Happoradio

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Happoradio
Happoradio Ilosaarirockissa heinäkuussa 2014
Happoradio Ilosaarirockissa heinäkuussa 2014
Tiedot
Toiminnassa 2001– 
Tyylilaji suomirock
Kotipaikka Helsinki
Laulukieli suomi
Jäsenet

Aki Tykkilaulu, kitara, koskettimet
AH Haapasalo, kitara, taustalaulu
Jatu Motti, bassokitara
Markku DeFrostrummut
Klaus Suominen, koskettimet

Entiset jäsenet

Miki Pii, kitara (2001–2003)

Levy-yhtiö

Epic Records20022012
Sony Music20132018
Warner Music2018

Aiheesta muualla
Kotisivut

Happoradio on vuonna 2001 perustettu suomalainen rockyhtye.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sydänyö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Happoradio sai alkunsa yhtyeen säveltäjä-sanoittaja Aki Tykin aloitteesta. Tykki innostui musiikista jo lapsena, ja yläasteella hän kokosi koulukaverinsa Tero Suihkon kanssa ensimmäisen yhtyeensä, Sydänyön. Rippileirillä yhtyeeseen liittyi basistiksi Teemu Metsälä, joka sittemmin soitti bassoa muun muassa Boys Of Scandinaviassa. Myöhemmin yhtyeeseen liittyi Miki Pii, joka oli Happoradion mukana yhtyeen alkutaipaleella. Suihkon lopetettua rumpuihin siirtyi bändin nykyinen rumpali Markku DeFrost. Sydänyö teki olemassaolonsa aikana viitisenkymmentä keikkaa ja jonkin verran kappaleita, kuten ”Perhosentappo” ja ”Bakteerilapsonen”. Tuolta ajalta Happoradion tuotantoon on otettu kappaleet ”Nolla” ja ”Happoa”. Yhtye lopetti vuonna 1996 Tykin ja Piin muutettua Helsinkiin. Tykki jatkoi musiikin tekemistä kaverinsa Miki Piin kanssa, mistä sai alkunsa muun muassa kappale ”Pois Kalliosta” , josta sittemmin tuli Happoradion hitti.[1]

Happoradion alkutaipaleet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Happoradio alkoi muodostua Helsingin Kalliossa 2000-luvun alkupuolella. Yhtyeen perustajajäsenet Pii ja Tykki olivat tuttuja jo nuoruudesta, ja kun Markku DeFrost muutti Helsinkiin vuonna 2000, oli porukka koossa. Basistiksi otettiin Jatu Motti, joka liittyi Happoradioon Aki Tykin vieraillessa Rakkauden Remonttimiesten (Jatun, Markun ja Mikko Tohkasen iskelmämusiikkia soittavan yhtyeen) keikalla. Tykki pyysi Mottia soittamaan bassoa yhtyeen tulevalle demonauhoitukselle. Yhtye perustettiin ja nimeksi päätettiin ottaa Happoradio. Happoradio on ollut vuodesta 2003 nykyisessä kokoonpanossaan, kun AH Haapasalo liittyi yhtyeeseen Miki Piin lopetettua. Haapasalo oli autellut Happoradiota muutamissa nauhoituksissa ja tullut sitä kautta tutuksi yhtyeen jäsenille.

Suurempaan suosioon[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäisen singlensä Happoradio julkaisi syyskuussa 2002. Single oli nimeltään ”Pahoille teille”, ja se pääsi Radiomafian (nykyisen YleX:n) soittolistalle. Toinen single, ”Sinä”, julkaistiin tammikuussa 2003. Molemmat singlet olivat kohtalaisia hittejä, ja yhtye oli tehnyt itseään tunnetuksi, saanut levytyssopimuksen ja päässyt radiosoittoon.

Suuren yleisön tietoisuuteen Happoradio nousi vuoden 2003 hitillään ”Pois Kalliosta”. Kappale soi useilla radiokanavilla ja sai musiikkivideollaan myös tv-näkyvyyttä. Kappale oli Happoradion ensimmäiseltä albumilta Asemalla, joka oli julkaistu huhtikuussa 2003.

Happoradion ensimmäisellä levyllä hankittu maine auttoi nostamaan toisen albumin, Pienet ja keskisuuret elämät, kappaleet ”Kaupunki täynnä ihmisiä”, ”Tanssi” ja ”Linnusta sammakoksi” radio- ja tv-soittoon. Yhtyeellä oli jo oma kuulijakuntansa, mutta yhtye tuli tunnetuksi laajemmin, kun moni radiokanava YleX:n lisäksi otti kappaleita soittoonsa.

Yhtyeen kolmannelta levyltä, Vuosipäivältä, julkaistiin jälleen singlenä kaksi listahittiä, ”Tavikset” ja ”HC-sää”. HC-sää soi O.C.-televisiosarjan tv-mainoksen taustalla.

