Happy Xmas (War Is Over)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
”Happy Xmas (War Is Over)”
John Lennon & Yoko Ono/Plastic Ono Band
Singlen ”Happy Xmas (War Is Over)” kansikuva
Singlen tiedot
 B-puoli ”Listen, the Snow Is Falling”
 Julkaistu 1. joulukuuta 1971
 Formaatti 7" single
 Tekijä(t) trad., san. John Lennon & Yoko Ono
 Tuottaja(t) Phil Spector, John Lennon, Yoko Ono
 Tyylilaji rock
 Kesto 03.25
 Levy-yhtiö Apple
John Lennonin muut singlet
Imagine
1971
”Happy Xmas (War Is Over)”
1971
Woman Is the Nigger of the World
1972

Happy Xmas (War Is Over)” on John Lennonin, Yoko Onon ja The Plastic Ono Bandin kappale. Se levytettiin New Yorkissa lokakuussa 1971 tuottaja Phil Spectorin avustuksella. Lapsikuoro taustalla on Harlem Community Choir. Kappale on Lennonin reaktio Vietnamin sotaan. Siitä on tullut ikivihreä joululaulu ja se on ilmestynyt useilla joululevyillä.

Kappaleen sanoitus perustuu Lennonin ja Yokon rauhankampanjaan jouluna 1969, jolloin yhteentoista suurkaupunkiin ympäri maailmaa ilmestyi 16. joulukuuta valtavia kylttejä, joissa luki teksti ”War is Over! If you want it. Happy Christmas from John and Yoko.” Tämä oli maailmanlaajuisella mittakaavalla katsoen yksi suurimpia rauhankampanjoita ja julisteisiin vastattiinkin paikoin viesteillä ”We want it! Happy Christmas to John and Yoko.” Lennon käytti tätä kulttimaineeseen noussutta kampanjaansa myös kappaleensa musiikkivideossa, jossa näkyy myös suomenkielinen juliste tekstillä ”Sota on ohi! Jos niin haluat. Hyvää joulua toivottavat John ja Yoko.”

Kappaleen melodia on osittain lainattu vanhasta kansanlaulusta ”Stewball”, jonka on levyttäneet ainakin Peter, Paul and Mary ja Joan Baez. Joidenkin tietojen mukaan sävel olisi peräisin jopa 1800-luvulta. Myös kansanlaulu ”On top of old smokey” on lähellä kyseistä melodiaa.

Laulun suomalainen versio on Juha Vainion ja Jukka Virtasen sanoittama ”Joulun rauhaa”.

Cover-versioiden esittäjiä

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä singleen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.