Hilja Heiskanen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hilja Heiskanen
Heiskanen ja Ruth Sharma Suomessa 1900-luvun alussa
Heiskanen ja Ruth Sharma Suomessa 1900-luvun alussa
Henkilötiedot
Syntynyt 1866
Joroinen, Suomi
Kuollut 1939
Joutseno, Suomi
Kansalaisuus suomalainen
Ammatti lähetyssaarnaaja

Hilja Heiskanen (1866 Joroinen1939 Joutseno) oli suomalainen Suomen Vapaakirkon lähetyssaarnaaja. Joroisissa syntynyt Heiskanen keräsi vuosien 1898 ja 1914 välisenä aikana kokoelman tiibetiläisiä, bhutanilaisia ja intialaisia esineitä, jotka hän myi Valtion historialliselle museolle (nykyisin Kansallismuseo). Heiskasen keräämä aineisto on Kulttuurien museon kokoelman tärkeä osa.

Heiskanen matkusti Skandinaavisen Allianssilähetyksen Himalajan-työkentälle vuonna 1898 ja työskenteli sen yhteydessä vuoteen 1914. Lähetyksen määränpääksi aiottuun Tiibetiin ei ollut pääsyä, joten lähetysasemia oli perustettu brittiläiseen Intiaan Himalajan etelärinteille, mm. Ghumin kylään lähelle Darjeelingia, Baksa Duariin Bhutanin rajalle sekä Sikkimiin. Seutu on vanhojen Tiibetin, Nepalin, Bhutanin ja Intian välisten kauppareittien risteysalue.

Heiskanen tuli Suomeen lomalle vuosiksi 1906−1908 yhdessä nepalilaissyntyisen kasvattityttärensä Ruthin, eli Skeeta Sharma, kanssa. Samalla hän hankki varoja lähetyksen toimintaan mm. esittelemällä seurakunnissa kentältä tuomaansa esineistöä. Ennen paluuta Intiaan hän myi kokoelmansa. Muinaistieteellisen toimikunnan (nykyisin Museovirasto) intendentti A. O. Heikel pyysi häntä keräämään täydentävän kokoelman, joka saatiin museolle postitse Heiskasen dokumentoimana 1911. Se sisältää lähinnä tiibetiläisiä esineitä.

Ensimmäisen maailmansodan kynnyksellä Heiskanen matkusti Lontooseen, jossa hän suoritti kätilökurssin. Käytyään myös Suomessa hän lähti vuonna 1916 Yhdysvaltoihin, ja matkusti sieltä myöhemmin Japanin ja Kiinan kautta takaisin Intiaan useiksi vuosiksi. Lopullisesti Heiskanen palasi kotimaahan vuonna 1930. Hän kuoli 1939 Rauhan piirisairaalassa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]