Massive

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Massive (engl. Multiple Agent Simulation System in Virtual Environment) on ammattilaistason tietokoneanimaatio- ja tekoälyohjelmisto, jota käytetään suurten agenttijoukkoefektien luomiseen elokuvia ja televisiota varten. Sitä on käytetty muun muassa Tarussa sormusten herrasta.

Yleistä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Massive-ohjelmiston kehitti Stephen Regelous erikoistehosteteollisuutta varten. Sen lippulaivaominaisuutena on kyky luoda tuhansia - tai miljoonia agentteja, joista jokainen toimii itsenäisesti. Sumea logiikka mahdollistaa sen, että jokainen agentti reagoi ympäristöönsä yksilöllisesti. Nämä ulkoiset muuttujat vaikuttavat agentin käytökseen ja kontrolloivat liikkeentunnistusanimaatioita luoden realistisen näköisiä hahmoja.

Massive sisältää keinoälyominaisuuksien lisäksi vaatesimulaation, räsynukkefysiikan ja GPU-pohjaisen laitteistotason renderoinnin. Massive-ohjelmistolla voi luoda esirakennettuja agentteja, jotka suorittavat tiettyjä tehtäviä, kuten stadium-yleisöagentit, katumellakka-agentit ja yksinkertaiset agentit, jotka kävelevät ympäriinsä ja puhuvat toisillensa.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Massive kehitettiin alun perin Wellingtonissa, Uudessa-Seelannissa. Peter Jackson vaati ohjelmistoa, joka mahdollistaisi satojen tuhansien sotilaiden yhtäaikaisen taistelun. Ongelmaa ei ollut ratkaistu elokuvateollisuudessa ennen tätä. Regelous loi Massiven sallien Weta Digitalin luoda erikoisefektejä, erityisesti taistelukohtauksia Taru sormusten herrasta -elokuvatrilogiaan.

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Massivea on käytetty useissa tuotannoissa, niin kaupallisissa kuin lyhytelokuvissakin, niin pienen kuin suuren skaalan tuotannoissakin.

Joitakin merkittäviä esimerkkejä:

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]