Joensuun kirjallisuustapahtuma

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Joensuun kirjallisuustapahtuma on vuodesta 2000 alkaen syys-lokakuussa järjestetty valtakunnallinen tapahtuma, jonka teema vaihtuu vuosittain. Viikonlopun mittaisen tapahtuman tilaisuudet ovat avoimia kaikille.

Tapahtuman järjestäjinä on joensuulaisia kulttuurihenkilöitä, joista ydinjoukon muodostavat professorit Seppo Knuuttila ja Yrjö Sepänmaa, kirjailija Tuula-Liina Varis ja koulutussihteeri Lisbe Svahn. Suunnitteluun osallistuvat Itä-Suomen yliopiston kulttuuritieteet ja Pohjois-Karjalan taidetoimikunta. Järjestelyt hoitaa Pohjois-Karjalan Kesäyliopisto. Tapahtumapaikkoina ovat olleet yliopisto, Joensuun Tiedepuisto, konservatorio, Pakkahuone, ravintola Sointula, Teatteriravintola ja Joensuun kaupunginteatteri.

Tapahtumat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2007 teemana oli Työ. Teemaa käsiteltiin edellisvuosien kaavan mukaan: tiedeosuudessa puhutaan teemasta esimerkiksi tieteen näkökulmasta, kirjallisuusosuudessa äänessä ovat kirjailijat ja taideosuudessa on musiikkia, teatteria tai tanssia. Puhujina olivat muiden muassa työministeri Tarja Cronberg (vihr.), professori Kari Uusikylä, kirjailija Hannu Raittila, kriitikko Kaisa Neimala, kirjailija Kari Levola, kulttuurikriitikko Tuomas Nevanlinna, runoilija Arja Tiainen, kirjailija Marja-Leena Tiainen ja professori Kaija Heikkinen.

Vuonna 2008 tapahtuman teemana oli Jos kirjallisuudessa. Päivillä puhuttiin muun muassa vaihtoehtoisista historiantulkinnoista, tulevaisuusskenaarioista, utopioista, dystopioista ja fantasiakirjallisuudesta. Puhujina olivat muun muassa Johanna Sinisalo, Kersti Juva, Risto Isomäki, Sirpa Kähkönen, Markku Into, Tero Niemi, Mari Mörö, Teuvo Peltoniemi ja Ilkka Pyysiäinen.

Vuoden 2010 tapahtuman aiheena oli Minä kirjallisuudessa ja toisissa taiteissa. Puhujina olivat muun muassa Leena Lander, Kari Hotakainen, Anja Erämaja, Markku Ojanen ja Katarina Eskola.

Muina vuosina aiheina ovat olleet muun muassa tosi, vieras, kaunis, nauru, rakas, kuolema, ei ja sana.

Teemoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • 2007: Työ
  • 2008: Jos kirjallisuudessa
  • 2010: Minä kirjallisuudessa ja toisissa taiteissa
  • 2015: Raha kirjallisuudessa ja toisissa taiteissa
  • 2016: Rikos

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]