Brädi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kari Olavi Härkönen
Brädi YleXPopissa Lahdessa kesäkuussa 2017
Brädi YleXPopissa Lahdessa kesäkuussa 2017
Henkilötiedot
Syntynyt9. huhtikuuta 1979 (ikä 45)
Lahti
Ammatti rap-artisti
Muusikko
Taiteilijanimi Brädi (2004–)
Brad Spitt (2003–2005)
A’damite (1999–2002)
Tyylilajit rap, pop
Yhtyeet Herrasmiesliiga
5th Element
Lahti All Stars
Odd Kouple
Lahti United
Levy-yhtiöt Rähinä Records (2010-2020)
Sony Music (2020–)
Aiheesta muualla
www.rahina.com/artistit/bradi

Brädi, oikealta nimeltään Kari Olavi Härkönen,[1] (s. 9. huhtikuuta[2] 1979 Lahti)[3] on suomalainen hip hop -artisti, joka tunnetaan soolomateriaalinsa lisäksi yhtenä lahtelaisen 5th Element -hiphop-yhteisön perustajajäsenenä sekä yhtenä rap-yhtye Herrasmiesliigan MC:nä.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Brädi on tehnyt musiikkia yksin ja erilaisissa ryhmissä suomeksi ja englanniksi. Englanninkielistä materiaaliaan hän esittää nimellä Brad Spitt. Hän on osa Herrasmiesliiga-yhtyettä, johon kuuluvat hänen lisäkseen Cheek ja TS. Brädin voikin nähdä usein Cheekin keikalla lavalla ns. "tuplaamassa" eli kakkos-solistina. Brädi on nähty myös muutamilla Cheekin musiikkivideoilla, "Huligaani", "Raplaulajan vapaapäivä", "Täältä sinne", "Liekeissä", "Jos mä oisin sä", "Viihdyttäjä" ja "Maanteiden kingi". Cheekin kappaleiden lisäksi Brädi on vieraillut muun muassa Näkökulman, Maajoukkueen, A04:n ja MGI:n levyillä. Hän on myös mukana 5th Elementin julkaisemilla kokoelma-albumeilla. Brädi on ollut Namika Lahden pääkuuluttajana kotiotteluissa Lahden urheilutalolla.

Brädin ensimmäinen sooloalbumi Repullinen hiittiä julkaistiin toukokuussa 2010. Albumin tuotannosta vastaa kokonaan MGI ja sillä vierailee muun muassa Sami Saari.[4]. Brädi juonsi myös Radio Voimalla Oskarin ja Martinin kanssa ohjelmaa nimeltään Summerupfm. 6. kesäkuuta 2012 julkaistiin Brädin toisen sooloalbumin ensimmäinen single, Lämpöö, jolla vierailee Redrama. DJ Luoman tekemä Repullinen hiittiä -albumin kappaleiden remixejä sisältävä mixtape Repullinen remixejä julkaistiin ilmaiseksi internetissä 4. elokuuta 2012. Toinen single, "Happee" julkaistiin 26. lokakuuta 2012. Kappaleella vierailee Illi. Brädin toinen Näis kengis -niminen albumi julkaistiin 7. joulukuuta 2012. Albumilla vierailevat Redraman ja Illin lisäksi muun muassa SP ja Kalle Kinos. Näis kengis sijoittui Suomen virallisen albumilistan sijalle 39.[5] Vuonna 2013 Brädi vieraili kristillisen Immanuelin albumilla Jumalanmiehii kappaleessa "Matkalla". Brädin kolmas pitkäsoitto III julkaistiin 16. toukokuuta 2014.[6] Se nousi Suomen virallisen albumilistan neljännelle sijalle.[7]

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Brädin isä on yleisurheiluvalmentaja ja -manageri Jukka Härkönen. Brädi on pelannut koripalloa II-divisioonassa ja harrastanut myös jalkapalloa ja jääkiekkoa.[8] Koripallon parissa hän on toiminut myös Namika Lahden otteluiden kuuluttajana[9] ja Lahti Basketballin hallituksen jäsenenä[10].

Brädi meni kesällä 2013 naimisiin Mira Räsäsen kanssa[11] ja he jättivät yhteisen avioerohakemuksen lokakuussa 2018.[12] Brädi kihlautui helmikuussa 2020.[13]

Diskografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös: Brädin diskografia

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]