Heinäveden kirkonkylä

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Kirkonkylä (Heinävesi))
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kermantietä ydinkeskustassa.
Heinäveden kirkonkylän kartta.

Heinäveden kirkonkylä eli Hasumäki on taajama Heinävedellä. Se sijaitsee melko keskellä kuntaa Kermajärven etelärannalla seututien 476 varrella. Kirkonkylä on Heinäveden kunnan keskustaajama, ja siellä on 1 589 asukasta (31.12.2011).[1]

Kylän jakaa kahtia sen pääkatu Kermanrannantie, jonka varrella sijaitsee paljon palveluja, esimerkiksi Heinäveden kunnantalo, hotelli Heinävesi ja ravintola Kyläpääsky, Nesteen huoltoasema ja ravintola Kotipizza, pikaruokaravintola, kaksi päivittäistavarakauppaa, apteekki, posti ja pieni tavaratalo. Kylässä on myös rauta- ja kodinkonekaupat, urheilukenttä, ala- ja yläkoulut, lukio ja kansanopisto.

Kirkonkylän keskustan luoteispuolella kohoaa kirkonmäki, jolla sijaitsee uusgoottinen, massiivinen Heinäveden kirkko. Sen on suunnitellut arkkitehti Josef Stenbäck ja se rakennettiin heinäveteläisestä hirrestä vuosina 18901891. Kirkonmäeltä siintää Kermajärvi, jonka pinta on 90 metriä mäen lakea alempana. Kirkontorni on 45 metriä korkea. Kirkonmäellä sijaitsee myös vanha hautausmaa, pitäjäntuvan käsityökeskus ja Heinäveden kotiseutumuseo. Kirkonkylältä laskee jyrkkä mäki Kermajärven rantaan. Heinäveden satamassa pysähtyy kesäisin Heinäveden reittiä liikennöivän Saimaan Laivamatkat Oy:n alus M/S Puijo. Sataman vieressä on kunnan uimaranta. Kermasaven tehtaanmyymälä Raaminmäellä ja Heinäveden rautatieasema sijaitsevat noin 4 kilometriä etelän suuntaan kirkonkylästä.

Kermajärven länsipuolella oleva alue kuntaa, jossa myös kirkonkylä sijaitsee, on osa Soisalon saarta, jonka pinta-ala on 1 683 km². Soisalo on Suomen ja koko Euroopan suurin sisävesialueen saari.

Kuvia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Etäisyyksiä Heinäveden kirkonkylältä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Helsinkiin

Varkauteen

Kuopioon

374 kilometriä

 46 kilometriä

 95 kilometriä

Joensuuhun

Savonlinnaan

Mikkeliin

 80 kilometriä

 85 kilometriä

134 kilometriä

Jyväskylään

Lahteen

170 kilometriä

260 kilometriä

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Taajamat väkiluvun ja väestöntiheyden mukaan 31.12.2011 8.2.2013. Tilastokeskus. Viitattu 22.3.2013.