Happoradio oli mukana marraskuussa 2007 ilmestyneellä Melkein vieraissa – Tribuutti Leevi and the Leavingsille -levyllä esittämällä kappaleen ”Unelmia ja toimistohommia”. Levyn tarkoituksena oli kunnioittaa Leevi and the Leavingsin musiikkia. Kappale sai runsaasti radiosoittoa, ja levyä myytiin runsaasti. Kokoelmalevy viihtyi Suomen virallisella listalla kaikkiaan 22 vikkoa, parhaimmillaan toisella sijalla.[2]

Happoradio oli syksyllä 2008 mukana The Voice -musiikkikanavan Livenä vieraissa -sarjassa. Yhtye teki coverversion Nylon Beatin kappaleesta ”12 apinaa”. Livenä vieraissa -projektin ideana on, että kotimaiset artistit esittävät toisten artistien kappaleista coverversioita. Mukana olivat Happoradion lisäksi muun muassa Poets Of The Fall, Indica, Olavi Uusivirta, Jonna Tervomaa ja Uniklubi. Ohjelman teon yhteydessä nauhoitetut kappaleet julkaistiin myös tupla-cd:llä 29. lokakuuta 2008.

Happoradion neljäs albumi, Kaunis minä, ilmestyi 20. elokuuta 2008. Levyn kannessa komeili englanninbulldoggi Alfred, joka sai osaa myös Hirsipuu-singlen videossa. Levyn singlet, ”Hirsipuu”, ”Che Guevara”, ”Puhu äänellä jonka kuulen” ja ”Olette kauniita”, saivat runsaasti soittokertoja kaupallisilla radio- ja tv-kanavilla. Levyllä julkaistiin bonuskappaleena myös ”Unelmia ja toimistohommia”. Vuoden 2009 alussa Kaunis minä myi kultarajaan edellyttävän määrän. Toukokuussa 2009 levy myi platinaa.

Happoradion viides albumi, Puolimieli, julkaistiin 13. lokakuuta 2010. Levyltä julkaistiin neljä singleä: ”Ihmisenpyörä”, ”Pelastaja”, ”Ahmat tulevat” ja ”Anna anteeksi”.

Listamenestys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Happoradion kaikki albumit ovat nousseet Suomen viralliselle albumilistalle. Kaksi ensimmäistä albumia viipyivät listalla vain yhden viikon. Ensimmäinen albumi, Asemalla, nousi listan sijalle 24 viikolla 16/2003. Toinen albumi, Pienet ja keskisuuret elämät, oli viikolla 18/2006 sijalla 23. Yhtyeen kolmas albumi, Vuosipäivä, oli listalla kaksi viikkoa saavuttaen sijat 28 ja 29.

Yhtyeen paras listasijoitus Suomen virallisella listalla tuli neljännen albumin myötä. Kaunis minä oli listalla 11 viikkoa noustuaan ensimmäisellä listaviikollaan viidennelle sijalle ja pysyttyään top-20:ssä yhdeksän viikkoa. Levy palasi myöhemmin Suomen viralliselle albumilistalle, viipyi siellä 16 viikkoa lisää ja nousi kahden viikon ajaksi kärkeen saakka.[3] Albumi nousi heti julkaisunsa jälkeisenä päivänä 21. elokuuta iTunesin ladatuimmat-listan ensimmäiselle sijalle. Kaunis minä nousi sittemmin vielä Midprice-listalle ja viipyi siellä 11 viikkoa. Yhtyeen viides albumi Puolimieli nousi myöskin listaykköseksi viikolla 42/2010, ja se oli listalla yhteensä 25 viikkoa.

Yhtyeen singleistä parhaiten listoilla ovat menestyneet ”Che Guevara” (23 listaviikkoa, paras sijoitus 2) sekä ”Puhu äänellä jonka kuulen” (18 listaviikkoa, paras sijoitus 3). Edellä mainitut singlet ovat myyneet yli kultalevyrajan, eli yli 5 000 kappaletta kumpikin. Kolme muuta Happoradion singleä ovat selviytyneet Suomen virallisen singlelistan 20 myydyimmän joukkoon: ”Kaupunki täynnä ihmisiä” oli viikolla 18/2004 sijalla 14, ”Pahoille teille” viikolla 37/2002 sijalla 19 ja ”Sinä” kaikkiaan kaksi viikkoa, 4/2003 13:s ja 5/2003 14:s.

Jäsenet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nykyiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Entiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Miki Pii – kitara (2001–2003)

Julkaisut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Albumit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Aki Tykki Happoradio. Arkistoitu 22.7.2021. Viitattu 7.8.2008.
  2. Eri Esittäjiä: Melkein vieraissa - tribuutti Leevi & The Leavingsille Musiikkituottajat. Viitattu 5.3.2011.
  3. Happoradio: Kaunis minä Musiikkituottajat. Viitattu 5.3.2011.
  4. AH Haapasalo Happoradio. Arkistoitu 22.7.2021. Viitattu 7.8.2008.
  5. Jatu Motti Happoradio. Arkistoitu 20.7.2021. Viitattu 7.8.2008.
  6. Markku DeFrost Happoradio. Arkistoitu 22.7.2021. Viitattu 7.8.2008.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]