Laituri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee rakennelmaa. Sanan muita merkityksiä on täsmennyssivulla.
Kivien ja tukipaalujen varaan rakennettu pitkä rantalaituri Itä-Suomessa.

Laituri on paikka, jossa henkilöiden kulkuneuvoon meno ja siitä poistuminen tapahtuvat. Vastaavasti laituri helpottaa tavaroiden lastaamista ja purkua ajoneuvosta. Laitureita käytetään sekä maa- että vesiliikenteessä. Rautatieasemalla junien pysähdyspaikka on asemalaituri.

Laituri on myös liikennelaituria rakenteeltaan muistuttava muuhun käyttöön tarkoitettu rakennelma kuten matto-, pyykki- tai lastauslaituri.

Maaliikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Maaliikenteessä laituritaso on asemalle tai pysäkille maasta koholle, jotta se olisi paremmin kulkuneuvon astinlautatason kanssa samalla tasolla kulkemisen helpottamiseksi. Laiturilla on sekin merkitys, että julkisen reittikulkuvälineen kuljettaja tietää laiturilla olijoista, että he haluavat kyytiin. Muutoin yleensä kyytiinpääsyaikomuksesta edellytetään käsimerkin antamista.

Laitureilla myös eritellään eri kohteisiin lähteviä julkisia kulkuneuvoja. Näin ollen matkustaja tietää täsmällisesti, mistä hänen kulkuneuvonsa lähtee asemalla.

Vesiliikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vesiliikenteen laituri on vedestä koholla. Venelaituri on tuettu pohjaan upotetuilla laituripaaluilla tai se voi kellua ponttonien päällä. Veneet kiinnitetään köysillä kiinni laituriin. Laivat käyttävät tavallisesti satamalaituria.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä liikenteeseen ja liikennevälineisiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.