Imagine (John Lennonin kappale)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
”Imagine”
John Lennon
Singlen ”Imagine” kansikuva
Singlen tiedot
 Albumilta Imagine
 Julkaistu 11. lokakuuta 1971
 Tuottaja(t) Phil Spector, John Lennon ja Yoko Ono
 Tyylilaji soft rock, pop
 Kesto 03.04
 Levy-yhtiö Parlophone
John Lennonin muut singlet
Power to the People
1971
”Imagine”
1971
Happy Xmas (War Is Over)
1971

Imagine on John Lennonin vuonna 1971 levyttämä laulu, josta on tullut yksi kaikkien aikojen tunnetuimpia kappaleita. Laulun tuotti Phil Spector. Kappale on Lennonin albumin Imagine avausraita.

Laulu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Laulussa Lennon kehottaa kuvittelemaan maailmaa, jossa ei ole taivasta, helvettiä, valtioita, uskontoja, ei mitään minkä puolesta tappaa tai kuolla, omaisuutta, ahneutta tai nälkää, vaan ihmisten veljeys ja maailman jakaminen. John Lennon kuvasi itse ”Imaginea” suklaakuorrutetuksi versioksi aikaisemmasta kappaleestaan ”Working Class Herosta”.

Kappaleen musiikkivideo on yksi tunnetuimpia 1970-luvun musiikkivideoita. Siinä John ja Yoko Ono kävelevät puutarhan läpi suureen valkoiseen taloon, jonka oven yläpuolella on teksti "This is not here". Sisällä Lennon soittaa valkoista flyygeliä ja laulaa katsoen kameraan: ”Imagine all the people, living life in peace”. Videossa myös valkoiseen pukeutunut Yoko Ono avaa ikkunoita täysin valkoisessa huoneessa ja istuutuu hänen viereensä. Lopussa Yoko katsoo Johniin ja kun John lopettaa soittamisen, he suutelevat.

Haastattelussa Playboy-lehteen laulusta John Lennon kertoi että Maailmankirkko otti häneen yhteyttä ja kysyi voisiko kohdan "Imagine no religion" vaihtaa muotoon "Imagine one religion". Lennonin mukaan "se näytti hänelle etteivät he ymmärtäneet siitä mitään, se olisi pilannut koko laulun tarkoituksen, koko idean".[1]

Tunnettavuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvankaappaus "Imagine"-musiikkivideosta.

Lennon ja Ono käyttivät laulua monesti hyödykseen rauhankampanjoissaan, eikä se loppunut Lennonin kuoleman jälkeenkään. Yhdysvalloissa on New Yorkin keskuspuistoon tehty Johnille omistettu Imagine-ympyrä. Kappale äänestettiin Isossa-Britanniassa vuosituhannen vaihteessa kaikkien aikojen suosituimmaksi lauluksi.

Kritiikki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Monet uskovaiset loukkaantuivat laulun ateismista. Lennonin haaveilua omaisuuden jaosta kaikkien ihmisten kesken pidettiin varakkaan muusikon tekopyhyytenä.

Cover-versiot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kappaleesta on myös tehty paljon cover-versioita. Ympäri maailmaa Imaginea ovat tulkinneet muun muassa Joan Baez, Madonna, Khaled, Guns N' Roses, The Shadows Connie Talbot, Emeli Sandé ja Neil Young. Khaledin versio on kuitenkin sanoituksiltaan osittain arabiankielinen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]