Latakia

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta Lattakia)
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Latakia
Latakia coll..jpg

Latakia

Koordinaatit: 35°31′N, 35°47′E

Valtio Syyria
Maakunta Latakian maakunta
Suuntanumero(t) +963 41[1]

Latakia[2] (arab. اللاذقية‎, Al-Ladhiqiyah, lat. Laodicea) on kaupunki Syyriassa. Se on tärkeä satamakaupunki ja Latakian maakunnan pääkaupunki. Vuonna 2005 siellä arvioitiin olevan noin 420 000 asukasta.[3]

Kaupungin paikka niemimaalla on ollut asuttuna vuosisatojen ajan. Foinikialaiset rakensivat sinne kaupungin nimeltä Ramitha, ja kreikkalaiset kutsuivat sitä Leuke Akteksi. Kaupungin lähellä on Saladinin linnoituksen jäänteet.

Alueella kasvatetaan tupakkaa, puuvilla ja hedelmiä, ja niiden vienti tapahtuu lähinnä Latakian sataman kautta. Kaupungin mukaan nimetty Latakia on tunnettu avotulella kuivattu tupakkalaji.

Kaupunki on kärsinyt useista maanjäristyksistä, mikä osaltaan selittää sitä että pitkästä historiasta huolimatta vain harvoja todella vanhoja rakennuksia on säilynyt siellä.

Latakia on tärkeä satamakaupunki. Sataman rakennus aloitettiin vuonna 1950 Saudi-Arabian myöntämällä kuuden miljardin Yhdysvaltain dollarin lainalla. Elokuussa 1957 Nasserin Egypti lähetti kaupunkiin 4000 miehen joukot puolustamaan sitä Turkilta, joka väitti turkkilaisten kommunistien piileksivän kaupungissa. Vuonna 1973 Israel ja Syyria kävivät meritaistelun Latakian edustalla.

Vuonna 2015 on uutisoitu Venäjän osallistuvan kaupungin eteläpuolella, Jablan kaupungin lähellä sijaitsevan Bassel al-Assadin kansainvälisen lentoaseman (IATA: LTK, ICAO: OSLK) laajennustöihin. Lentoaseman yhteydessä toimii Syyrian ilmavoimien tukikohta. Amerikkalaislähteet ovat epäilleet lentoasemalle rakennettujen uusien parakkien palvelevan Venäjän sotavoimien läsnäoloa Syyriassa.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Syria Dial Codes dialcode.org. Viitattu 11.10.2015. (englanniksi)
  2. Hakulinen, Kerkko ja Paikkala, Sirkka: Pariisista Papukaijannokkaan, s. 223 Al-Ladhiqiyah, suomenkielinen nimi Latakia. Taulukko 2. Endonyymit. Helsinki: Kotimaisten kielten keskus (Kotus), 2013. ISBN 978-952-5446-80-7. (suomeksi)
  3. lexiorient
  4. Russia may be escalating military role in Syria 4.9.2015, latimes.com (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]