Alankomaiden kuningaskunta

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee nykyistä valtioliittoa. Vuosina 1815–1830 olemassa ollutta valtiota käsitellään artikkelissa Yhdistynyt Alankomaiden kuningaskunta.
Koninkrijk der Nederlanden
Alankomaiden lippu   Alankomaiden vaakuna
lippu vaakuna
Alankomaiden maa-alueet kartalla
Valtiomuoto perustuslaillinen monarkia
Kuningas
Alankomaiden pääministeri
Aruban pääministeri
Curaçaon pääministeri
Sint Maartenin pääministeri
Willem-Alexander
Mark Rutte

Edwin Abath
Sheldry Osepa

tuntematon

Pääkaupunki Amsterdam 1
Väkiluku (kesäkuu 2006)
 – väestötiheys
16 785 088 (sijalla 58)
393 /km²
Viralliset kielet hollanti, englanti, papiamento, friisi
Valuutta euro (€), Aruban floriini, Alankomaiden Antillien guldeni
Aikavyöhyke
 – kesäaika
UTC+1 ja -4
UTC+2 ja -4
Itsenäisyys
Kuningaskunnan perustaminen
Nykyinen hallintomuoto
 
4. lokakuuta 1830
12. lokakuuta 2010
Kansainvälinen
suuntanumero
+31, +297, +599
Kansallislaulu Het Wilhelmus
1 Haag on Alankomaiden hallinnollinen pääkaupunki, Oranjestad on Aruban pääkaupunki, Willemstad on Curaçaon pääkaupunki ja Philipsburg on Sint Maartenin pääkaupunki.

Alankomaiden kuningaskunta (holl. Koninkrijk der Nederlanden) on Länsi-Euroopassa sijaitsevista Alankomaista sekä Karibialla sijaitsevista Arubasta, Curaçaosta ja Sint Maartenista koostuva valtioliitto. Aruballa, Curaçaolla ja Sint Maartenilla on äänioikeus koko kuningaskuntaa koskevissa asioissa. Kuningaskunnan nykyinen muoto astui voimaan 28. lokakuuta 1954. Tätä ennen vuodesta 1830 lähtien Alankomaiden kuningaskunta koostui Alankomaista ja sen siirtomaista. Suriname kuului kuningaskuntaan ennen itsenäistymistään vuonna 1975.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ennen vuoden 1954 valtioasetusta Suriname, Curaçao, Länsi-Uusi-Guinea sekä muut alusmaat olivat Alankomaiden merentakaisia siirtomaita. Tämän jälkeen siirtomaasuhde purettiin ja Surinamen, Curaçaon ja Alankomaiden-Uusi-Guinean ja alusmaiden tästä lähtien Alankomaiden Antillien asema muuttui kuningaskunnan maaksi, ja ne saivat itse päättää sisäisistä asioistaan. Vuonna 1962 Alankomaiden-Uusi-Guinea liitettiin Indonesiaan osana Länsi-Uusi-Guineaa ja vuonna 1975 Suriname irtautui kuningaskunnasta ja itsenäistyi. Vuonna 1986 Aruba irtautui Alankomaiden Antilleista ja muodosti oman autonomisen alueensa kuningaskunnan sisällä. Vuonna 2010 Alankomaiden Antillit jaettiin Arubaan, Curaçaoon, Sint Maarteniin ja kolmeen erityisasemassa olevaan kuntaan.[1]

Perustuslaki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alankomaiden perustuslaki koskee Euroopassa sijaitsevia Alankomaita sekä kuningaskuntaa kokonaisuutena. Aruballa, Curaçaolla ja Sint Maartenilla on omat perustuslakinsa, hallintonsa ja parlamenttinsa. Yhdessä kuningaskunnan Euroopassa sijaitsevan alueen ja Karibialla sijaitsevien kolmen erityiskunnan kanssa ne muodostavat täysivaltaisen valtion.

Maat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maa pääkaupunki asema Väkiluku
(tammikuu 2010)
Pinta-ala
(km²)
Asukastiheys
(km² kohden)
Rahayksikkö muuta tietoa
Flag of Aruba.svg Aruba Oranjestad yhtenäis- eli unitaarivaltio 107 138 193 538 Aruban floriini (sidottu USA:n dollariin kurssilla 1,79 floriinia)
Flag of the Netherlands.svg Alankomaat Amsterdam yhtenäis- eli unitaarivaltio 16 593 001 41 848 394 euro, erityisasemassa olevissa kunnissa Yhdysvaltain dollari johon kuuluu erityisasemassa olevat kunnat: Bonaire, Saba ja Sint Eustatius.
Flag of Curaçao.svg Curaçao Willemstad yhtenäis- eli unitaarivaltio 142 180 444 309 Karibian guldeni
Flag of Sint Maarten.svg Sint Maarten Philipsburg yhtenäis- eli unitaarivaltio 37 429 34 1 146 Karibian guldeni
Alankomaiden kuningaskunnan Karibianmeren alueet.
Aruban kartta.

Euroopan unioni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alankomaiden kuningaskunta on Euroopan unionin jäsen. Kuitenkaan Arubaa, Curaçaoa ja Sint Maartenia ei lasketa kuuluvaksi Euroopan unioniin, vaan niillä on merentakaisten alueiden asema. Kuningaskunnan kansalaisuutta ei kuitenkaan jaotella sen osien kesken, joten myös näiden alueiden kansalaiset ovat EU-kansalaisia.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Status change means Dutch Antilles no longer exists BBC News. 10.10.2010. BBC. Viitattu 5.6.2016. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]