Mordechai Vanunu

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Mordechai Vanunu.

Mordechai Vanunu (Loudspeaker.svg kuuntele ääntämys?) (hepr. ‏מרדכי ואנונו‎; s. 13. lokakuuta 1954) on israelilainen ydinteknikko ja Israelin ydinaseohjelman brittilehdistölle vuonna 1986 paljastanut teknikko ja rauhanaktivisti. Mossadin agentit kaappasivat hänet Roomasta ja kuljettivat Israeliin, jossa hänet tuomittiin maanpetoksesta vankeuteen. Hänet armahdettiin keväällä 2004 kahdeksantoista vuoden vankeuden jälkeen.

Vanunua pidettiin Israelissa yhä uhkana maan turvallisuudelle, eikä hän saa poistua maasta tai tavata ulkomaisia tai olla yhteydessä ulkomaisiin toimittajiin. Vanunu tuomittiin uudelleen heinäkuussa 2007 puolen vuoden vankeuteen ulkomaalaisille toimittajille puhumisesta.[1]

Elämänvaiheet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vanunu syntyi Marrakechissä Marokossa juutalaiseen perheeseen: hänen isänsä oli rabbi. Perhe muutti Israeliin vuonna 1963. Vanunu palveli kolme vuotta Israelin armeijassa, sotilasarvoltaan hän on kersantti. Armeijan jälkeen Vanunu opiskeli filosofiaa Ben-Gurionin yliopistossa.

Yliopistoaikanaan Vanunu arvosteli Israelin hallitusta ja perusti yliopistossa muiden juutalaisten opiskelijoiden ja viiden palestiinalaisen opiskelijan kanssa niin sanotun Campus-ryhmän, jonka päämääränä oli rauhan luominen Palestiinaan.

Vuosina 1976–1985 Vanunu oli ydinteknikkona Negevin ydintutkimuslaitoksessa, joka sijaitsee Negevin autiomaassa Dimonassa. Monet uutispalvelut väittivät, että Israel valmisti ydinaseita 1960-luvulla, mutta Israel kiistää asian. Vanunu osallistui mielenosoitukseen 1981, kun Israel tuhosi irakilaisen ydinlaitoksen Osirakissa Operaatio Operassa. Israel väitti, että Irak valmisti ydinasetta.

Vanunu otti 1980-luvun puolivälissä työpaikallaan Dimonan ydinlaitoksessa valokuvia, jotka paljastivat laitoksen tarkoituksena olevan valmistaa ydinaseita. Vanunu pakeni ulkomaille vuonna 1985, matkusti Nepaliin ja kääntyi siellä buddhalaisuuteen.lähde? Ennen joutumistaan siepatuksi ja vangituksi Vanunu kääntyi kristinuskoon ja on nykyisin kristitty.[2][3] Myöhemmin hän matkusteli Burmassa ja Thaimaassa. Vuonna 1986 hän matkusti Sydneyyn, Australiaan jossa hän toimi muun muassa hotellin tiskaajana ja taksinkuljettajana.

Sydneyssä Vanunu tapasi The Sunday Timesin toimittajan Peter Hounamin. Syyskuussa 1986 Vanunu lensi Hounamin kanssa Lontooseen, jossa hän luovutti Dimonassa ottamansa valokuvat Sunday Mirrorin omistajalle Robert Maxwellille. Israelin tiedustelupalvelu Mossad kuitenkin viritti Vanunulle Lontoossa ansan juuri kun hän aikoi luovuttaa kuvat The Sunday Times -lehdelle. Houkutuslintuna käytetty Mossadin upseerin vaimo Cheryl Bentov, joka väitti olevansa amerikkalainen turisti, houkutteli Vanunun suhteeseen ja lomalle Roomaan, missä Israelin agentit sieppasivat ja kuljettivat hänet huumattuna rahtilaivalla takaisin kotimaahansa. Siitä huolimatta The Sunday Times sai julkaistua Vanunun vuotamaan informaatioon perustuvan paljastusjutun valokuvineen lokakuussa 1986.

Vuonna 2007 Vanunu ilmoitti haluavansa lähteä Israelista, joka hänen mukaansa rikkoo ihmisoikeuksia.[2][4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Vanunu sai taas linnatuomion Israelissa Helsingin Sanomat (Arkisto). 2.7.2007. Viitattu 6.2.2015.
  2. a b Israel struggles to keep cloak of secrecy over spy story Reuters. 30.4.2007. Viitattu 6.2.2015. (englanniksi)
  3. Israel convicts nuclear whistleblower again Prisonplanet.com. 30.4.2007. Viitattu 24.9.2007. (englanniksi)
  4. Vanunu guilty of violating court order The Jerusalem Post. 30.4.2007. Viitattu 24.9.2007. (englanniksi)[vanhentunut linkki]