Olympiaterminaali

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Olympiaterminaali
Olympiaterminaali 2018.jpg
Osoite Olympiaranta 3, 00140
Sijainti Helsinki, Suomi
Valmistumisvuosi 16. heinäkuuta 1952 (68 vuotta sitten)
Suunnittelija Aarne Hytönen
Risto-Veikko Luukkonen
Käyttäjä Tallink
Verkkosivut
Haus LennartHell.svg
Lisää rakennusartikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla

Olympiaterminaali (ruots. Olympiaterminalen) on Helsingin Eteläsatamassa sijaitseva sataman osa, joka rakennettiin Helsingin olympialaisia varten 1952. Nykyisin sieltä on säännöllinen yhteys Tukholmaan ja se toimii Silja Linen Helsingin terminaalina. Yli 1 500 000 matkustajaa kulkee vuosittain Olympiaterminaalin kautta. Lisäksi terminaalissa palvelee rahanvaihtopiste, pankkiautomaatti ja kahvila-ravintola. Terminaalin on suunnitellut arkkitehtitoimisto Hytönen-Luukkonen. Terminaaliin kuuluu kaksi lauttapaikkaa ja ajoluiskat.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Helsingin Meriasema, sittemmin Olympiaterminaali, avattiin 16. heinäkuuta 1952 juuri ennen olympiakisoja. Rakennuksen suunnittelivat arkkitehdit Aarne Hytönen ja Risto-Veikko Luukkonen. Ensimmäisenä laivana uutta matkustajapaviljonkia käytti sen avajaispäivänä Tukholmasta tullut S/S Bore I. Se oli myös ensimmäinen laiturista lähtenyt laiva, kun se lähti paluumatkalle illalla kello 19. Seuraavana päivänä saapui S/S Brynhild ja sitä seuraavana päivänä S/S Aallotar. Olympialaituria ryhtyivät aluksi käyttämään Tukholman linjan laivat.[1]

Kun Olympiaterminaali valmistui vuonna 1952, sieltä kulki yli 90 000 matkustajaa vuosittain, mutta kuitenkin vain kesä- ja syyssesonkeina. Ympärivuotisen liikennöinnin Silja Line aloitti Olympiaterminaalista Tukholmaan vuonna 1972 ja säännöllisen reittiliikenteen Tallinnaan vuonna 1995. Terminaali ja sen lauttapaikat uusittiin vuosina 19891990 isompia aluksia varten.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Uusi Suomi 16.7.1952 s. 6
  2. Helsinki, Olympiaterminaali (Satamat -> Silja Linen satamat -> Olympiaterminaali) www.valkeatlaivat.net. Viitattu 17.4.2018.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä laivoihin tai muuhun vesiliikenteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.