Akrotiri ja Dhekelia

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Kyproksen kartta, jossa Akrotiri ja Dhekelia on merkitty punaisella.

Akrotiri (kreikaksi Ακρωτήρι) ja Dhekelia (kreikaksi Δεκέλεια) ovat Yhdistyneen kuningaskunnan tukikohtia (SBA, Sovereign Base Area) Kyproksella. Akrotiri sijaitsee saaren eteläosassa Limassolin kaupungin lähellä ja Dhekelia kaakossa Larnakan lähellä. Molemmilla alueilla on paitsi tukikohtia myös maanviljely- ja asuntoalueita. Tukikohdat vievät 2,7 % saaren pinta-alasta, eli noin 250 km²[1].

Akrotiri on kokonaan Kyproksen tasavallan hallitseman alueen ympäröimä, mutta Dhekelialla on rajaa myös YK:n valvomalle vyöhykkeelle ja turkkilaisten itsenäiseksi julistaman pohjoisosan kanssa.[2]

Kyproksen presidenttinä 2008-2013 toiminut Dimitris Khristofias kannattaa Kyproksen saaren demilitarisointia ja vastustaa Britannian tukikohtia. Hän on kutsunut Akrotiria ja Dhekeliaa siirtomaa-ajan veritahroiksi.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Polly Lyssiotis & Vasiliki Kokoti (toim): About Cyprus. Nikosia, Kypros: Press and Information Office, 2007. ISBN 978-9963-38-499-0. (englanniksi)
  2. Sovereign Base Areas - Akrotiri and Dhekelia Britlink
  3. Smith, Helena: Cyprus elects its first communist president 25.2.2008. The Guardian. Viitattu 5.12.2011. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Akrotiri ja Dhekelia.
Tämä Eurooppaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.