Iivisniemi

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Iivisniemi

Iivisniemi (ruots. Ivisnäs) on Espoon Kaitaan kaupunginosaan kuuluva osa-alue, joka sijaitsee Suomenojalta Soukkaan kulkevan Kaitaantien eteläpuolella. Iivisniemi kuuluu Espoonlahden suuralueeseen. Iivisniemi sijaitsee noin kaksi kilometriä Espoonlahdesta itään, ja edelleen Iivisniemestä itään sijaitsee Matinkylä, johon on matkaa noin 2,5 kilometriä.

Iivisniemen keskus koostuu 1960-luvun lopussa rakennetuista ulkonäöltään yhtenäisistä kerrostaloista. Varsinaisen keskuksen ympärillä on pientaloaluetta.

Iivisniemessä on tarjolla peruspalvelut. K-Market, Pizzeria , baari ja Kotipalvelu ykköset. Myös on kahvila, Kukkis Anne (kukkakauppa) ja Iivis hius (kampaamo) ja Hierojia. Saman kadun päästä löytyy ravintola ja lastentarvikekauppa. Myös Iivisniemen seurakuntakoti ja kerhohuone.

Iivisniemen lähistöllä sijaitsee Finnoon satama, joka on Espoon suurin pienvenesatama.[1] Terveyspalvelut ovat Espoonlahden terveysasemalla. Lisäksi Espoonlahdessa sijaitseva kauppakeskus Pikkulaiva ja Matinkylässä sijaitseva kauppakeskus Iso Omena täydentävät alueen palvelutarjontaa.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Iivisniemen alueella on sijainnut aikanaan useita laitureita, muun muassa Sälörin, Granholman ja Kihlmanin laiturit, joissa Helsingistä lähteneet laivat ovat pysähtyneet matkalla Porkkalaan tai länteen. Alueella on alun perin sijainnut myös Ivisnäsin ja Bondaksen kartanot, joiden omistajat ovat muokanneet aluetta. Hannusjärven pientaloalueen rakentaminen on aloitettu 1930-luvulla silloisen Jorvaksentien varteen, ja myöhemmin rakennettu Länsiväylän moottoritie on muokannut aluetta edelleen.

Rullaniementien päässä on Villa Rulludd. Rulludd mainitaan ensimmäisen kerran historiankirjoituksissa vuonna 1788, jolloin se toimi halkojen lastauspaikkana ja satamana. Villa Rulludd on vuosina 1873–1908 rakennettu huvila, jonka tällä hetkellä omistaa Espoon kaupunki ja joka toimii huvilamuseona ja kotiseututalona.

Kulttuuri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Iivisniemen tunnettuja asukkaita ovat ulkoministeri Timo Soini,[2] entinen pääministeri Esko Aholähde? sekä lapsuudessaan Iivisniemessä asunut luennoitsija ja motivaatiovalmentaja Jari Sarasvuo[3].

Kaupunginosayhdistys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Iivisniemen alueella vaikuttaa Iivisniemi-Kaitaa-seura. Kotiseutuyhdistyksen toimintaan kuuluu muun muassa Etelä-Espoon kaavoitusasioiden seuraaminen ja kannanotot, asukastoiminnan ja erilaisten tapahtuminen järjestäminen ja seuran verkkosivujen ja erilaisten historiikkien julkaisu.

Urheilu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Iivisniemeen perustettiin vuonna 1969 paikallinen urheiluseura Espoon Tikka. Siitä piti alun perin tulla silloisen Iivisniemi-seuran (nykyisen Iivisniemi-Kaitaa-seura) urheilujaos, mutta heti alussa päätettiin perustaa oma seura. Seura pyrkii tarjoamaan nuorille ja lapsille yhdessäoloa ja terveen harrastuksen. Päälaji on nykyisin jalkapallo, ja lisäksi ohjelmaan kuuluu nykyisin naisten jumppa. Kesänä Tikka pitää puistojumppaa. Vuosien kuluessa on pelattu lisäksi muun muassa jääkiekkoa ja lentopalloa. Seuran nimi valittiin tarkoituksellisesti sellaiseksi, ettei se rajoita toimintaa liikaa tiettyyn tai tiettyihin lajeihin. Seura järjestää myös jokavuotisen yleisurheilukilpailun ja jalkapallokoulun kaikille alueen asukkaille.

Yhteydet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Helsinkiin päin->Bussit Matinkylä (M) kulkuyhteyteen, 147 ja 143. Leppävaaraan menevät bussit 543 ja uusi linja 544. 544 pysähtyy Ison Omenan pysäkillä Länsiväylällä. 147N menee öisin suoraan Kampin vanhaan terminaaliin.Iivisniemeen on rakenteilla metroasema, Kaitaan metroasema. Suunnitelman mukaan asema otetaan käyttöön 2020.

Soukkaan päin-> 147,543 ja 544 Kivenlahteen (myös 147N). 143 menee Soukkaan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]