Käpylän Pallo

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta KäPa)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Käpylän Pallo
Koko nimi Käpylän Pallo
Perustettu 1956
Kaupunki Suomi Helsinki, Suomi
Kenttä Brahenkenttä
– kapasiteetti Pääkatsomo: 400 (katettu)
Sarja Ykkösliiga
Sarjataso 2.
Puheenjohtaja Petri Vanhala
Päävalmentaja Jordi Aluja
}}
Kotipeliasu
}}
Vieraspeliasu

Käpylän Pallo (KäPa) on Helsingin Käpylässä toimiva jalkapalloseura. Se perustettiin vuonna 1956. KäPan miesten edustusjoukkue pelaa kaudella 2024 toiseksi korkeimmalla sarjatasolla Ykkösliigassa.

Käpylän Pallo organisoi ensimmäisenä suomalaisena jalkapalloseurana ”nappulaliigat”. Liigajoukkueet saivat nimensä Englannin liigan seuroilta ja muutama joukkue jopa sai pelipaidat liigajoukkueilta lahjaksi.[1]

Nykypäivä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seuran edustusjoukkue pelaa kaudella 2024 Ykkösliigassa. Ykkösessä se pelasi historiansa ensimmäisen kerran kaudella 2008. Edustusjoukkue pelaa kotiottelunsa Brahenkentällä Helsingin Kalliossa.

Seuralla on juniorijoukkueita kaikissa ikäluokissa. Käpylän Pallo järjesti FC Hongan kanssa Helsinki Cupin vuodesta 1976 vuoteen 2011 saakka, jolloin KäPa luopui siitä ja tilalle tuli HJK. KäPa:n juniorien harjoitukset pidetään Käpylässä Sampsantien kentällä, Käpylän urheilupuiston nurmella ja Käpylän kuplahallin kentällä sekä Vallilanlaaksossa ja Oulunkylässä. Käpylän Pallo rakensi Käpylän liikuntapuistoon talvella 2006 kuplahallin junioreille.

KäPalla on oma valmennuslinjaus: Kaikki pelaa – omalla tasollaan. Nuoret pelaajat jaetaan seurassa pienempiin ryhmiin osaamisen ja kehittymisen mukaan. KäPa tunnetaan tätä nykyä erittäin laadukkaasta junioritoiminnasta ja on voittanut useina vuosina esim. Helsinki Cupin useassa ikäluokassa. Seura on myynyt pelaajia mm. Saksaan HSV:n (Anssi Suhonen, Juho Kilo ja Jesse Kilo) ja Eintracht Braunschweigin (Ville Räty) riveihin sekä tanskalaiseen Esbjerg fB:hen (Noah Nurmi).

Käpylän Pallon kasvateista miesten A-maajoukkueessa ovat pelanneet Simo Valakari, Leo Väisänen ja Onni Valakari.

KäPan B-juniorit ovat voittaneet jalkapallon Suomen mestaruuden kolmesti (2016, 2019 ja 2021). Kaudella 2020 seura voitti B-nuorten SM-hopeaa ja kaudelle 2022 pronssia.

Galleria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Puumalainen, Timo: Säilytä kosketus Palloon! Käpylän Pallo ry. 50 vuotta 1956–2006. Kaivopuiston Kirjapaino Oy, 2006. ISBN 952-5125-24-6.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä urheiluun liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.