Herman Gummerus

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Herman Gummerus 1910-luvun alussa.

Herman Gregorius Gummerus (24. joulukuuta 1877 Pietari, Venäjän keisarikunta18. heinäkuuta 1948 Helsinki[1]) oli suomalainen antiikintutkija (historioitsija), diplomaatti, jääkäriliikkeen aktivisti.[1] Hän oli Suomen asiainhoitaja[1] ja Finnpapin edustaja Kiovassa itsenäistyvässä Ukrainassa 1918–1919.

Diplomaattiuransa Gummerus aloitti lähetystöneuvoksena Tukholmassa, minkä jälkeen hän oli Suomen Rooman suurlähettiläänä. Hän luopui diplomaattiurastaan vuonna 1925 ja toimi sen jälkeen tutkijana ja Helsingin yliopiston yleisen historian professorina.

Gummerus on meidän päiviimme saakka eniten kansainvälistä huomiota ja keskustelua herättäneitä suomalaisia antiikintutkijoita. Hän sai jo Helsingissä vankan klassillisen filologian koulutuksen, mutta hankki antiikin historian koulutuksen Berliinin yliopistossa Eduard Meyerin johdolla. Kansainvälisen tutkijamaineensa hän loi antiikin talous- ja sosiaalihistorian alalla.

Gummerus väitteli vuonna 1906. Väitöskirja Der römische Gutsbetrieb als wirtschaftlicher Organismus nach den Werken des Cato, Varro und Columella (Leipzig 1906) käsitteli roomalaista suurtilataloutta.[1] Vielä tässä työssään hän käytti lähteinään antiikin auktoreita, mutta Rooman valtakunnan talouselämää tutkiessaan hän kiinnostui pian myös arkeologisesta ja epigrafisesta aineistosta. Gummeruksen laaja katsaus Rooman valtakunnan teollisuudesta ja kaupasta, joka ilmestyi Pauly-Wissowan Realenzyklopädiessä vuonna 1916 (’Industrie und Handel’, RE IX (1916), coll. 1381–1535), oli ensimmäinen yritys käyttää keramiikkaa, tavaraleimoja ja ikonografista aineistoa systemaattisesti. Gummerus jäi kuitenkin myöhemmin Michael Rostovtzeffin (1870–1952) varjoon. Tämän amerikkalais-venäläisen tutkijan magnum opus, The Social and Economic History of the Roman Empire (1926), julkaistiin vasta kymmenen vuotta myöhemmin.

Gummerus toimi myös Itsenäisyyden liitossa, jonka kannattajat erkaantuivat Akateemisesta Karjala-seurasta 1920. Hän osallistui myös 10. huhtikuuta 1932 Isänmaallisen kansanliikkeen perustamista suunnittelevaan, Erkki Räikkösen koolle kutsumaan tilaisuuteen sekä sen perustamista valmistelevaan työryhmään. Isänmaallinen kansanliike ry. aloittikin toimintansa 14. kesäkuuta 1932.


Gummerus kirjoitti kokemuksistaan Ukrainassa kirjan Ukrainan murrosajoilta. Kirjassa hän kritisoi Saksaan nojautunutta politiikkaa sekä samalla myös Suomen senaatin saksalaissuuntaista politiikkaa sikäli, että kirjassaan hän esittää Saksan politiikan tosiasiallisen heikkouden Ukrainassa.

Hänen poikansa oli Herman Olof Gummerus.[1]

Teoksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Ukrainan murrosajoilta. Gummerus, 1931. (Ilmestynyt ukrainaksi nimellä Ukraїna v perelomnì časi: šìst’ mìsâcìv na čolì posol’stva u Kiêvì. Takson, 1997.)
  • Aktiva kampår. 1925.
  • Jägare och aktivister. 1927.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä poliitikkoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.