Dundalk

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Dundalk
Dún Dealgan

Dundalk

Koordinaatit: 54°0′32.4″N, 6°24′17.64″W

Valtio Irlanti
Provinssi Leinster
Kreivikunta Louthin kreivikunta
Hallinto
 – Asutustyyppi Kaupunki
Väkiluku (2016) 39 004[1]Dundalk (iiriksi Dún Dealgan) on kaupunki Leinsterin provinssissa Irlannin itärannikolla, ja se on maan kahdeksanneksi suurin kaupunki. Se sijaitsee lähellä Pohjois-Irlannin rajaa puolimatkassa Belfastin ja Dublinin välillä. Dundalk on Castletown-joen varrella.

Kaupungin paikalla on ollut asutusta neoliittiseltä kaudelta asti. Dundalk perustettiin normannien linnoitukseksi 1100-luvulla normannien Irlantiin saapumisen jälkeen, ja siitä tuli myöhäiskeskiajalla The Pale -alueen pohjoisin osa.

Kaupunkiin kehittyi 1800-luvulla panimo-, tislaamo-, tupakka-, tekstiili- ja konepajateollisuutta. Sen merkitys kasvoi sekä teollisuuden että kaupankäynnin keskuksena, koska kaupungista oli meriyhteys Liverpooliin ja raideyhteys Great Northern Railwayn osana. Ensin Irlannin jakautumisen ja myöhemmin myös Euroopan talousyhteisöön liittymisen myötä vähennyt teollisuus aiheuttivat kaupunkiin korkeaa työttömyyttä, mutta 2000-luvulla kaupunkiin on tullut työpaikkoja mm. farmaseuttiselle, teknologiselle ja finanssialalle.[2]

Dundalkissa on yksi kolmannen asteen oppilaitos, Dundalk Institute of Technology. Kaupungin suurin teatteri, An Táin Arts Centre, sijaitsee kaupungintalolla, ja entisen tislaamon rakennuksiin kunnostetuissa tiloissa ovat Louthin kreivikunnan kirjasto sekä museo. Kaupungissa on myös jalkapallo-, rugby- ja golf-seurat sekä Dundalk Stadium, Irlannin ainoa joka sään ravirata.

  1. Census 2016 Sapmap Area: Settlements Dundalk Central Statistics Office. Arkistoitu 30.7.2017. Viitattu 14.4.2021.
  2. "Preparations for Bumper Season", Irish Press, 16.12.1939. 

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä maantieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.