakkosessa OPS:n nimellä vastaten sen kilpailutoiminnasta sekä vanhoista rasitteista.

Omana seurana ja omalla nimellään 2000-luvulla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tiukan väännön jälkeen OLS sai oman nimensä käyttöoikeuden takaisin kaudeksi 1999, joka muistetaan kahden oululaisseuran välisenä nousutaistona Kakkosen pohjoislohkossa. Runsaiden tasapelien vuoksi OLS jäi lohkokakkoseksi ja joutui jatkokarsintaan Tervareiden noustessa Ykköseen. Kaksivaiheisen jatkokarsinnan päätteeksi OLS jäi Kakkoseen, vaikka se hävisi kauden aikana vain yhden ainoan ottelun. Ratkaisuksi koitui 1–3-tappio Kraftille Närpiössä, kun Oulussa oltiin jääty tasapeliin.

OLS nousi Ykköseen kaudeksi 2003 ja uudelleen kaudeksi 2005 täyttämällä konkurssiin menneen FC Jazzin sarjapaikan. Aiemmin OLS on pelannut toiseksi korkeimmalla sarjatasolla 1978 ja 1991.

Edustusjoukkueen valmennuksesta ovat toiminnan uudelleen aloittamisesta lähtien vastanneet Jari Jäväjä (2009), Tomi Molin (2007–2008), Timo Salmi (1996, 2004–2006), Kimmo Hurtig (1997–1998), Ari Härkönen (1999–2001), Timo Viitanen (2002 sekä alkutalvi 2003) ja Tero Suonperä (alkutalvesta 2003). Aikaisempia valmentajanimiä ovat olleet muun muassa Juha Malinen, Jussi Hedman ja Pekka Ohtonen, entinen OPS:n SM-sarjaluotsi.

OLS aloitti naisten jalkapallotoiminnan vuonna 2000, kun B-tyttöjen silloinen joukkue lähti pelaamaan Keski-Pohjanmaan piirin Kakkoseen. Joukkuetta vahvistivat muutama toimintansa lopettaneen Pateniemen Urheilijain naispelaaja. OLS nousi ensimmäisenä toimintavuonnaan heti Ykköseen, jossa se on siitä lähtien pelannut. Naisjalkapallo on vahva osa OLS:aa, mutta tällä hetkellä toiminta on vedenjakajalla. Osa nuoremmista tyttöjunioreista on siirtynyt keväällä 2006 perustetun Oulun Naisfutis ry:n siipien suojaan. Silti vanhemmat tyttöjuniorit ja naisjoukkue ovat jääneet OLS:aan.

OLS on tehnyt historiansa aikana vahvaa nuorisotyötä jalkapallon parissa. Nykyisin seuran lisenssipelaajien määrä on kasvanut yli tuhannen ja heitä on parhaimmillaan ollut jopa 1 500. OLS on ylivoimaisesti Pohjois-Suomen suurin jalkapalloseura ja kamppailee vahvasti koko maan kärkipäässä useimmiten sijoista 5–7. Tavallisesti OLS:aa suurempia seuroja ovat olleet Helsingin Jalkapalloklubi, Tampereen Ilves, Turun Nappulaliiga ja Hämeenlinnan Jalkapalloseura.

OLS on toiminut myös vahvana maajoukkue- ja liigajalkapalloilijoiden kasvattajaseurana. OLS:n nimekkäimmät tähdet ovat Antti Niemi ja Mika Nurmela, joista jälkimmäinen kävi pelaamassa muutaman ottelun kasvattajaseurassaan kaudella 2005. Muita nimiä ovat mm. Jarkko Hurme ja Antti Okkonen, jotka molemmat ovat nuoria tulevaisuuden lupauksia. OLS:n laadukkaan juniorityön tuloksia ovat B-poikien SM-kulta (1998) ja SM-hopea (1999).

Jalkapallojaoston puheenjohtajina ovat toimineet lajiyhdistysten palautumisesta alkaen Aarno Juntunen, Pentti Nieminen, Risto Laukka, Petri Kukkonen ja Kimmo Hurtig.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kakkonen Pohjoinen Palloverkko. Viitattu 17.7.2014. [vanhentunut linkki]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]