Melissa Etheridge

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Melissa Etheridge esiintymässä vuonna 2008.

Melissa Lou Etheridge (s. 29. toukokuuta 1961 Leavenworth, Kansas) on Oscarilla ja kahdella Grammylla palkittu yhdysvaltalainen rockmuusikko.

Musiikkiura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Etheridge on julkaissut yhdeksän albumia sen jälkeen, kun hänet kiinnitettiin isolle levy-yhtiölleselvennä vuonna 1987. Kolme levyistä on myynyt moninkertaista platinaaselvennä: Melissa Etheridge (1988), Yes I Am (1993) ja Your Little Secret (1995). Muista levyistä kaksi on myynyt platinaa ja kaksi kultaa.

Etheridge on Bruce Springsteenin ihailija ja on konserteissaan versioinut tämän kappaleita Thunder Road ja Born to Run. Hän ihailee myös Dave Matthews Bandia ja on ilmaissut halukkuutensa yhteistyöhön sen kanssa.

Etheridge on kahdensadan kaikkien aikojen myydyimmän artistin joukossaselvennä: hänen levyjään on myyty noin 27 miljoonaa kappaletta.

Etheridge julkaisi 25. syyskuuta 2007 yhdeksännen studiolevynsä The Awakening, jonka on kerrottu olevan hänen henkilökohtaisin julkaisunsa koskaan.lähde?

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1992 Etheridge kertoi olevansa lesbo. Hän seurusteli noin kymmenen vuotta Julie Cypherin kanssa ja he saivat yhdessä kaksi lasta: Bailey Jeanin ja Becketin. Sperman luovuttaja oli muusikko David Crosby, Melissan hyvä ystävä. Parisuhde kariutui vuonna 2000, kun Julie Cypher alkoi seurustella miehen kanssaselvennä.

Toivuttuaan erosta Etheridge kirjoitti omaelämäkerran The truth is... My Life in Love and Music vuonna 2001. Siinä hän käsitteli kariutunutta parisuhdettaan ja muita kokemuksiaan.

Etheridge tapasi Tammy Lynn Michaelsin vuonna 2002. Pari avioitui salassa vuonna 2003.

Lokakuussa 2004 Melissalla todettiin rintasyöpä. Vuoden 2005 Grammy-tilaisuudessa hän palasi lavalle syöpähoidon uuvuttamana ja kaljuuntuneena ja esitti kunnianosoituksena Janis Joplinille kappaleen ”Piece of My Heart”. Etheridgen esiintyminen sai ylistävät arvostelut ja se lukeutui tilaisuuden kohokohtiinkenen mukaan?. Hän oli hyvin avoin sairauttaan koskevissa asioissa. Hän muun muassa paljasti käyttäneensä sytostaattihoitojen aikana marihuanaa kipuihinsa ja ruokahaluttomuuteen.

Syksyllä 2006 Etheridgen puoliso Tammy Lynn Michaels synnytti parin ensimmäiset yhteiset lapset, kaksoset Johnnie Rosen ja Miller Stevenin.

10. syyskuuta 2005 Etheridge osallistui ReAct Now -konserttiin, joka järjestettiin hurrikaani Katrinan uhrien hyväksi. Etheridge esitti tapahtumaa varten kirjoitetun uuden kappaleen ”Four Days”.

Etheridge toimii hyväntekeväisyydessä. Rintasyövästä toivuttuaan hän teki Fordin pyynnöstä kappaleen ”I Run for Life”. Hän teki myös Al Goren ilmastonmuutosaiheiseen dokumenttielokuvaan Epämiellyttävä totuus kappaleen ”I Need to Wake Up”, joka palkittiin parhaan laulun Oscarilla 2007. Etheridge myös esiintyi Live Earth -konsertissa New Yorkissa heinäkuussa 2007.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä laulajaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.