Luettelo jaetuista saarista

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tämä on luettelo saarista, joiden keskellä kulkee kahden valtion raja.

Irlannin saaren poliittinen jakolinja
Hispaniolan saaren poliittinen jakolinja
Saint Martinin saaren poliittinen jakolinja
Katajan saaren poliittinen jakolinja
Märketin saaren poliittinen jakolinja
Koiluodon saaren poliittinen jakolinja
Borneon saaren poliittinen jakolinja
Sebatikin saaren poliittinen jakolinja
Kyproksen saaren poliittinen jakolinja

Luettelo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Saari Pinta-ala km2 Valtiot (% osuus saaren pinta-alasta)
Uusi-Guinea 785 753[1] Indonesia (53,52%) (Papua Länsi-Papua)
Papua-Uuden-Guinean lippu Papua-Uusi-Guinea (46,48%)
Borneo 748 168[1] Indonesia (73%) (Keski-Kalimantan Itä-Kalimantan Pohjois-Kalimantan Etelä-Kalimantan Länsi-Kalimantan)
Malesian lippu Malesia (26%) (Sabah ja Sarawak)
Filippiinit (~15%) (Pohjois-Borneon aluekiista)
Brunein lippu Brunei (1%)
Irlanti 81 638[1] Irlanti (83%)
Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Britannia (17%) (Pohjois-Irlanti)
Hispaniola 76 192[2][3] Dominikaanisen tasavallan lippu Dominikaaninen tasavalta (64%)
Haiti (36%)
Isla Grande de Tierra del Fuego 47 992[1] Chilen lippu Chile (56%) Tierra del Fuego (Chile)
Argentiinan lippu Argentiina (44%) (Tierra del Fuego (Argentiina)
Timor 28 418[1] Indonesia (53%) (Itäinen Nusa Tenggara)
Itä-Timor (47%)
Kypros 9 234[1] De jure
Kyproksen tasavalta (97%)
Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Britannia (3%) (Akrotiri ja Dhekelia)
De facto
Kyproksen tasavalta (57%)
Pohjois-Kyproksen turkkilaisen tasavallan lippu Pohjois-Kyproksen turkkilainen tasavalta (38%)
Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Britannia (3%) (Akrotiri ja Dhekelia)
Dall 655,2[1] Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat (<100%)
Kanada (>0%) [4] [5] [6]
Sebatik 452,2[1] Indonesia (Pohjois-Kalimantan)
Malesian lippu Malesia (Sabah)
Usedom (Uznam) 445[7] Saksan lippu Saksa (79%)[7] (Vorpommern-Greifswald)
Puolan lippu Puola (21%) (Länsi-Pommerin voivodikunta)
Saint Martin 91,9[1] Ranskan lippu Ranska (61%) (Saint Martin )
Alankomaiden kuningaskunta lippu Alankomaiden kuningaskunta (39%) (Sint Maarten)
Isla San Jose 1,5 Venezuelan lippu Venezuela
Brasilian lippu Brasilia
Inakari ja Kataja 0,71 Suomen lippu Suomi
Ruotsin lippu Ruotsi[8]
Keinotekoinen saari Kuningas Fahdin pengertiellä 0,66[9] Saudi-Arabia Saudi-Arabia
Bahrainin lippu Bahrain
Märket 0,03 Suomen lippu Suomi (50%) (Ahvenanmaa)
Ruotsin lippu Ruotsi (50%) (Uppsalan lääni ja Tukholman lääni)
Koiluoto 0,03 Suomen lippu Suomi (>50%)
Venäjän lippu Venäjä (<50%)[10]
Nova Zemlia[11][12][13] 0,56 Ukrainan lippu Ukraina (>50%)
Romanian lippu Romania (<50%)[14][15]
Isla Calero 151,6 Costa Rican lippu Costa Rica
Nicaraguan lippu Nicaragua [16]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e f g h i Islands by land area UN system-wide Earthwatch. 18.2.1998. United Nations Environment Programme. Viitattu 27.9.2009.
  2. Central America and Caribbean: Haiti, CIA World Factbook
  3. Central America and Caribbean: Dominican Republic, CIA World Factbook
  4. Davidson, George (1903). The Alaska Boundary. San Francisco: Alaska Packers Association, 79–81, 129–134, 177–179, 229. 
  5. White, James (1914). Boundary Disputes and Treaties. Toronto: Glasgow, Brook & Company, 936–958. 
  6. Canada's Unresolved Maritime Boundaries IBRU Boundary and Security Bulletin. Viitattu 21.3.2015.
  7. a b Margedant, Udo (1991). Politische Landeskunde Mecklenburg-Vorpommern (in German). Mecklenburg-Vorpommern: Landeszentrale für politische Bildung, 89. 
  8. Map of Inakari, the Finnish part of Kataja 65.699644°N, 24.168781°E
  9. Border Station King Fahd Causeway. King Fahd Causeway Authority. Viitattu 26.12.2017.
  10. Map of Koiluoto, the Finnish part of Koiluoto 60.50575°N, 27.772472°E
  11. "RIVER DELTA MORPHODYNAMICS: EXAMPLES FROM THE DANUBE DELTA" (2005). River Deltas—Concepts, Models, and Examples (Special Publication No. 83): 403–405. Society for Sedimentary Geology. 
  12. (2015) Sand and Gravel Spits (Volume 12 of Coastal Research Library). Springer, 332. ISBN 9783319137162. 
  13. Анотований зведений заключний звіт про науково-дослідну роботу United Nations Economic Commission for Europe. Viitattu 26 May 2017.
  14. Wikimapia: Остров Новая Земля wikimapia.org. Viitattu 1.3.2016.
  15. Google map 45.171932°N, 29.765944°E
  16. Costa Rica & Nicaragua Settle Border Dispute in Court Political Geography Now. 3 Feb 2018. Viitattu 4.2.2018.
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: de:Liste geteilter Inseln