Columella

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Columellan patsas. Plaza de las Flores, Cádiz.

Lucius Junius Moderatus Columella (4 jaa. Gades, Hispania Baetica – noin 70 jaa.) oli hispanialaissyntyinen roomalainen kirjailija. Tarantosta löydetyn piirtokirjoituksen mukaan Columella palveli tribuunina legio VI Ferratassa, joka oli sijoitettu Syyriaan.[1]

Armeijauransa jälkeen Columella ryhtyi maanviljelijäksi. Hän omisti suuria maa-alueita Italiassa. Hänen 12-osainen teoksensa Res rustica ('Maataloudesta') on säilynyt kokonaan, ja se on nykyisin tärkein roomalaisen maatalouden lähde yhdessä Cato vanhemman ja Varron teosten kanssa, joita hän toisinaan siteeraa. Teoksessa hän valitti, että Italian suurmaatiloja hoidettiin huonosti, eivätkä italialaiset maataloustuotteet siksi kyenneet kilpailemaan laadussa provinssien tuotteiden kanssa. Teossarjan kymmenes osa oli alun perin tarkoitettu sen viimeiseksi, ja sen Columella kirjoitti Vergiliuksen kunniaksi heksametrilla.[2] Hänen toinen pienempi, puita käsittelevä teoksensa (De arboribus) on myös säilynyt.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Gian Biagio Conte, Joseph B. Solodow: Latin literature: a history, s. 389. JHU Press, 1999. ISBN 9780801862533. (englanniksi)
  2. Paavo Castrén: Uusi antiikin historia, s. 441. Helsinki: Otava, 2011. ISBN 978-951-1-21594-3.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kirjailijaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Columella