Julius Stjernvall

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Julius Stjernvall
Vuorineuvos Julius Stjernvall.
Vuorineuvos Julius Stjernvall.
Henkilötiedot
Syntynyt 26. lokakuuta 1874
Mäntsälä
Kuollut 6. toukokuuta 1939 (64 vuotta)
Helsinki
Arvonimi vuorineuvos
Muut tiedot
Yritys Kone- ja Siltarakennus
Asema toimitusjohtaja

Julius Stjernvall (26. lokakuuta 1874 Mäntsälä6. toukokuuta 1939) oli suomalainen vuorineuvos ja Kone- ja Siltarakennus Oy:n toimitusjohtaja.

Eversti-isänsä Carl Julius Stjernvallin ja isänisänisänsä luutnantti Hans Henrik Stjernvallin lailla Julius Stjernvall antautui ensin sotilasuralle. Hän kävi Haminan kadettikoulun ja valmistui sitten koneinsinööriksi Helsingin polyteknillisestä opistosta vuonna 1900. Hän oli aluksi Siemens & Halske -yhtiön palveluksessa Helsingissä noin kymmenen vuotta ja siirtyi sitten 1914 Kone- ja Siltarakennus Oy:n apulaisjohtajaksi. Hänestä tuli yhtiön toimitusjohtaja 1917. Kone- ja Siltarakennus Oy, myöhempi Wärtsilä, valmisti ensimmäisen maailmansodan aikana tykistön ammuksia sekä Venäjän laivaston laskuun suuria laivankorjaustöitä. Lisäksi tehtaan monipuoliseen tuotantoon kuului separaattoreita, rautatiesiltoja, sulfiittiselluloosan keittoastioita ja puserrettuja metallitavaroita.[1] Laivoja rakennettiin yhtiön omissa veistämöissä. 1926 Kone- ja Siltarakennus Oy osti Hietalahden telakka- ja konepajan kaikki osakkeet ja siirsi laivanrakennuksen Hietalahdelle.

Ruotsalaista kansanpuoluetta edustanut Stjernvall toimi kauppa- ja teollisuusministerinä Ingmanin I hallituksessa 1918–1919. Hän oli mukana myös Helsingin kunnallispolitiikassa. Hänen mukaansa on nimetty Helsingin Kulosaaressa Stjernvallintie, vuodesta 1958 Vuorineuvoksentie.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Hellsten, Tanja: Stjernvall, Julius (1874–1939) Kansallisbiografia-verkkojulkaisu (maksullinen). 7.6.2000. Helsinki: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura.
Edeltäjä:
Heikki Gabriel Renvall
Suomen kauppa- ja teollisuusministeri
19181919
Seuraaja:
Juho Vennola
Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.