Maria Montessori

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Maria Montessori
Maria Montessori ja montessoripedagogiikka. Teoksessa The New Student's Reference Work, 5 osaa, Chicago, 1914.

Maria Montessori (s. 31. elokuuta 1870 Chiaravalle, Italia6. toukokuuta 1952 Noordwijk, Hollanti) oli italialainen pedagogi, joka loi montessoripedagogiikan. Hän oli lääketieteen ja kirurgian tohtori, lääkäri, kasvattaja, filosofi, avustustyöntekijä ja harras katolilainen.

Elämä ja ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäinen montessorikoulu Hollannin Haagissa vuonna 1915.

Koulussa Montessori kiinnostui erityisesti matemaattisista aineista ja siirtyi siksi opiskelemaan vain pojille tarkoitettuun tekniseen kouluun. Se ei kuitenkaan riittänyt hänelle, vaan hän päätti pyrkiä opiskelemaan lääketiedettä, isänsä vastustuksesta ja ympäristön karsaasta suhtautumisesta huolimatta. Tämä ei ollut helppoa, mutta hän onnistui ja väitteli lääketieteen tohtoriksi ensimmäisenä naisena vuonna 1896 Rooman Sapienza-yliopiston lääketieteellisestä yksiköstä.

Valmistuttuaan Montessori perehtyi työssään vajaamielisten lasten hoitoon ja kiinnostui samalla heidän opetuksestaan. Tänä aikana hän tutustui yleisesti kasvatusopilliseen teoriaan muun muassa Jean-Jacques Rousseaun, Johann Heinrich Pestalozzin ja Friedrich Wilhelm Fröbelin ajatusten kautta. Lisäksi hän tutustui Yhdysvaltoihin siirtyneen Edouard Séguinin tutkimuksiin ja töihin. Hän ymmärsi, että vajaamielisten lasten oppiminen ja kasvatus eivät olleet lääketieteellinen vaan pedagoginen ongelma.

Varsinainen pedagoginen ura Montessorille avautui, kun hän vuonna 1907 avasi Rooman San Lorenzon slummialueella Case dei Bambini -nimisen koulun 3–6-vuotiaille niin sanotusti normaaleille lapsille. Hänestä tuli koulun johtaja, ja hän alkoi soveltaa opetuksessa omia ajatuksiaan kasvatuksesta. Siten hänellä oli myös mahdollisuus saada havaintoihin perustuvaa tietoa menetelmiensä toimimisesta käytännössä.

Mussolinin ja fasistisen yhteiskuntajärjestelmän kanssa tapahtuneen yhteentörmäyksen jälkeen Montessori joutui lähtemään maanpakoon. Toisen maailmansodan ajan hän vietti Intiassa, jossa pedagogiikkaa sovelletaan hyvin yleisesti. Euroopassa hänen menetelmiään kokeilleet koulut suljettiin.

Montessori kuoli melko pian sodan jälkeen, vuonna 1952, mutta hänen kehittelemänsä uusi pedagogiikka on herättänyt kasvavaa kiinnostusta maailmanlaajuisesti. Myös Suomessa sillä on vankka kannattajajoukkonsa.

Huomionosoituksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1980 Montessori ikuistettiin Italian 200 liiran kolikkoon, ja 1990-luvulla hänen kuvansa koristi tuhannen liiran seteliä, kunnes Italia otti käyttöön euron.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Paalasmaa, Jarno: Maailman parhaat kasvatusajatukset, Luku Oppivälineistö ja montessorikasvatus. Maria Montessori vapaus ja omatoimisuus. Helsinki: Into Kustannus, 2016. ISBN 978-952-264-669-9.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]