The Corrs

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
The Corrs
Sharon, Andrea ja Jim Corr vuonna 2004.
Sharon, Andrea ja Jim Corr vuonna 2004.
Tiedot
Toiminnassa 1990–
Tyylilaji
Kotipaikka IrlantiIrlanti, Dundalk
Laulukieli englanti
Jäsenet

Andrea Corrlaulu & tinapilli (1990–)
Sharon Corrviulu, taustalaulu (1990–)
Caroline Corrrummut, bodhrán, taustalaulu (1990–)
Jim Corrkitara, syntetisaattori, piano (1990–)

Levy-yhtiö

143
Lava
Atlantic
Eastwest

Aiheesta muualla
Kotisivut

The Corrs on irlantilainen popyhtye, joka koostuu neljästä sisaruksesta: Jim, Sharon, Caroline ja Andrea Corr. Vakituisina jäseninä ovat lisäksi mukana kitaristi Anto Drennan ja basisti Keith Duffy, jotka eivät kuitenkaan ole näkyvästi esillä yhtyeen julkisuuskuvassa. Yhtye on suosittu erityisesti Euroopassa, Australiassa ja Aasiassa. Sen jäsenet ovat kotoisin Dundalkista.[1]

Jäsenet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Andrea Corr (s. 1974)

Jim Corr (s. 1964)

Sharon Corr (s. 1970)

Caroline Corr (s. 1973)

Musiikki ja imago[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

The Corrs yhdistää musiikissaan perinteisen irlantilaisen kansanmusiikin saumattomasti tuotettuun, rytmikeskeiseen ja melodiseen popmusiikkiin sekä akustiset soitinnukset elektronisiin. Kappaleiden rakenne noudattaa popille ominaista kaavaa: yksi ominaispiirre on usein mollivoittoisen ja melankolisen A-osan kontrasti esteettömän iloiseen kertosäkeeseen nähden. Yhtye kirjoittaa pääasiassa itse kappaleensa, mutta heidän taustallaan on useita tuottajia ja miksaajia, jotka viimeistelevät tuotokset.

The Corrs on tehnyt useita hiteiksi päätyneitä kappaleita, kuten Runaway, Only When I Sleep, Dreams, What Can I Do, Breathless ja Summer Sunshine. Yhtyeen kappaleet ovat radioystävällisiä ja hakevat sitä kautta suuren yleisön suosiota. Toistaiseksi yhtye ei ole saanut suosiota Yhdysvalloissa lukuisista yrityksistä huolimatta johtuen ehkä musiikin sijoittumisesta perinteiseen kevyeen popmusiikkiin.

Yhtye on pyrkinyt luomaan itselleen nuhteettoman ja tyylikkään imagon. Jäsenet esiintyvät julkisuudessa muodikkaissa vaatteissa ja heidän ulkonäkönsä on huoliteltu. Tämä on aiheuttanut myös jonkin verran kritiikkiä Corrsin sisarusten jonkinlaisesta elitistisyydestä tai ylemmyydentunnosta.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Corrin sisarukset syntyivät Dundalkissa Irlannissa, ja heidän vanhempansa olivat Gerry ja Jean Corr, molemmat itsekin muusikoita. Sisarukset olivat jo jonkin aikaa esiintyneet yhdessä, kun he muodostivat yhtyeen osallistuakseen vuonna 1991 julkaistun The Commitments -elokuvan koekuvauksiin. He saivat elokuvasta pienet roolit muusikoina, ja Andrea sai lisäksi puheroolin päähenkilön siskona.

Manageri John Hughes huomasi yhtyeen elokuvan koehaastatteluissa, ja he saivat pian levytyssopimuksen. Heidän ensimmäinen albuminsa, Forgiven, Not Forgotten, ilmestyi alkuvuonna 1996. Pääasiassa akustinen levy sisältää irlantilaisvaikutteisia popkappaleita ja perinteisiä irlantilaisia instrumentaalikappaleita. Se oli menestys Euroopassa ja varsinkin Australiassa, ja sen ensimmäinen julkaistu single Runaway on yksi yhtyeen suosituimmista kappaleista.

Seuraavana vuonna yhtye julkaisi toisen albuminsa Talk On Corners. Siinä yhtye on edennyt musiikillisesti popmaisempaan suuntaan säilyttäen yhä perinteiset elementit. Albumi myi 8 miljoonaa kappaletta maailmanlaajuisesti, mutta yhtye ei edelleenkään onnistunut saavuttamaan suosiota Yhdysvalloissa.

Vuonna 1999 julkaistulla The Corrs Unplugged -levyllä on kahdelta edelliseltä levyltä valikoituja kappaleita sekä uusia kappaleita, kuten Radio ja At Your Side. Ne on esitetty MTV Unplugged -sarjan mukaisesti livenä studiossa yleisön edessä orkesterin säestämänä. Levyllä korostuu sisarusten kiintymys akustiseen musiikkiin ja heidän taitonsa esittää sitä.

Vuonna 2000 ilmestynyt In Blue merkitsi yhtyeen tyylissä selvää muutosta elektronisempaan suuntaan. Sharonin elektroninen viulu tuo yhä musiikkiin irlantilaiselementin. Musiikki on hengeltään aiempaa melankolisempaa (in blue = 'alakuloisesti'), ja se on hiottu aiempaa tyylikkäämmän kuuloiseksi. Albumi tuotti menestyneen hitin Breathless, ja vaikka levyä pidetäänkin onnistuneena, se ei enää yltänyt Talk On Cornersin suosioon.

Yhtye julkaisi vuonna 2001 kokoelman The Best Of The Corrs. Sen jälkeen kului kolme vuotta ennen seuraavan studiolevyn ilmestymistä, tosin vuonna 2002 julkaistiin lähinnä Yhdysvaltain markkinoille suunnattu livealbumi Live In Dublin, jolla on uusia kappaleita, covereita ja edellisten albumien materiaalia ja jolla esiintyy lukuisia kuuluisia vieraita, kuten U2:n Bono ja Rolling Stonesin Ronnie Wood. Borrowed Heaven (2004) on tyyliltään edellisten levyjen välimaastossa, ja vaihtelevista arvosteluista huolimatta se on kyennyt ylläpitämään yhtyeen suosiota. Perinteistä irlantilaista kansanmusiikkia sisältävällä levyllä Home (2005) yhtye palasi juurilleen; monet kappaleet ovat peräisin sisarusten äidin laulukirjasta.

Yhtyeen päälaulaja Andrea Corr julkaisi sooloalbuminsa Ten Feet High vuoden 2007 kesällä. Suomen julkaisupäivä oli 27. kesäkuuta 2007. Levyä oli tuottamassa muun muassa U2:n Bono. Ten Feet High on melodista ja soljuvaa poppia.

Albumit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Forgiven, Not Forgotten (1995)
 • Talk On Corners (1997)
 • The Corrs Unplugged (live, 1999)
 • In Blue (2000)
 • The Best Of The Corrs (kokoelma, 2001)
 • VH1 Presents: The Corrs, Live In Dublin (live, 2002)
 • Borrowed Heaven (2004)
 • Home (2005)
 • Dreams: The Ultimate Corrs Collection (kokoelma, 2006)
 • White Light (2015)
 • Jupiter Calling (2017)

DVD-julkaisut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Live At The Royal Albert Hall (1998)
 • Unplugged (1999)
 • Live At Lansdowne Road (2000)
 • Live In London (2001)
 • Best Of The Corrs (2002)
 • All The Way Home: A History of The Corrs (2005)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. The Corrs Hello

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta The Corrs.