AutoCAD

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
AutoCAD
AutoCAD sample 3D.gif
Kehittäjä Autodesk Inc.
Kehityshistoria
Vakaa versio AutoCAD 2018 (R32)[1] / 03/2017
Tiedot
Ohjelmistotyyppi CAD
Alusta Windows, Mac OS X
Lisenssi Suljettu lähdekoodi
Aiheesta muualla
AutoCAD

AutoCAD on yleiskäyttöinen tietokoneavusteisen suunnittelun ohjelmisto (CAD), jota kehittää ja julkaisee yhdysvaltalainen Autodesk Inc. Ohjelmiston ensimmäinen versio julkaistiin vuonna 1982.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1990-luvun alussa AutoCAD nousi johtavaksi CAD-ohjelmistoksi PC-ympäristössä kautta maailman, koska se toi CAD-ohjelmistot pienyritysten ulottuville. Ohjelmiston dwg-tiedostotyypistä ja DXF-siirtoformaatista tuli suunnittelualalla de facto -standardeja, jotka ovat 2D-suunnittelussa yhä valta-asemassa. 2000-luvulla suunnitteluohjelmistojen kehityksen siirtyessä kohti 3D-solidimallinnusta, Autodesk lisäsi ohjelmiston 3D-ominaisuuksia ja niiden käytettävyyttä. Yhtiö kehitti ohjelmasta myös laajempia, määrätyille suunnittelualoille suunnattuja Desktop-ohjelmistoja, joita se vuosikymmenen lopussa siirtyi jälleen markkinoimaan Autocad-tuotteina (esim. Autocad Architecture, Autocad Mechanical).

Ohjelmiston toiminnallisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

AutoCAD on vektorigrafiikkaohjelma, jonka tiedon käsittely perustuu graafisiin objekteihin, kuten viivoihin, murtoviivoihin, ympyröihin, kaariin ja teksteihin. Uusimpiin Autocad-versioihin on lisätty myös muun muassa pintatyökaluja, solidimallinnuksen perusmuodot ja korkealaatuinen renderöintimoottori. Autocad on kuitenkin omimmillaan viivapiirtoon perustuvassa 2D- tai 3D-suunnittelussa, eikä siitä löydy esimerkiksi nykyaikaisten 3D-mallinnusohjelmien piirrepohjaisuutta. Autodesk onkin liittänyt Autocadin useisiin Suite-ohjelmistopaketteihinsa piirtotyökaluksi mallintavan ohjemiston rinnalle. Ohjelmasta on kymmeniä kieliversioita.

Ohjelmiston rakenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

AutoCAD on yleissuunnitteluohjelma, joka on laajennettavissa erilaisilla AutoDesk Inc:n tai muiden yritysten valmistamilla sovelluosalakohtaisilla laajennuksilla. Ohjelmistolla on useita rajapintoja, joiden avulla voidaan luoda lisätoimintoja useita eri ohjelmointikieliä käyttäen. Autocad onkin erittäin suosittu ohjelmistoalusta, jonka varaan on tehty tuhansia laajennussovelluksia eri sunnittelualoille ja eri tehtäviin.

AutoCAD ohjelmalla tehty olohuone.

Useita versioita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

AutoCAD LT on ominaisuuksiltaan rajoitetumpi ja edullisemmaksi hinnoiteltu versio samasta ohjelmasta. Suurin ero on vaatimattomampi 3D-toiminnallisuus ja ohjelmistorajapinnan puute. AutoCAD LT esiteltiin 1990-luvun alkupuolella.

AutoCad versiot [2]
AutoCAD ohjelmiston perusversio
AutoCAD LT ohjelmiston suppeampi versio
AutoCAD Raster Design ohjelmiston laajennusosa
AutoCAD Architecture arkkitehtisuunnittelu
AutoCAD Civil 3D yhdyskunta- ja infrasuunnittelu
AutoCAD Electrical sähkösuunnittelu
AutoCAD Map 3D yhdyskuntasuunnittelu
AutoCAD Mechanical mekaniikkasuunnittelu
AutoCAD MEP talotekniikan järjestelmien suunnittelu
AutoCAD Structural Detailing rakenteiden detaljisuunnittelu
lisäksi Autocad on yhtenä osana useassa Autodeskin Suite-ohjelmistopaketissa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta AutoCAD.