Länsi-Uusi-Guinea

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Länsi-Uuden-Guinean sijainti kartalla.

Länsi-Uusi-Guinea (indonesiaksi Irian Barat) on Indonesiaan kuuluva alue, joka muodostuu Uuden-Guinean saaren läntisestä puoliskosta ja muutamista pienemmistä lähisaarista – Uuden-Guinean itäpuoliskolla on Papua-Uuden-Guinean valtio. Hallinnollisesti Länsi-Uusi-Guinea jakautuu nykyään Papuan ja Länsi-Papuan provinsseihin. Alueella on itsenäistymistä ajavia ryhmiä.

Länsi-Uuden-Guinean pinta-ala on 420 540 neliökilometriä.

Väestö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Länsi-Uuden-Guinean alkuperäisväestö on pääosin melanesialaista ja jakautunut satoihin eri kieliä puhuviin heimoihin. Indonesian hallituksen siirtolaisuusohjelma on kuitenkin viimeisen 30 vuoden aikanamilloin? tuonut Länsi-Uuteen-Guineaan satojatuhansia uudisasukkaita Indonesian muista osista.

Vuonna 2005 Länsi-Uuden-Guinean asukasluku oli 2 647 000. Kuten joissakin muissakin Indonesian itäisissä osissa ja Papua-Uudessa-Guineassa, väestön valtauskonto on kristinusko. Vuonna 2000 54 % länsipapualaisista piti itseään protestantteina ja 24 % katolilaisina. Muslimeja oli 21 % ja alle yksi prosentti ilmoitti olevansa buddhalaisia tai hinduja. Suurten maailmanuskontojen rinnalla harrastetaan kuitenkin yleisesti myös animismia.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Länsi-Uuden-Guinean kirjoitettu historia alkaa pääosin eurooppalaisten tulosta, joskin jo vanhoista indonesialaisista lähteistä löytyy mainintoja yhteyksistä alueelle. Espanjalaiset, portugalilaiset ja alankomaiset vierailivat Länsi-Uuden-Guinean rannikolla 1500-luvulta lähtien. Alankomaat perusti alueelle ensimmäisen pysyvän tukikohdan vuonna 1828 ja julisti alueen siirtomaakseen.

1930-luvulla syntyivät ensimmäiset papualaiset kansallistunteen ilmaukset. Toisen maailmansodan yhteydessä Japani miehitti vuonna 1942 Länsi-Uuden-Guinean pohjoisrannikon (ks. Uuden-Guinean taistelu). Alue säilyi sodan jälkeen Alankomaiden hallinnassa, kunnes se vuonna 1963 liitettiin Indonesiaan. Alueella toimi myös itsenäisyysliike, joka julisti alueen itsenäiseksi Länsi-Papuan tasavallaksi, mutta se kukistettiin.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]