Kulttuurien museo

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Yksityiskohta silkkiviitasta, 1800-luku, Kiina.

Kulttuurien museo on Suomen kansallismuseoon kuuluva etnografinen museo, joka tutkii ja esittelee maailman kansoja ja kulttuureita ja tallentaa niiden kulttuuriperintöä. Kulttuurien museo ilmoittaa näyttely- ja oheistoimintansa keskeiseksi tehtäväksi kansainvälisyyskasvatuksen sekä tiedon ja kulttuurienvälisen ymmärryksen lisäämisen.

Kokoelmat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kulttuurien museon kokoelmat muodostuvat Kansallismuseon yleisetnografisista ja suomalais-ugrilaisista kokoelmista, ja ne ovat osa kansalliskokoelmaa. Esineitä on kaikilta mantereilta. Kokoelmat ovat karttuneet pääosin 1800-luvun alusta mm. tutkimusmatkailijoiden ja tieteenharjoittajien sekä lähetyssaarnaajien, merenkulkijoiden ja muiden maailmanmatkaajien toiminnan tuloksena.

Nykyisen keruu- ja tutkimustoiminnan pääpaino on nykyajan kulttuuri-ilmiöiden dokumentoinnissa. Kokoelmat karttuivat vuoden 2015 alussa merkittävästi, kun Suomen Lähetysseuran Kumbukumbu-museon esineistö luovutettiin Kulttuurien museolle.[1]

Muutto Tennispalatsista Kansallismuseon yhteyteen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kulttuurien museo avattiin Tennispalatsissa Helsingissä 18. toukokuuta 1999. Vuokrasopimus Tennispalatsissa päättyi vuoden 2013 lopussa, ja näyttelyt Tennispalatsissa suljettiin 19.5.2013. Vuonna 2014 Kulttuurien museo muutti Kansallismuseo-rakennukseen.

Museovirasto esitti jo vuonna 2012 Kulttuurien museon uuden perusnäyttelyn sijoituspaikaksi Kansallismuseon tontilla sijaitsevaa erillistaloa, jossa on toiminut muun muassa Kansallismuseon konservointilaitos.[2] Talo tuli kuitenkin Museoviraston muiden toimintojen käyttöön, ja Kulttuurien museon näyttelytoiminta on jatkunut vaihtuvilla näyttelyillä Kansallismuseon tiloissa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kulttuuriin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.