Kulttuurien museo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Yksityiskohta silkkiviitasta, 1800-luku, Kiina.

Kulttuurien museo oli Suomen kansallismuseoon kuuluva etnografinen museo, joka tutki ja esitteli maailman kansoja ja kulttuureita ja tallentaa niiden kulttuuriperintöä.

Kulttuurien museon kokoelmat muodostuvat Kansallismuseon yleisetnografisista ja suomalais-ugrilaisista kokoelmista, ja ne ovat osa kansalliskokoelmaa. Esineitä on kaikilta mantereilta. Kokoelmat ovat karttuneet pääosin 1800-luvun alusta muun muassa tutkimusmatkailijoiden ja tieteenharjoittajien sekä lähetyssaarnaajien, merenkulkijoiden ja muiden maailmanmatkaajien toiminnan tuloksena.

Nykyisen keruu- ja tutkimustoiminnan pääpaino on nykyajan kulttuuri-ilmiöiden dokumentoinnissa. Kokoelmat karttuivat vuoden 2015 alussa merkittävästi, kun Suomen Lähetysseuran Kumbukumbu-museon esineistö luovutettiin Kulttuurien museolle.[1]

Vuonna 2020 valtioneuvosto myönsi luvan luovuttaa Mesa Verde -kokoelmaan kuuluneita Pohjois-Amerikasta tuotuja ihmisjäänteitä ja hautaesineitä takaisin Yhdysvaltain alkuperäisväestölle. Esineet ja jäänteet ovat peräisin noin 1200-luvulta. Ne haudattiin uudelleen Mesa Verden alueelle Coloradoon.[2][3]

Muutto Tennispalatsista Kansallismuseon yhteyteen

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kulttuurien museo avattiin Tennispalatsissa Helsingissä 18. toukokuuta 1999. Vuokrasopimus Tennispalatsissa päättyi vuoden 2013 lopussa, ja näyttelyt Tennispalatsissa suljettiin 19. toukokuuta 2013. Vuonna 2014 Kulttuurien museo muutti Kansallismuseo-rakennukseen.

Museovirasto esitti jo vuonna 2012 Kulttuurien museon uuden perusnäyttelyn sijoituspaikaksi Kansallismuseon tontilla sijaitsevaa erillistaloa, jossa on toiminut muun muassa Kansallismuseon konservointilaitos.[4] Talo tuli kuitenkin Museoviraston muiden toimintojen käyttöön, ja Kulttuurien museon näyttelytoiminta on jatkunut vaihtuvilla näyttelyillä Kansallismuseon tiloissa.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä kulttuuriin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.