Luettelo 3D-grafiikkaohjelmista
Tätä artikkelia tai sen osaa on pyydetty parannettavaksi, koska se ei täytä Wikipedian laatuvaatimuksia. Voit auttaa Wikipediaa parantamalla artikkelia tai merkitsemällä ongelmat tarkemmin. Lisää tietoa saattaa olla keskustelusivulla. Tarkennus: Tarkenna korjauspyyntöä tai poista tarpeeton korjauspyyntö |
3D-grafiikkaohjelmisto tarkoittaa tietokoneohjelmaa, jolla luodaan 3D-grafiikkaa. Tyypillisesti on olemassa monta vaihetta, joita studiot käyttävät luodessaan 3D-objekteja elokuvia ja pelejä varten ja tämä artikkeli käsittää vain osan käytetyistä ohjelmistoista. Useimmilla 3D-ohjelmistoilla on laajennettava plugin-orientoitunut modulaarisuus, ja ammattilaistason pluginit, joita studiot käyttävät, maksavat kymmeniä tai satoja tuhansia. Suurimmat studiot yleensä käyttävät muita kaupallisia ohjelmistoja näiden ohjelmistojen lisäksi. Useista ammattilaistason ohjelmistoista on ilmaisversio itseopiskelua varten.
Ohjelmisto voi sisältää kolmiulotteisen mallintamisen, renderöinnin ja animoinnin, mutta on myös tiettyyn osa-alueeseen erikoistuneita ohjelmia joissa näitä kaikkia ei ole mukana.
Huomaa, että 3D-ohjelmisto ei vielä tarkoita säteenseurantaa, vaan olemassa on useita eri renderöintimenetelmiä eri tarkoituksiin. CAD-ohjelmat ovat oma, erillinen ohjelmaryhmänsä.
Huomattavat julkaisut
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Kaupalliset
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- Autodesk 3ds Max (Autodesk), alun perin kutsuttiin 3D Studio MAX -nimellä. 3ds Maxia käytetään useissa alan töissä. Sitä käytetään mm. videopeliteollisuudessa 3D-objektien mallintamiseen ja luomaan elokuviin grafiikkaa kohtauksia varten. Käytetään myös arkkitehtuurisissa visualisaatioissa koska on yhteensopiva AutoCAD-ohjelman kanssa. Lisäksi 3ds Maxia käytetään filmiteollisuudessa, esimerkiksi Kaen: The Prophecy -elokuvassa. Hinta on suunnilleen 5000 euroa, ollen näin yksi kalleimmista tuotteista tämäntyyppiseen työhön. 3ds Max on saatavilla Windowsille. Nykyinen versio on "2013".
- AC3D (Inivis) on toinen 3D-mallinnukseen käytetty ohjelmisto, joka sai alkunsa 1990-luvulla Amigalla. Useat alan yritykset käyttävät sitä, sekä MathWorks aktiivisesti suosittelee sitä useissa avaruus-artikkelissaan hinnoittelun takia. Ensimmäinen kaupallinen 3D-mallintaja joka integroi 3D-objektien vienti-toiminnon Second Life -peliin. AC3D on hinnoiteltu 79 dollariin ja on saatavilla Mac OS X-, Windows- ja Linux-käyttöjärjestelmille. AC3D ei sisällä omaa renderöijää, vaan sillä voi luoda tulostetiedostot esim. RenderMan- ja POV-Ray-renderöijiä varten.
