Cádiz

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Cádiz
Vaakuna Lippu
vaakuna lippu
Cadiz, Spain location.png
Sijainti 36°31′N, 6°17′W
Valtio Espanjan lippu Espanja
Maakunta (provincia) Cádiz (maakunta)
Perustamisvuosi n. 1100 eaa.
Väkiluku 121 739(2014)[1]
Pinta-ala 12,3 km²
Väestötiheys 10 832 as./km²
Kaupunginjohtaja José María González (Por Cádiz sí se puede)
Sivusto Cádizin kotisivut

Cádiz on kaupunki Lounais-Espanjassa, Atlantin rannalla, Andalusiassa ja Cádizin maakunnan pääkaupunki. Kaupungissa on vajaat 122 000 asukasta (2014)[1] ja koko kaupunkialueella 406 095. Alueen muut tärkeät kaupungit ovat San Fernando, Puerto de Santa Maria, Chiclana de la Frontera ja Puerto Real.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaupunki on yksi Euroopan vanhimpia. Foinikialaiset perustivat sen nimellä גדר (Gadir). Perinteisesti kaupungin perustaminen ajoitetaan vuoteen 1100 eaa., mutta 900 eaa. vanhempia löytöjä ei ole tehty. Kreikkalaisen legendan mukaan Herakles (Herkules) perusti Cádizin surmattuaan Geryonin. 500 eaa. kaupunki joutui karthagolaisille ja 200-luvulla eaa. roomalaisille, jotka antoivat sille nimen Gades. Kaupunki oli maurien hallussa 7111262.

Löytöretkien aikaan Kristoffer Kolumbus purjehti Cádizista toiselle matkalleen 1495 ja kaupungista tuli Espanjan aarrelaivaston pääsatama.

Sir Francis Drake tuhosi Espanjan laivaston kaupungin satamassa huhtikuussa 1587. Sota-amiraali Robert Blake piiritti Cádizia 16551657.

1700-luvulla Cádiz ohitti Sevillan aseman kauppamonopolina Amerikan kanssa. Espanjan parlamentti Cortes toimi Cádizissa Napoleonin sotien aikana ja taisteli Espanjan kuninkaaksi julistettua Napoleonin vanhempaa veljeä Joseph Bonapartea vastaan. Espanjan perustuslaki julistettiin 1812 Cádizissa.

Yöelämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cadiz tunnetaan vilkkaasta yöelämästään, erityisesti karnevaalien aikaan. Vanhassa kaupungissa on paljon pieniä baareja, jotka ovat yleensä auki aina pikkutunneille asti. Punta de San Felipen alueella Paseo de Almerante Pascual y Pery -nimisellä kadulla on paljon yökerhoja sekä kadun yläpuolella on avoin alue, jossa on usein paljon ihmisiä öisin.

Karnevaalit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Chirigota-lauluryhmä

Cadizin karnevaalit ovat yhdessä Santa Cruz de Tenerifen kanssa Espanjan kuuluisimmat ja myös maailmanlaajuisesti tunnetut. Kaupungin väkiluku kasvaa karnevaalien aikaan suuresti. Karnevaalit ovat varsinaisesti helmikuun 15. ja 25. päivän välilla mutta juhliin valmistaudutaan koko vuoden ajan. Karnevaalien tärkeintä ohjelmaa esittävät erilaiset paikalliset lauluryhmät eli "chirigotat", joista parhaat palkitaan karnevaalien päätösgaalassa Manuel de Falla teatterissa. Chirigotat laulavat yleensä humoristisesti kritisoiden erilaisia alueen ilmiöitä.

Myös pukeutumiseen uhrataan paljon aikaa ja vaivaa. Kaikenlaiset hupiasut ovat tyypillisiä.

Turismi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Playa Victoria
La Caleta

Turismi on nykyään yksi Cadizin alueen tärkeimmistä elinkeinoista. Aurinkoinen ja lämmin sää, yhdet Espanjan hienoimmista hiekkarannoista ja kaupungin rikas historia ovat kaupungin vetonauloja.

Tärkeimmät rannat ovat Playa Victoria ja Playa La Caleta, joista Victoriaa voitaisiin sanoa kaupungin päärannaksi. Se kulkee noin 3 kilometriä kaupungin länsireunaa pitkin. La Caleta taas sijaitsee vanhassa kaupungissa.

Cadiz tunnetaan myös Jerez de la Fronteran ohella yhtenä flamencon kotipaikoista. Cadizin lähialueilta ovat kotoisin esimerkiksi Paco de Lucia ja Camaron de la Isla.

Turisti pääsee halutessaan Cádizista nopeasti lautalla Afrikan mantereelle, Marokon Tangeriin.

Cadiz Club de Futbol[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cadiz CF perustettiin 1910 ja joukkue pelaa nykyään Espanjan kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla Segunda Division B:ssä. Seuran stadionille Ramon de Carranzalle mahtuu noin 25 000 katsojaa. Cadiz CF on tunnettu faneistaan (espanjaksi cadistas), joita pidetään yleisesti Espanjan parhaina, esimerkiksi Real Madrid palkitsi Cadizin fanit parhaina vuonna 2006.

Kuvia Cádizista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Cádiz citypopulation.de. Viitattu 7.7.2015.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]