AutoCAD

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
AutoCAD
Kehittäjä Autodesk
Tiedot
Ohjelmistotyyppi tietokoneavusteinen suunnittelu
Alusta Windows, Mac OS X
Lisenssi Suljettu lähdekoodi
Aiheesta muualla
AutoCAD

AutoCAD on yleiskäyttöinen tietokoneavusteisen suunnittelun ohjelmisto (CAD), jota kehittää ja julkaisee yhdysvaltalainen Autodesk.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Autodesk on perustettu vuonna 1982 ja sen ohjelmistoa esiteltiin messuilla vuonna 1982.[1] Yrityksen perustajiin kuuluva Mike Riddle kehitti 1970-luvun lopulla ohjelmaa nimeltä Interact, jota käytettiin arkkitehtuurisuunnitteluun.[1] Ohjelmistoon viitattiin myös nimellä MicroCAD, mutta se muutettiin koska muulla yrityksellä oli nimi jo käytössä.[1] COMDEX-messuilla ohjelmaa esiteltiin nimellä AutoCAD-80 koska sitä voitiin käyttää Zilog Z80 ja Intel 8080 -mikroprosessoria käyttävillä tietokoneilla.[1] Ohjelmistoa esiteltiin muun muassa Victor 9000 -tietokoneella.[1] Myöhemmin julkaistu AutoCAD-86 toimi Intel 8086:lla.[1] IBM PC -tietokoneelle julkaisun jälkeen ohjelmistosta tuli menestys: huhtikuussa 1983 kerrottiin ohjelman myyneen 400 kappaletta ja vuoden 1983 aikana ohjelmaa myytiin tuhat kappaletta tuottaen miljoona dollaria.[1]

1990-luvun alussa AutoCAD nousi merkittäväksi CAD-ohjelmistoksi henkilökohtaisille tietokoneille kautta maailman, koska se toi CAD-ohjelmistot pienyritysten ulottuville. Ohjelmiston dwg-tiedostotyypistä ja DXF-siirtoformaatista tuli suunnittelualalla de facto -standardeja, jotka ovat 2D-suunnittelussa yhä valta-asemassa. 2000-luvulla suunnitteluohjelmistojen kehityksen siirtyessä kohti 3D-solidimallinnusta, Autodesk lisäsi ohjelmiston 3D-ominaisuuksia ja niiden käytettävyyttä. Yhtiö kehitti ohjelmasta myös laajempia, määrätyille suunnittelualoille suunnattuja Desktop-ohjelmistoja, joita se vuosikymmenen lopussa siirtyi jälleen markkinoimaan Autocad-tuotteina (esim. Autocad Architecture, Autocad Mechanical).

Ohjelmiston toiminnallisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

AutoCADin tiedon käsittely perustuu graafisiin objekteihin, kuten viivoihin, murtoviivoihin, ympyröihin, kaariin ja teksteihin. Uusimpiin Autocad-versioihin on lisätty myös muun muassa pintatyökaluja, solidimallinnuksen perusmuodot ja korkealaatuinen renderöintimoottori. Autocad on kuitenkin omimmillaanlähde? viivapiirtoon perustuvassa 2D- tai 3D-suunnittelussa, eikä siitä löydy esimerkiksi nykyaikaisten 3D-mallinnusohjelmien piirrepohjaisuutta. Autodesk onkin liittänyt Autocadin useisiin Suite-ohjelmistopaketteihinsa piirtotyökaluksi mallintavan ohjemiston rinnalle. Ohjelmasta on kymmeniä kieliversioita.

Ohjelmiston rakenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

AutoCAD on yleissuunnitteluohjelma, joka on laajennettavissa erilaisilla AutoDesk Inc:n tai muiden yritysten valmistamilla sovelluosalakohtaisilla laajennuksilla. Ohjelmistolla on useita rajapintoja, joiden avulla voidaan luoda lisätoimintoja useita eri ohjelmointikieliä käyttäen. Autocad onkin erittäin suosittu ohjelmistoalusta, jonka varaan on tehty tuhansia laajennussovelluksia eri sunnittelualoille ja eri tehtäviin.

AutoCAD-ohjelmalla tehty olohuone.

Useita versioita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

AutoCAD LT on ominaisuuksiltaan rajoitetumpi ja edullisemmaksi hinnoiteltu versio samasta ohjelmasta. Suurin ero on vaatimattomampi 3D-toiminnallisuus ja ohjelmistorajapinnan puute. AutoCAD LT esiteltiin 1990-luvun alkupuolella.

AutoCad-versiot [2]
AutoCAD ohjelmiston perusversio
AutoCAD LT ohjelmiston suppeampi versio
AutoCAD Raster Design ohjelmiston laajennusosa
AutoCAD Architecture arkkitehtisuunnittelu
AutoCAD Civil 3D yhdyskunta- ja infrasuunnittelu
AutoCAD Electrical sähkösuunnittelu
AutoCAD Map 3D yhdyskuntasuunnittelu
AutoCAD Mechanical mekaniikkasuunnittelu
AutoCAD MEP talotekniikan järjestelmien suunnittelu
AutoCAD Structural Detailing rakenteiden detaljisuunnittelu
lisäksi Autocad on yhtenä osana useassa Autodeskin Suite-ohjelmistopaketissa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e f g David E. Weisberg: Autodesk and AutoCAD (PDF) cadhistory.net. Arkistoitu 16.2.2022. Viitattu 27.3.2022. (englanniksi)
  2. Autodeskin sivuilla oleva luettelo

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta AutoCAD.