- Cinema 4D (MAXON) on hiukan kevyempi ohjelmisto kuin muut perusominaisuuksiltaan. Ohjelmiston väitetään olevan käyttäjäystävällinen, ja se on suunniteltu vähemmän tekniset käyttäjät lähtökohtana. Sillä on alempi lähtöhinta kuin muilla johtuen modularisesta suunnittelusta joka antaa mahdollisuuden hankki lisäominaisuuksia kun käyttäjät tarvitsevat niitä. Esimerkiksi, moduuli BodyPaint sallii artistin piirtää tekstuureja suoraan 3D-mallien pinnalle. Alun perin kehitettiin Commodore Amigalle ja on saatavilla Mac OS X-, Windows- ja Linux-käyttöjärjestelmille. Cinema 4D:n nykyinen versio on 10.5
- Electric Image Animation System (EI Technology Group) on 3D-animaatio ja renderöintiohjelmisto OS X ja Windows-käyttöjärjestelmille. Tunnetaan renderöintilaadusta ja renderöintinopeudesta. Ei sisällä 3D-mallintajaa. EIAS sisältää mahdollisuuden käsitellä erittäin suuria polygonimääriä. Pirates of the Caribbean: Mustan helmen kirous -elokuvassa ja Lost-televisio-sarjassa käytettiin tätä ohjelmistoa.
- form-Z (autodessys, Inc.) on yleistarkoitteinen materiaali/pinta 3D-mallintaja. Sen pääkohde on mallinnus, ja se myös sisältää renderöinti- ja animointituen. form-z -ohjelman käyttökohteita ovat arkkitehtuuri, sisustusarkkitehtuuri, esimerkkikuvitus, tuotesuunnittelu ja lavastus. Oletusrenderöijä käyttää LightWorks -renderöintiohjelmaa säteenseuranta- ja valonmallinnukseen. form-z myös tukee Pluginejä ja skriptejä sekä myös Next Limit -yrityksen Maxwell Renderer -renderöijää. Julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1991. On saatavilla OS X- ja Windows-käyttöjärjestelmille. Ohjelmiston hinta vaihtelee 1495–2390 dollarin välillä riippuen käyttötarkoituksesta ja halutusta renderöintilaadusta.
- Houdini (Side Effects Software) -ohjelmistoa käytetään tietokone-efekteihin ja hahmoanimointiin. Houdini käyttää standardista poikkeavaa käyttöliittymää, "NODE -systeemiä". Houdinin kaupalliset lisenssit sisältävät rajoittamattoman määrän kopioita Side Effects Softwaren säteenseurantarendereröijää, Mantraa, mutta se tukee myös linkitettäviä renderöijiä kuten Pixarin Renderman- ja Mental Ray -renderöintiohjelmia. On olemassa kaksi eri versiota, Houdini Escape (1995 dollaria) ja Houdini Master (7995 dollaria). Yksityiskäyttäjille tarkoitettu ilmainen Houdini Apprentice lisää pienen vesileiman kuviin, ja Houdini Apprentice, 99 dollarin ohjelmisto ei jätä vesileimaa renderöityihin töihin. Houdinin nykyinen versio on 9.
- LightWave 3D (NewTek) kehitettiin Amigalle, LightWave 3D toimitettiin alun perin videoeditointitietokoneen mukana ja sitä markkinoitiin halpojen kustannusten keinona tv-tuotantoyhtiöille luoda visuaalisia efektejä ohjelmiinsa. Ohjelma sai ensimmäisen kerran huomiota Babylon 5 -televisiosarjan myötä. Muita huomattavia televisio-ohjelmia ovat olleet Taisteluplaneetta Galactica, CSI ja elokuva 300. Ohjelma maksaa 795 dollaria ja on saatavilla Windows- ja OS X -käyttöjärjestelmille. Lightwaven nykyinen versio on 9.6.
- Massive on 3D-animointiohjelma luomaan agenttijoukkoefektejä, kohderyhmänä elokuvateollisuus. Se kehitettiin alun perin hallitsemaan suuren skaalan cgi-taisteluja Taru sormusten herrasta -elokuvasarjassa. Massivesta on tullut alan standardi digitaalisen ryhmäjoukon hallintaan ammattilaistason animaatiossa. Ohjelmaa on käytetty muun muassa elokuvissa Happy Feet, King Kong, ja I, Robot. Se on saatavilla useille Unix ja Linux-alustoille kuten myös Windowsille.
