Luettelo jaetuista saarista

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tämä on luettelo saarista, joiden maa-alue on jaettu kansainvälisen rajan väliin.

Irlannin saaren poliittinen jakolinja
Hispaniolan saaren poliittinen jakolinja
Saint Martinin saaren poliittinen jakolinja
Katajan saaren poliittinen jakolinja
Märketin saaren poliittinen jakolinja
Koiluodon saaren poliittinen jakolinja
Borneon saaren poliittinen jakolinja
Sebatikin saaren poliittinen jakolinja
Kyproksen saaren poliittinen jakolinja
Tulimaan poliittinen jakolinja

Luettelo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Saari Pinta-ala km2 Valtiot (% osuus saaren pinta-alasta)
Uusi-Guinea 785,753[1] Indonesia (53,52%) (Papua, Länsi-Papua)
Papua-Uuden-Guinean lippu Papua-Uusi-Guinea (46,48%)
Borneo 748,168[1] Indonesia (73%) (Keski-Kalimantan, Itä-Kalimantan, Pohjois-Kalimantan, Etelä-Kalimantan, Länsi- Kalimantan)
Malesian lippu Malesia (26%) (Sabah, Sarawak)
Brunein lippu Brunei (1%)
Irlanti 81,638[1] Irlanti (83%)
Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Britannia (17%) (Pohjois-Irlanti)
Hispaniola 76,192[2][3] Dominikaanisen tasavallan lippu Dominikaaninen tasavalta (64%)
Haiti (36%)
Isla Grande de Tierra del Fuego 47,992[1] Chilen lippu Chile (56%) (Tulimaa (Chile))
Argentiinan lippu Argentiina (44%) (Tulimaa (Argentiina))
Timor 28,418[1] Indonesia (53%) (Itäinen Nusa Tenggara)
Itä-Timor (47%)
Kypros 9,234[1] De jure
Kyproksen tasavalta (97%)
Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Britannia (3%) (Akrotiri ja Dhekelia)
De facto
Kyproksen tasavalta (57%)
Pohjois-Kypros Pohjois-Kypros (38%)
Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Britannia (3%) (Akrotiri ja Dhekelia)
Sebatik 452,2[1] Indonesia (Pohjois- Kalimantan)
Malesian lippu Malesia (Sabah)
Usedom 445[4] Saksan lippu Saksa (79%)[4] (Vorpommern-Greifswald)
Puolan lippu Puola (21%) (Länsi-Pommerin voivodikunta)
Saint Martin 91,9[1] Ranskan lippu Ranska (61%) (Saint-Martin)
Alankomaiden lippu Alankomaat (39%) (Sint Maarten)
Inakari ja Kataja 0,71 Suomen lippu Suomi
Ruotsin lippu Ruotsi[5]
Keinotekoinen saari Kuningas Fahdin pengertiellä 0,66[6] Saudi-Arabia Saudi-Arabia
Bahrainin lippu Bahrain
Märket 0,03 Suomen lippu Suomi (50%) (Ahvenanmaa)
Ruotsin lippu Ruotsi (50%) (Uppsalan lääni ja Tukholman lääni)
Koiluoto <0,03 Suomen lippu Suomi (>50%)
Venäjän lippu Venäjä (<50%)[7]
Nova Zemlia [8][9][10] Ukrainan lippu Ukraina (>50%)
Romanian lippu Romania (<50%)[11][12]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e f g h Islands by land area UN system-wide Earthwatch. 18.2.1998. United Nations Environment Programme. Viitattu 27.9.2009.
  2. Central America and Caribbean: Haiti, CIA World Factbook
  3. Central America and Caribbean: Dominican Republic, CIA World Factbook
  4. a b Margedant, Udo (1991). Politische Landeskunde Mecklenburg-Vorpommern (in German). Mecklenburg-Vorpommern: Landeszentrale für politische Bildung, 89. 
  5. Map of Inakari, the Finnish part of Kataja 65.699644°N, 24.168781°E
  6. Border Station King Fahd Causeway. King Fahd Causeway Authority. Viitattu 26.12.2017.
  7. Map of Koiluoto, the Finnish part of Koiluoto 60.50575°N, 27.772472°E
  8. "RIVER DELTA MORPHODYNAMICS: EXAMPLES FROM THE DANUBE DELTA" (2005). River Deltas—Concepts, Models, and Examples (Special Publication No. 83): 403–405. Society for Sedimentary Geology. 
  9. (2015) Sand and Gravel Spits (Volume 12 of Coastal Research Library). Springer, 332. ISBN 9783319137162. 
  10. Анотований зведений заключний звіт про науково-дослідну роботу Viitattu 26.5.2017.
  11. Wikimapia: Остров Новая Земля Viitattu 1.3.2016.
  12. Google map 45.171932°N, 29.765944°E
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: de:Liste geteilter Inseln