Knöödeli

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Kuivuneista sämpylöistä tehtyjä knöödeleitä.

Knöödeli (saks. Knödel) on perinteinen keskieurooppalainen ruoka, jota syödään muun muassa Saksassa, Itävallassa, Slovakiassa, Tšekissä ja Puolassa. Sen saksalaiset nimet ovat Knödel (Etelä-Saksassa ja Itävallassa) tai Klöße (Keski- ja Pohjois-Saksassa), puolaksi muun muassa knedel, kluski, kopytka, slovakiksi knedlík tai knedľa ja englanniksi se käännetään yleensä "dumpling". Osa knöödeleistä onkin melko samanlaisia ja makuisia kuin jotkut kiinalaiset dumplingit.

Perusaineksina voi olla perunoita, kuivuneita sämpylöitä, mannaryynejä, jauhoja, rahkaa tai lihaa. Näistä aineksista tehdään taikina, josta muodostetaan halkaisijaltaan noin 7-senttimetrisiä palloja, jotka keitetään kuumassa vedessä. Joskus ne ovat myös täytettyjä. Pyöryköitä voidaan syödä sekä perusruokana että keitossa, ja myös jälkiruokana. Pyöryköitä on kymmeniä eri laatuja.

Muutaman yleisen knöödelin kuvaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Perunaknöödeli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

eli Kartoffelknödel on Itävallassa ja Saksassa hyvin yleinen, etenkin porsaanpaistin kanssa tarjoiltava lisuke. Itävallassa on tyypillistä tehdä perunaknöödelin taikina keitetyistä perunoista kun taas Saksassa on yleistä valmistaa perunaknöödeli raaoista perunoista tehdystä taikinasta. Raa'at perunat raastetaan hyvin hienoksi tai keitetyt perunat muussataan, joukkoon lisätään kananmunaa ja vehnäjauhoja, jotka pitävät perunaknöödelin kasassa ja knöödeli maustetaan miedosti suolalla[1]. Taikina on täysin sama kuin italialaisten gnocchi-pastan taikina[2] mutta valmis knöödeli on paljon suurempi kuin gnocchi. Raaka knöödeli keitetään kypsäksi suolavedessä.

Sämpyläknöödeli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Possunpaisti sämpyläknöödelin kera

Sämpyläknöödeli eli Semmelknödel on suosittu lisuke erilaisten liha-, kasvis- ja sienikastikkeiden kanssa. Se valmistetukseen käytetään leikkaamalla nuukahtaneista sämpylöistä tai muusta soveltuvasta vaaleasta leivästä pieniä kuutioita, jotka kuivatetaan. Alueilla, joissa sämpyläknöödelit ovat suosittuja, voi valmiiksi leikattuja ja kuivatettuja sämpyläkuutioita ostaa valmiina leipomoista ja hyvinvarustetusta ruokakaupasta. Kuivien sämpyläkuutioiden sekaan lisätään kananmunaa, vähän jauhoja, maitoa, sipulia ja maun mukaan persiljaa, suolaa ja pekonia mausteeksi[3]. Pekonilla maustettuja sämpyläknöödeleitä kutsutaan pekoniknöödeleiksi eli Speckknödel. Myös sämpyläknöödeli kypsennetään keittämällä se suolavedessä.

Joillain alueilla, kuten esimerkiksi Tšekinmaalla sämpyläknöödelit tehdään noin 30 cm pitkulaiseen muotoon, jolloin raaka taikina kääritään puhtaan keittiöpyyhkeen sisään tiukaksi pötköksi ja se keitetään liinan sisällä kypsäksi.[4] Tätä pidetään vedessä irtoimenaan keitettävää palloa helpompana ja pienempitöisenä kypsennystapana. Liinan sisällä kypsentämisen takia tämän muotoista knöödeliä kutsutaan saksan kielessä "Serviettenknödel":nä. Tšekissä knödelillä tai knedelillä tarkoitetaan nimenomaan sämpyläknöödeliä, joka on kypsennetty liinan sisällä ja josta leikataan lisukkeeksi muutama kiekon muotoinen pala.

Hiivaknöödeli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Germknödel eli hiivaknöödeli on tyypillinen itävaltalainen makea, jälkiruokaknöödeli, jonka sisällä on mausteista luumusosetta ja jota usein tarjoillaan suuren kokonsa takia myös lounaaksi. Sen päälle ripotellaan unikonsiemeniä ja se tarjoillaan keittolautasella vaniljakastikkeen kera. [5]Germ on saksaa Itävallan murteessa ja tarkoittaa hiivaa. Myös tämä hiivataikinaan tehty knöödeli kypsennetään vedessä keittäen. [6]

Aprikoosiknöödeli ja muut vastaavat makeat knöödelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aprikoosiknöödeli eli saksaksi Marillenknödel on suosittu makea jälkiruoka Itävallassa. Marille on saksaa Itävallan murteessa ja tarkoittaa aprikoosia. Aprikoosiknöödelin tapaan valmistetaan myös luumulla, mansikoilla tai jopa suklaalla täytettyjä knöödeleitä. Valmistukseen käytetään perunaköödelin taikinaa kuorena, joka muotoillaan aprikoosin tai muun täytteen päälle pyöreäksi palloksi, joka kypsennetään keittämällä vedessä[7]. Eri täytteiden suosio riippuu luonnollisesti siitä, mitä tähän tarkoitukseen sopivia hedelmiä tai marjoja alueella kasvaa. Itävallassa on paljon aprikoosipuita[8], mistä syystä siellä on juuri aprikoosiknöödeli suosittu.

Makkara-, jauheliha- ja pekoniknöödelit sekä muut vastaavat suolaiset knöödelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jauheliha- ja pekonitäytteisiä knöödeleitä

Makkaraknöödeli (saksaksi Wurstknödel), jauhelihaknöödeli (saksaksi Hascheeknödel) ja pekonitäytteinen knöödelin valmistusperiaate on sama kuin makeiden täytettyjen, kuten aprikoosiknöödelin, eli suolaisen täytteen päälle muotoillaan parunaknöödelitaikinasta kuori niin, että kokonaisuudesta tulee kiinteä ja pyöreä pallo[9]. Myös nämä knöödelit kypsennetään keittämällä. Tällaiset suolaiset, voimakasmakuiset knöödelit tarjoillaan pääruokana jonkun, yleensä miedon paprika- tai sienikastikkeen kera, eli ei lisukkeena, kuten peruna- ja sämpyläknöödelit. Täytetyt suolaiset knöödelit on hyvin perinteinen ja suosittu pääruoka Itävallassa ja paikoin myös Etelä-Saksassa. Jotkin lihatäytteiset kiinalaiset dumplingit ovat maultaan hyvin samankaltaisia kuin suolaiset täytetyt knöödelit.

Maksaknöödeli-keitto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maksaknöödeli eli Leberknödel on voimakasmakuinen suolainen knöödeli, joka tarjoillaan voimakkaassa lihaliemessä niin sanottuna Leberknödelsuppe:na eli maksaknöödelikeittona. Vaikka maksaknöödeli on hyvin suosittu keittoruoka ja sitä löytyy Itävallasta ja Etelä-Saksasta hyvin usein ravintolan ruokalistalta, sitä ei yleensä valmisteta kotioloissa vaan maksaknöödelit ostetaan joko lihakauppiaan valmistamana tai marketista säilykkeenä.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Tämä ruokaan, juomiin, ravintoon tai ruoanlaittoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.