- Maya (Autodesk) käytetään elokuva- ja televisioteollisuudessa. Sisältää MEL -kriptauskielen. Yleinen vaihtoehto käyttää sisäänrakennettua renderöijää mental ray on Pixarin RenderMan. Vuonna 2005 Autodesk (AutoCAD:in luojat) hankkivat Aliaksen- alkuperäisen Mayan luoneen yrityksen. Mayasta on olemassa kaksi versiota: Maya Complete (1999 dollaria) ja Maya Unlimited (6999 dollaria). Ilmaiskäyttäjille on olemassa myös Maya Personal Learning Edition, joka jättää vesileiman kaikkiin renderöityihin kuviin. Mayan nykyinen versio on "2012".
- Modo (Luxology) on ohjelma jota käytetään pintamallinnukseen, teksturointiin ja renderöintiin. Viimeksi, versio 301 lisäsi animointimahdollisuuksia kameran asettelulle ja yhtenäisille 3D-muodoille. Se on hinnoiteltu $895 dollariin ja on saatavilla Windowsille ja OS X:lle. Modon nykyinen versio on 601.
- Silo (Nevercenter) on pintamallinnukseen käytetty ohjelma Windowsille ja Mac OS X:lle. Linux versio on kehityksessä. Silo ei sisällä renderöijää ja se on hinnoiteltu 109 dollarin luokkaan. Silo yhdistetty mallintaja Electric Image Animation System ohjelmistossa.
- Trimble SketchUp (Trimble) on 3D-mallinnusohjelma joka on suunniteltu luonnostelu lähtökohtana ja se on hinnoiteltu 495 dollariin. Ohjelmasta on myös ilmainen versio.
- Softimage XSI (Avid Technology) on ominaisuuksiltaan samankaltainen Mayan kanssa ja pidetään kilpailevana vaihtoehtona. Softimagea alun perin kehitettiin (nimellä Softimage 3D) videopeliteollisuutta varten ja varmisti asemansa Nintendo 64 SDK:ssa. Uudempi SoftImage XSI on integroitu mental ray renderöijään. XSI:n nykyinen versio on 6.
- solidThinking (solidThinking Ltd) on 3D-objektien mallinnus- ja renderöintiohjelma joka sisältää puukaaviomaisen kehitystyökalun. Tämä selittyy sillä että 3D-objektin rakennusprosessi sallii tosiaikaisen päivityksen kun muokataan pisteitä, muotoja, parametrejä tai kokonaisia objekteja. SoliThinking on saatavilla neljänä eri versiona: MODELER, MODELER XL, DESIGN ja VANTAGE.
- Vue 11 (E-on Software) Vue 11 on ohjelmisto realististen 3D-ympäristöjen luomiseen, animointiin ja renderöintiin. Sitä on käytetty viidakkomiljöön luomiseen toiseen ja kolmanteen Pirates of Caribbean -elokuviin. Nykyinen versio on v11.
- ZBrush (Pixologic) on digitaalinen mallinnustyökalu joka yhdistää 3D/2.5D mallinnusta ja teksturointimahdollisuuden. Ohjelma on saatavilla Mac OS X:lle and Windowsille. Hinnoiteltu 489 dollariin. Nykyinen versio Zbrush-ohjelmistosta on V4.
