Lattakia

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Lattakia
Latakia coll..jpg

Lattakia

Koordinaatit: 35°31′N, 35°47′E

Valtio Syyria
Maakunta Lattakian maakunta

Lattakia (tai Latakia, arabiaksi اللاذقية Al-Ladhiqiyah, latinaksi Laodicea) on kaupunki Syyriassa. Se on tärkeä satamakaupunki ja Latakian maakunnan pääkaupunki. Vuonna 2005 siellä arvioitiin olevan noin 420 000 asukasta [1]

Kaupungin paikka niemimaalla on ollut asuttuna vuosisatojen ajan. Foinikialaiset rakensivat sinne kaupungin nimeltä Ramitha, ja kreikkalaiset kutsuivat sitä Leuke Akteksi. Kaupungin lähellä on Saladinin linnoituksen jäänteet.

Alueella kasvatetaan tupakkaa, puuvilla ja hedelmiä, ja niiden vienti tapahtuu lähinnä Latakian sataman kautta. Kaupungin mukaan nimetty Latakia on tunnettu avotulella kuivattu tupakkalaji.

Kaupunki on kärsinyt useista maanjäristyksistä, mikä osaltaan selittää sitä että pitkästä historiasta huolimatta vain harvoja todella vanhoja rakennuksia on säilynyt siellä.

Lattakia on tärkeä satamakaupunki. Sataman rakennus aloitettiin vuonna 1950 Saudi-Arabian myöntämällä kuuden miljardin US-dollarin lainalla. Elokuussa 1957 Nasserin Egypti lähetti kaupunkiin 4000 miehen joukot puolustamaan sitä Turkilta, joka väitti turkkilaisten kommunistien piileksivän kaupungissa. Vuonna 1973 Israel ja Syyria kävivät meritaistelun Lattakian edustalla. Vuodesta 1984 kaupungissa on ollut Neuvostoliiton laivaston, sittemmin Venäjän laivastoasema, kun laivasto karkotettiin tukikohdista Egyptistä.lähde?

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä Aasian maantieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.