Aki Tykki

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Aki Tykki
Syntynyt 18. syyskuuta 1975 (ikä 42)
Kotoisin Suomen lippu Joensuu
Tyylilajit Rock, Suomirock
Ammatit laulaja, sanoittaja, säveltäjä
Soittimet kitara, kosketinsoittimet
Yhtyeet Sydänyö (?-1996), Happoradio (2001-)
Levy-yhtiöt Epic Records
MusicBrainz

Aki Tykki (s. 18. syyskuuta 1975 Joensuu)[1] on suomalaisen Happoradio-yhtyeen laulaja ja yksi sen perustajajäsenistä. Hän tekee myös sanoitukset ja säveltää kappaleet yhdessä kitaristi AH Haapasalon kanssa.[2] Artistin nimi on taiteilijanimi[3][4].

Nuoruus ja muusikonuran alku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

10-vuotiaana Aki Tykki aloitti säveltämisen mm. Michael Jacksonin, Dingon ja Milos Formanin Amadeus-elokuvan innoittamana. Nuori Aki ei silloin vielä osannut soittaa mitään soitinta, mutta kirjoitti sävellyksensä sattumanvaraisesti kirjoittamalla nuotteja peräkkäin paperille. Pojan isän sanoittama sävellys äänitettiin ja lähetettiin Kevään sävel -kilpailuun. Kolmensadan osallistujan joukosta se sijoittui noin sijalle 150.

Ala-asteen neljännellä luokalla Tykki aloitti ottamaan pianotunteja ja 12-vuotiaana pyrki hän Joensuun musiikkiopistoon soittamaan pianoa. Pääsykokeissa Tykki soitti urkuversion Mozartin 40:nnen sinfonian G-mollissa. Musiikkiopiston pop-jazz -puolella hän opiskeli pianonsoittoa viisi vuotta.

Yläasteikäisenä Aki Tykki innostui Neljä ruusua -yhtyeen musiikista ja alkoi perustaa bändiä. Tykki lainasi luokkakaverinsa kitaraa. Musiikinkirjan sointutaulukoiden avulla hän opetteli soittamaan joitakin ikivihreitä. Pian Tykki jo alkoikin tehdä omia kappaleita.

Sydänyö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhdessä Tero Suihkon ja Miki Piin kanssa Aki Tykki perusti yhtyeen, jonka nimeksi tuli Sydänyö, Stephen Kingin kirjan mukaan. Yhtyeen ensimmäisiä kappaleita olivat Perhosentappo ja Bakteerilapsonen, joista ensimmäistä on soitettu myös Happoradion keikoilla. Suihkon jätettyä bändin, paikalle tuli Markku DeFrost. Yhdessä Tykki, Pii, DeFrost ja Teemu Metsälä jatkoivat Sydänyössä jonkin aikaa. Basisti Teemu Metsälän lähdettyä bändi jatkoi vielä eri basistien kanssa. Sydänyö teki urallaan viitisenkymmentä keikkaa. Myöhemmin Happoradion kappaleina tunnetut Nolla ja Happoa olivat olemassa jo Sydänyön aikoihin.

Aki Tykki muutti Joensuusta Helsinkiin armeijan jälkeen vuonna 1996. Pian sen jälkeen Sydänyö lopetti. Miki Pii ja Aki tekivät yhä kappaleita, joista mm. 'Pois Kalliosta' ilmestyi vuonna 2003 Happoradion ensimmäisellä albumilla Asemalla. Vuonna 2001 Markku DeFrost muutti myös Helsinkiin, ja he perustivat Tykin kanssa Happoradion.

Musiikkimaku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tykki kertoo lempibändejään/-artistejaan olevan mm. U2, Michael Jackson, Björk, Mew, CMX, Pariisin kevät, PMMP, Zen Café, 51koodia ja Stella.

Diskografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Happoradio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Happoradion diskografia

Happoradion lisäksi Aki Tykki soittaa osa-aikaisena urkuja Rakkauden Remonttimiehet -yhtyeessä, sekä on toiminut Poor Seamus –yhtyeen tuottajana ja äänittäjänä yhdessä AH Haapasalon kanssa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Tervetuloa Happoradion www-sivut. Viitattu 15.1.2017.
  2. Aki Tykki Happoradion www-sivut. Viitattu 24.7.2013.
  3. Suomipop: Happoradion laulaja paljasti: Aki Tykki onkin taitelijanimi Suomipop. Viitattu 10.10.2017.
  4. Discogs - Aki Tykki Viitattu 21.12.2017.