Ei-kaupalliset
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- Blender (Blender Foundation) on ilmainen, avoimen lähdekoodin, 3d-ohjelmisto animointiin, mallinnukseen, renderöintiin, ja teksturointiin sisältäen työkalusetin joka on verrattavissa kaupallisiin 3d-mallinusohjelmiin kuten Mayaan, 3ds Maxiin, tai Cinema 4D:n. Sisältää moniresoluutiotuen mallinnukselle. Lisäksi tukee 3d-näkymässä tekstuurien muokkausta, joustavaa partikkeligrafiikkaa, hius-, vaatetus- ja fysiikkamallinusta. Noodipohjaista tekstuurien editointia; lineaariton videoeditori; ja integroitu pelinkehitysmoottori. Blender on kehitetty GNU GPL -lisenssin alla ja on saatavilla useimmille käyttöjärjestelmille mukaan lukien Windows, Mac OS X, Linux, BSD ja Irix. Blender on ainoa 3d-ohjelmisto joka tukee niin supertietokoneita kuin kämmentietokoneita (Pocket Blender).
- trueSpace (Caligari Corporation) on 3d-ohjelma Windowsille, vaikka yritys Caligari aloitti Amigalla. Caligari-ohjelma oli myös saatavilla Amigalle (eri ohjelma tai yritys?). TrueSpace sisältää mallinnus-, animointi-, 3d-maalaus- ja renderöintityökalut. Ohjelma oli ennen kaupallinen, mutta Microsoftin ostaessa Caligarin ohjelmisto muutettiin ilmaiseksi.[1] Lopullinen versio on 7.6.
Muut 3D-ohjelmistot
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Kaupalliset
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- 3D MESH BLACKSMITH on 3d-mallintaja joka on hyödyllinen suunniteltaessa videopelitasoja, tai mallinnettaessa objekteja yksinkertaistetun käyttöliittymän kautta. Sovellus myös sisältää työkaluja hahmomallinnukseen ja -animointiin, skriptaukseen ja 3d-tekstuurien editointiin (värit ja bump-mappaus). Käyttää pseudokielistä C-tyylistä skriptauskieltä.
- Aladdin 4D Amigalle
- Animation:Master HASH-yritykseltä, on mallinnus ja animointipaketti joka on kehitetty helppokäyttöiseksi. Eroaa käyttölogiikaltaan 3d- ja NURBS-objekteja käsittelevistä ohjelmista. Vahvuudet hahmoanimaatiossa.
- Bryce (DAZ productions) tunnetaan maamiljöön luontimahdollisuudesta.
- Caligari Amigalle
- Carrara (Eovia) on kokonainen 3d työkalusetti mallinnukseen, animoinnin teksturointiin ja renderöintiin; myös Amapi and Hexagon (Eovia) ovat ammattilaistason 3d-ohjelmia joita käytetään 3d-objektien mallintamiseen.
- Cheetah3D on suunnattu amatööri 3d-artisteille.
- Daz Studio ohjelmisto 3d-objektien editoimiseen ja renderöintiin. Samankaltainen kuin Poser, mutta rajoittuneempi toiminnoiltansa.
- DX Studio on ohjelma luomaan interaktiivisia 3d-grafiikoita. Ohjelmisto käyttää tosiaikaista 3d-runkoa ja muutamaa editoria.
- Grome[2] on ammattilaistason 3d-mallinnusohjelma joka sopii erityisesti ulkomiljöön mallintamiseen. Käytössä peli- ja simulaatioteollisuudessa.
- Imagine 3D Amigalle
- MilkShape 3D on shareware-ohjelma polygonpohjaiseen 3d-mallinnukseen tuonti/vienti-kyvyillä.
- Mudboxtukee korkean resoluution sivellin-pohjaista 3d-mallinnusta. Autodesk osti Mudboxin-ohjelman vuonna 2007.
- Pixels 3D tukee NURBS-mallinnusta, animointia, efektejä ja renderöijää noodipohjaisilla mallinnuksella. Vain Mac OS X:lle.
- Poser (Smith Micro) Poser on 3d-renderöinti- ja animaatio-ohjelmisto optimoitu 3d-ihmismalleille ja niiden editoinnille. Sisältää joitakin erikoistyökaluja kuten kävelytyylin luonti, vaatetus- ja haiventekstuurit.
