Kalifaatti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Osin myyttinen kuvaus alkuperäisen kalifaatin laajenemisesta
  Muhammedin valloittamat alueet, 622–632
  Oikeaanjohdettujen kalifien valloitukset, 632–661
  Umaijadien valloitukset, 661–750

Kalifaatti (arab. khilafa) on kalifin dynastia ja hänen hallitsemansa alue. Kalifi on arabiankielinen arvonimi, jota käytetään Muhammedin seuraajasta islaminuskoisten yhteisön eli umman johtajana. Oppi kalifista ja hänen tehtävistään määritellään islamilaisessa lainsäädännössä.[1] Islamilaisessa valtiossa ylin valta kuuluu Jumalalle, mutta toimeenpanovaltaa käyttää kalifi, joka korkeimpana uskon puolustajana valvoo, että Jumalan laki toteutuu.[1][2] Oppi kalifaatista vakiintui 800-luvulla, ja siihen kuului, että islamilainen umma oli yhtenäinen ja kalifaatti jakamaton.[1]

Oppi yhden kalifin hallitsemasta yhtenäisestä uskovien ummasta oli ihanne, joka murtui, kun fatimidit 909 julistivat oman kalifaattinsa ja Espanjan umaijadit pian sen jälkeen 929. Oikeauskoisen näkemyksen mukaan maailmassa sai olla vain yksi kalifi, ja jos heitä oli kaksi, kummankaan kalifaatti ei ollut pätevä.[3] Abbasidien arvovalta ainoina kalifeina oli kuitenkin niin voimakas, että he säilyttivät symbolisen asemansa oikeauskoisten puolustajina vielä satoja vuosia sen jälkeen, kun heidän tosiasiallinen valtansa oli murentunut. Kalifaatin idea nousi uudelleen pinnalle 2000-luvulla ISIS-terroristijärjestön kautta. Se julistautui kalifaatiksi ja toimi ennen kukistumistaan Syyriassa ja Irakissa vuosina 2014–2019.

Ensimmäinen historiankirjoituksen tunnistama hallitsija, joka käytti itsestään nimitystä Khalifat Allah (Jumalan puolestapuhuja) oli umaijadihallitsija Abd al-Malik ibn Marwan (685–705). Kalifi-nimityksen poimi historiasta uudelleen käyttöön sata vuotta myöhemmin abbasidihallitsija al-Mamun (813–833).[4]

Eräitä kalifaatteja:[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Ahmad ibn Naqib al-Misri: Reliance of the Traveller (Umdat al-Salik). A Classic Manual of Islamic Sared Law. In Arabic with Facing English Text, Commentary and Appendices Edited and Translated by Nuh Ha Mim Keller. Beltsville, Maryland: amana publications, 2017. Teoksen verkkoversio. (englanniksi)

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Ahmad ibn Naqib al-Misri: Reliance of the Traveller (Umdat al-Salik), s. 639 (o.25). amana publications, 2017.
  2. Suomen Islamilainen Yhdyskunta: Islam uskomme, s. 97–101. Suomen Islamilainen Yhdyskunta, 1993.
  3.  Reliance of the Traveller, 2017, s.645 (o25.6)
  4. Popp, V.: The Early History of Islam, Following Insxriptional and Numismatic Testimony. Teoksessa: K-H. Ohlig & G-R-Puin (toim.) The hidden origin of Islam. (s. 17–124)., s. 59. Prometheus Books, 2010. Teoksen verkkoversio.
  5. Isis-järjestö ilmoitti perustaneensa kalifaatin. Ilta-Sanomat 29.6.2014.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä historiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.