Knöödeli

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kuivuneista sämpylöistä tehtyjä knöödeleitä.

Knöödeli (saks. Knödel) on perinteinen keskieurooppalainen ruoka, jota syödään erityisesti Saksassa, Itävallassa, Slovakiassa, Tšekissä ja Puolassa. Sen saksalaiset nimet ovat Knödel (Etelä-Saksassa ja Itävallassa) tai Klöße (Keski- ja Pohjois-Saksassa), puolaksi muun muassa knedel, kluski, kopytka, slovakiksi knedlík tai knedľa ja englanniksi se käännetään yleensä "dumpling".lähde?

Perusaineksina voi olla muun muassa perunoita, kuivuneita sämpylöitä, mannaryynejä, jauhoja, rahkaa tai lihaa. Näistä aineksista tehdään taikina, josta muodostetaan halkaisijaltaan noin 7-senttimetrisiä palloja, jotka keitetään kuumassa vedessä. Joskus ne ovat myös täytettyjä. Pyöryköitä voidaan syödä niin perusruokana, keitossa kuin jälkiruokana. Pyöryköitä on kymmeniä eri laatuja.

Muutaman yleisen knöödelin kuvaus

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Perunaknöödeli

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Perunaknöödeli sianlihan kera

eli Kartoffelknödel on Itävallassa ja Saksassa hyvin yleinen, etenkin porsaanpaistin kanssa tarjoiltava lisuke. Itävallassa on tyypillistä tehdä perunaknöödelin taikina keitetyistä perunoista, kun taas Saksassa on yleistä valmistaa perunaknöödeli raaoista perunoista tehdystä taikinasta. Raa'at perunat raastetaan hyvin hienoksi tai keitetyt perunat soseutetaan, minkä jälkeen joukkoon lisätään kananmunaa ja vehnäjauhoja, jotka pitävät perunaknöödelin kasassa ja knöödeli maustetaan miedosti suolalla[1]. Taikina on täysin sama kuin italialaisten gnocchien taikina[2] mutta valmis knöödeli on paljon suurempi kuin gnocchi. Raaka knöödeli keitetään kypsäksi suolavedessä.

Sämpyläknöödeli

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Possunpaisti sämpyläknöödelin kera
Tšekkiläisiä knöödeleitä lihakastikkeen ja hapankaalin kera

Sämpyläknöödeli eli Semmelknödel on suosittu lisuke erilaisten liha-, kasvis- ja sienikastikkeiden kanssa. Se valmistetukseen käytetään leikkaamalla nuukahtaneista sämpylöistä tai muusta soveltuvasta vaaleasta leivästä pieniä kuutioita, jotka kuivatetaan. Alueilla, joissa sämpyläknöödelit ovat suosittuja, voi valmiiksi leikattuja ja kuivatettuja sämpyläkuutioita ostaa valmiina leipomoista ja hyvinvarustetusta ruokakaupasta. Kuivien sämpyläkuutioiden sekaan lisätään kananmunaa, vähän jauhoja, maitoa, sipulia ja maun mukaan persiljaa, suolaa ja pekonia mausteeksi[3]. Pekonilla maustettuja sämpyläknöödeleitä kutsutaan pekoniknöödeleiksi eli Speckknödel. Myös sämpyläknöödeli kypsennetään keittämällä se suolavedessä.

Tšekissä ja Slovakiassa sämpyläknöödelit muotoillaan raa'asta taikinasta noin 30 cm pitkulaiseen muotoon, minkä jälkeen taikina kääritään puhtaan keittiöpyyhkeen sisään tiukaksi pötköksi ja se keitetään liinan sisällä kypsäksi.[4] Tätä pidetään vedessä irtoimenaan keitettävää palloa helpompana ja pienempitöisenä kypsennystapana. Liinan sisällä kypsentämisen takia tämän muotoista knöödeliä kutsutaan saksan kielessä Serviettenknödeliksi. Tšekissä knödelillä tai knedelillä tarkoitetaan nimenomaan sämpyläknöödeliä, joka on kypsennetty liinan sisällä ja josta leikataan lisukkeeksi muutama kiekon muotoinen pala.

Hiivaknöödeli

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Germknödel eli hiivaknöödeli on tyypillinen itävaltalainen makea jälkiruokaknöödeli, jonka sisällä on mausteista luumusosetta. Joskus sitä tarjoillaan suuren kokonsa ansiosta myös lounaaksi. Sen päälle ripotellaan unikonsiemeniä ja se tarjoillaan keittolautasella vaniljakastikkeen kera. [5]Germ on saksan kielen Itävallan murretta ja tarkoittaa hiivaa. Myös tämä hiivataikinaan tehty knöödeli kypsennetään vedessä keittäen. [6]

Aprikoosiknöödeli ja muut vastaavat makeat knöödelit

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Aprikoosiknöödeli

Aprikoosiknöödeli eli saksaksi Marillenknödel on suosittu makea jälkiruoka Itävallassa. Marille on saksan kielen Itävallan murretta ja tarkoittaa aprikoosia. Aprikoosiknöödelin tapaan valmistetaan myös luumulla, mansikoilla tai jopa suklaalla täytettyjä knöödeleitä. Valmistukseen käytetään perunaköödelin taikinaa kuorena, joka muotoillaan aprikoosin tai muun täytteen päälle pyöreäksi palloksi, joka kypsennetään keittämällä vedessä[7]. Eri täytteiden suosio riippuu luonnollisesti siitä, mitä tähän tarkoitukseen sopivia hedelmiä tai marjoja alueella kasvaa. Itävallassa kasvaa paljon aprikoosipuita[8], mistä syystä siellä juuri aprikoosiknöödelit ovat suosittuja.

Makkara-, jauheliha- ja pekoniknöödelit sekä muut vastaavat suolaiset knöödelit

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Jauheliha- ja pekonitäytteisiä knöödeleitä

Makkaraknöödeli (saksaksi Wurstknödel), jauhelihaknöödeli (saksaksi Hascheeknödel) ja pekonitäytteinen knöödelin valmistusperiaate on sama kuin makeiden täytettyjen, kuten aprikoosiknöödelin, eli suolaisen täytteen päälle muotoillaan perunaknöödelitaikinasta kuori niin, että kokonaisuudesta tulee kiinteä ja pyöreä pallo[9]. Myös nämä knöödelit kypsennetään keittämällä. Tällaiset suolaiset, voimakasmakuiset knöödelit tarjoillaan pääruokana jonkun, yleensä miedon paprika- tai sienikastikkeen kera, eli ei lisukkeena, kuten peruna- ja sämpyläknöödelit. Täytetyt suolaiset knöödelit on hyvin perinteinen ja suosittu pääruoka Itävallassa ja paikoin myös Etelä-Saksassa. Jotkin lihatäytteiset kiinalaiset dumplingit ovat maultaan hyvin samankaltaisia kuin suolaiset täytetyt knöödelit.

Maksaknöödeli-keitto

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maksaknöödeli eli Leberknödel on voimakasmakuinen suolainen knöödeli, joka tarjoillaan voimakkaassa lihaliemessä niin sanottuna Leberknödelsuppena eli maksaknöödelikeittona. Vaikka maksaknöödeli on suosittu keittoruoka ja sitä löytyy Itävallasta ja Etelä-Saksasta usein ravintolan ruokalistalta, sitä ei yleensä valmisteta kotioloissa vaan maksaknöödelit ostetaan joko lihakauppiaan valmistamana tai marketista säilykkeenä.lähde?

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]