Kalteva torni

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee elokuvaa. Pisan kaltevasta tornista kertoo artikkeli Pisan torni.
Kalteva torni
Kalteva torni.jpg
Ohjaaja Timo Koivusalo
Käsikirjoittaja Timo Koivusalo
Tuottaja Timo Koivusalo
Säveltäjä Timo Koivusalo
Susanna Palin
Kuvaaja Pertti Mutanen
Leikkaaja Timo Koivusalo
Jyrki Luukko
Pääosat Liisa Kuoppamäki
Mats Långbacka
Risto Salmi
Seela Sella
Martti Suosalo
Siiri Suosalo
Valmistustiedot
Valmistusmaa Suomi
Tuotantoyhtiö Artista-Filmi
Ensi-ilta 20. lokakuuta 2006
Kesto 96 min
Alkuperäiskieli suomi
Budjetti 633 600
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb
Elonet

Kalteva torni on vuonna 2006 ensi-iltansa saanut suomalainen elokuva, jonka on ohjannut ja käsikirjoittanut Timo Koivusalo. Elokuva kertoo Martti Suosalon esittämän mieleltään järkkyneen, skitsofreniaa[1] sairastavan miehen matkasta Suomesta Italiaan.

Seela Sella palkittiin roolistaan parhaan naissivuosan Jussilla vuonna 2007. Lisäksi elokuva oli ehdolla kahdessa muussa kategoriassa: paras miespääosa (Suosalo) ja paras naispääosa (Liisa Kuoppamäki). Elokuva on myös edustanut Suomea saksalaisilla ja venäläisillä elokuvafestivaaleilla.

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaltevan tornin käsikirjoitus perustui käsikirjoittaja-ohjaaja Timo Koivusalon omiin kokemuksiin 1980-luvun alusta, jolloin hän työskenteli mielisairaanhoitajana ja kriisipuhelintyöntekijöiden kouluttajana. Elokuvan budjetti oli 645 300 euroa, johon Suomen elokuvasäätiö myönsi 451 710 euron tuotantotuen. Kaltevaa tornia kuvattiin Satakunnan (Pori, Nakkila ja Harjavalta) lisäksi Italiassa Firenzessä, Pisassa ja Venetsiassa. Elokuvan Suomen ensi-ilta oli 20. lokakuuta 2006, mutta sen maailmanensi-ilta oli Oslossa Mielenterveyden maailmanliiton kansainvälisessä konferenssissa 11. lokakuuta 2006. Elokuvalla oli elokuvateattereissa 79 731 katsojaa.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Martti Suosalo: ”Silloin tajusin, miltä tuntuu olla pelokas ihminen, jota kaikki pelkäävät" maaseuduntulevaisuus.fi. Viitattu 9.9.2016.
  2. Kalteva torni Elonet. Viitattu 28.10.2021.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]