Luettelo jaetuista saarista

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tämä on luettelo saarista, joiden keskellä kulkee kahden valtion raja.

Luettelo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Saari Pinta-ala km2 Valtiot (% osuus saaren pinta-alasta)
Uusi-Guinea 785 753[1]  Indonesia (53,52%) (Papua Länsi-Papua)
 Papua-Uusi-Guinea (46,48%)
Borneo 748 168[1]  Indonesia (73%) (Keski-Kalimantan Itä-Kalimantan Pohjois-Kalimantan Etelä-Kalimantan Länsi-Kalimantan)
 Malesia (26%) (Sabah ja Sarawak)
 Filippiinit (~15%) (Pohjois-Borneon aluekiista)
 Brunei (1%)
Irlanti 81 638[1]  Irlanti (83%)
Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Britannia (17%) (Pohjois-Irlanti)
Hispaniola 76 192[2][3]  Dominikaaninen tasavalta (64%)
 Haiti (36%)
Isla Grande de Tierra del Fuego 47 992[1]  Chile (56%) (Tierra del Fuego (Chile))
 Argentiina (44%) (Tierra del Fuego (Argentiina))
Timor 28 418[1]  Indonesia (53%) (Itäinen Nusa Tenggara)
 Itä-Timor (47%)
Kypros 9 234[1] De jure
Kyproksen tasavalta (97%)
Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Britannia (3%) (Akrotiri ja Dhekelia)
De facto
Kyproksen tasavalta (57%)
Pohjois-Kyproksen turkkilaisen tasavallan lippu Pohjois-Kyproksen turkkilainen tasavalta (38%)
Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Britannia (3%) (Akrotiri ja Dhekelia)
Dall 655,2[1]  Yhdysvallat (<100%)
 Kanada (>0%) [4] [5] [6]
Sebatik 452,2[1]  Indonesia (Pohjois-Kalimantan)
 Malesia (Sabah)
Usedom (Uznam) 445[7]  Saksa (79%)[7] (Vorpommern-Greifswald)
 Puola (21%) (Länsi-Pommerin voivodikunta)
Saint Martin 91,9[1]  Ranska (61%) (Saint Martin )
Alankomaiden kuningaskunnan lippu Alankomaiden kuningaskunta (39%) (Sint Maarten)
Isla San Jose 1,5  Venezuela
 Brasilia
Inakari ja Kataja 0,71  Suomi
 Ruotsi[8]
Keinotekoinen saari Kuningas Fahdin pengertiellä 0,66[9]  Saudi-Arabia
 Bahrain
Märket 0,03  Suomi (50%) (Ahvenanmaa)
 Ruotsi (50%) (Uppsalan lääni ja Tukholman lääni)
Koiluoto 0,03  Suomi (>50%)
 Venäjä (<50%)[10]
Nova Zemlia[11][12][13] 0,56  Ukraina (>50%)
 Romania (<50%)[14][15]
Isla Calero 151,6  Costa Rica
 Nicaragua [16]

Karttagalleria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e f g h i Islands by land area UN system-wide Earthwatch. 18.2.1998. United Nations Environment Programme. Viitattu 27.9.2009.
  2. Central America and Caribbean: Haiti, CIA World Factbook
  3. Central America and Caribbean: Dominican Republic, CIA World Factbook
  4. Davidson, George (1903). The Alaska Boundary. San Francisco: Alaska Packers Association, 79–81, 129–134, 177–179, 229. 
  5. White, James (1914). Boundary Disputes and Treaties. Toronto: Glasgow, Brook & Company, 936–958. 
  6. Canada's Unresolved Maritime Boundaries IBRU Boundary and Security Bulletin. Viitattu 21.3.2015.
  7. a b Margedant, Udo (1991). Politische Landeskunde Mecklenburg-Vorpommern (in German). Mecklenburg-Vorpommern: Landeszentrale für politische Bildung, 89. 
  8. Map of Inakari, the Finnish part of Kataja 65.699644°N, 24.168781°E
  9. Border Station King Fahd Causeway. King Fahd Causeway Authority. Viitattu 26.12.2017.
  10. Map of Koiluoto, the Finnish part of Koiluoto 60.50575°N, 27.772472°E
  11. "RIVER DELTA MORPHODYNAMICS: EXAMPLES FROM THE DANUBE DELTA" (2005). River Deltas—Concepts, Models, and Examples (Special Publication No. 83): 403–405. Society for Sedimentary Geology. 
  12. (2015) Sand and Gravel Spits (Volume 12 of Coastal Research Library). Springer, 332. ISBN 9783319137162. 
  13. Анотований зведений заключний звіт про науково-дослідну роботу United Nations Economic Commission for Europe. Viitattu 26 May 2017.
  14. Wikimapia: Остров Новая Земля wikimapia.org. Viitattu 1.3.2016.
  15. Google map 45.171932°N, 29.765944°E
  16. Costa Rica & Nicaragua Settle Border Dispute in Court Political Geography Now. 3 Feb 2018. Viitattu 4.2.2018.
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: de:Liste geteilter Inseln