- Realsoft 3D Suomalainen Realsoft3D on ollut säteenseuranta (engl. ray tracing) -tekniikan uranuurtajia.
- Sculpt 3D Amigalle
- Tornado 3D Amigalle[3]
- TurboSilver Amigalle
- VideoScape 3D Amigalle
Ei-kaupalliset
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- Anim8or on ilmaisohjelma 3D-renderöintiin ja animointiin.
- Art of Illusion on ilmainen ohjelma joka on kehitetty GNU GPL -lisenssin alla.
- AutoQ3D on GNU GPL -lisenssin alainen alustariippumaton 3d-mallintaja.
- DeleD 3D Editor on peliorientoitunut 3D-editori. PRO -versio myös saatavilla.
- DIALux on valaistuslaskentaan tarkoitettu ohjelma. Käytetään rakennuksien/arkkitehtuurin mallinnukseen. Sisältää renderöijän.
- Equinox-3D 3d-mallintaja, tukee monisäikeistystä.
- Landscape Studio Java-pohjainen karttageneraattori.
- MakeHuman on GNU GPL-ohjelma, joka luo 3d parametrien avulla ihmishahmoja. Samankaltainen kuin Poser tai Daz|Studio.
- MeshLab on ilmaisohjelma 3d-objektien visualisoimiseen, yksinkertaistamiseen ja useiden 3d-tiedostoformaattien muuntaminen muodosta toiseen. Windowsille, Linuxille ja Mac OS X:lle.
- Misfit Model 3D on OpenGL-pohjainen 3D-objekti editori kolmion muotoisille 3d-kappaleille. Tukee ranko-animaatioita, yksinkertaista teksturointia, skriptausta, komentorivi prosessointia, ja plugin-järjestelmää uusien mallien ja kuvafiltterien lisäämiseen.
- Moonlight 3d[4] on mallinnus- ja animointityökalu.
- OpenFX on mallinnus- ja animointiohjelma, jaetaan GNU GPL-lisenssillä.
- ShapeShop on ilmainen käyttöliittymältään luonnostelupohjainen 3d-mallinnusohjelma joka perustuu epäsuoriin pintoihin. Kuten Sketchup, helppo käyttää mutta sisältää laajemman valikoiman epäsuoria pintoja.
- SharpConstruct on ilmainen 3d-mallinnusohjelma joka toimii kuin ZBrush.
- Terragen ja Terragen 2 ovat maisemageneraattoreita. Ilmaisohjelmia.
- Wings 3D on BSD-lisensoitu, minimalistinen mallintaja.
- K-3D on GNU-lisensoitu, animaatio- ja renderöintiohjelma saatavilla Linuxille ja Win32:lle. Käyttää RenderMan-yhteensopivia renderöijiä. Sisältää proseduraalisen käyttöympäristön, samankaltaisen kuin Houdinissa.
Renderöijät
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Kaupalliset
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- Pixarin RenderMan on johtava renderöintiohjelma ja standardi, jota käyttää moni studio. Animaatiopaketit kuten 3DS Max ja Maya voivat putkettaa RenderManin tekemään kaiken renderoinnin.
- Gelato on laitteistokiihdytteinen, ei-tosiaikainen renderoija grafiikkapiirivalmistaja NVIDIAlta.
- mental ray on toinen suosittu renderoija, ja tulee oletuksena mukana useimmissa ammattilaistason pakkauksissa.
- VRay suositaan arkkitehtuurisissa visualisaatioissa yhdistettynä 3ds max- ja 3ds viz-ohjelmiin. Käytetään myös yleisesti Mayan kanssa.
- IRender lisää photorealistiset renderointimahdollisuudet SketchUpille
- FPrime tarkoitettu Lightwavelle. Lisää erittäin nopean esikatselun ja voidaan monissa tapauksissa käyttää lopulliseen renderointiin.
