Markku Into

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Markku Into Turun kirjamessuilla 2009.

Markku Vesa Milton Into (s. 20. lokakuuta 1945 Helsinki) on suomalainen runoilija ja yksi turkulaisen 1960-luvun underground-liikkeen johtohahmoja. Into on kirjoittanut runokokoelmia, proosaa ja näytelmiä. Into on kääntänyt suomeksi yhdysvaltalaisia beat-sukupolven kirjailijoita kuten Allen Ginsbergiä, Lawrence Ferlinghettiä ja Gregory Corsoa. Into on kääntänyt myös Charles Bukowskia, saksalaisrunoilija Hans Magnus Enzensbergeriä ja Bruno K. Öijeriä sekä käsikirjoittanut Søren Kierkegaardiinkin liittyvän tummasävyisen sarjakuvan Paha hämärä.

Into oli mukana tunnetussa underground-yhtyessä Suomen Talvisota 1939–1940, jossa vaikuttivat muun muassa Rauli ”Badding” Somerjoki, avantgarde-muusikko M. A. Numminen sekä toinen merkittävä turkulainen runoilija, kirjailija ja kääntäjä Jarkko Laine. Into työskenteli kahden viimeksi mainitun ystävänsä kanssa vaihtelevasti, viimeksi teoksessa Naapuri, joka ilmestyi 2002.

Vuonna 1974 Markku Into levytti singlelevyn, jonka kustansi Love Records. Julkaisun a-puolen kappale Keitä keitä kahvinkeitin on noussut myös eräänlaiseen kulttisuosioon.

Runoilijana Innon ensiteos oli Tuonela Rock vuonna 1971. Markku Into sai Eino Leino -palkinnon vuonna 2001.

Markku Into on esiintynyt paitsi 1970-luvulla Suomen Talvisota -yhtyeen, myös 2000-luvulla vaikuttaneen turkulaisen Turun Romantiikka -yhtyeen kanssa. Into paitsi kirjoittaa, myös esittää runojaan yleisölle. Into on lukenut runojaan runoklubeilla ja -tapahtumissa.

Siviiliammatiltaan Markku Into on ollut kirjastonhoitaja. Vuosina 1980–2007 hän toimi kirjastonhoitajana Turun kaupunginkirjaston musiikkiosastolla.[1]

Bibliografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Turun musiikkikirjastotoiminta 40 vuotta Turun kaupunki. Viitattu 23.10.2011.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]