- KRay tarjoaa Lightwavelle erittäin nopean ratkaisun valaistusrenderointiin
- Maxwell Render on alustariippumaton renderoija mikä muokkaa säteenseurantaa, valaistusta ja valaistusmallia valonsäteen renderoimiseen virtuaalisella eloktromagneettisella spektrillä, tuloksena ollen erittäin autenttisen näköinen renderointi.
- Fryrender on alustariippumaton renderoija mikä muokkaa säteenseurantaa, valaistusta ja valaistusmallia valonsäteen renderoimiseen virtuaalisella eloktromagneettisella spektrillä, tuloksena ollen erittäin autenttisen näköinen renderointi. Kilpailija Maxwellille.
- Turtle on vaihtoehtoinen renderoija Mayalle, ohjelma on erikoistunut nopeaan valaistusmallinnukseen ja automaattisen pinnanmuodostukseen joka myöhemmin nopeuttaa renderointia.
Ei-kaupalliset
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- Aqsis on ilmainen RenderMan-standardi yhteensopiva ohjelmisto.
- Pixie on avoimen lähdekoodin photorealistinen renderoija.
- POV-Ray (tai The Persistence of Vision Raytracer) on useilla alustoille ohjelmoitu (lähdekoodi saatavilla) ilmaissäteenseurantaohjelma.
- Sunflow on avoimen lähdekoodin, Javalla kirjoitettu photorealistinen renderöijä.
- Gelato on ilmaisversio Nvidian renderointiohjelmasta.
- Indigo Renderer on suljetun lähdekoodin (mutta ilmainen kaikille käyttäjille) photorealistinen renderoija joka käyttää XML:ää tapahtumien kuvaamiseen. Vientitoiminto Blender, Maya (Mti), Cinema4D, Rhino ja 3ds Max.
- Kerkythea on ilmaisohjelma renderoimiseen joka tukee säteenseurantaa. Nykyisin, se voidaan integroida 3ds Max, Blender, SketchUp, ja Silo (yleisesti kaikki ohjelmat jotka voivat viedä tiedostoja .obj- ja .3ds-formaatteihin). Kerkythea on itsenäinen renderöijä, joka käyttää fysiikan mukaisia materiaaleja ja valaistusta.
- YafRay on GNU LGPL-lisenssin mukainen säteenseuranta/renderöijä.
Liittyviä 3D-ohjelmia
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Swift3D ohjelmistolla voi muuntaa Lightwave tai 3DS Max objektit Flash animaatioiksi. Liittämisohjelmistoa käytetään yleisesti liittämään kuvattu video tietokoneella luotuun videoon, pitäen kaksi synkronoituna kun kamera liikkuu. Poser on kaikkein suosituin ohjelma ihmisten mallintamiseen. Videon tuottamisen jälkeen studiot editoivat tai liittävät kuvamateriaalin videoksi käyttäen ohjelmaa kuten Adobe Premiere tai Apple Final Cut kotikäyttäjän tarpeisiin, tai Autodesk Combustion, Eye-on Digital Fusion, Apple Shake ammattilaistason videoissa. MetaCreations Detailer ja Painter 3D ovat lopetettuja tietokonesovelluksia erityisesti tekstuurien maalaamiseen takia 3D-malleille. Mikä tahansa rasteri-grafiikkaohjelmaa voidaan käyttää korjaaman renderoituja 3D still-kuvia mistä tahansa 3D sovelluksesta.
Lähteet
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- ↑ Result of the Caligari acquisition: trueSpace 7.6 goes free.
- ↑ http://www.quadsoftware.com/
- ↑ Tornado3D 3.0 Haage & Partner. Arkistoitu 9.12.2017. Viitattu 26.9.2017.
- ↑ http://www.moonlight3d.eu/cms/ (Arkistoitu – Internet Archive)
Aiheesta muualla
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- CG Society Wiki and
- TDT3D:n 3D ohjelmien 2007 vertailutaulukko. (Arkistoitu – Internet Archive).