Helsingin sarjakuvafestivaalit

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Helsingin sarjakuvafestivaalit
Näkymä Helsingin sarjakuvafestivaaleilta vuonna 2015.
Näkymä Helsingin sarjakuvafestivaaleilta vuonna 2015.
Tyyppi sarjakuvatapahtuma
Päivämäärä elo-syyskuu
Järjestämistiheys vuosittain
Paikkakunta Helsinki
Ensimmäisen kerran 1979
Kävijöitä 11 000−20 000
Järjestäjä Suomen sarjakuvaseura
Kotisivut

Helsingin sarjakuvafestivaalit on vuodesta 1979 lähtien järjestetty sarjakuvatapahtuma, jolla vierailee vuosittain noin 11 000 − 20 000 kävijää[1]. Se on Pohjoismaiden suurin sarjakuvatapahtuma.[2] Helsingin sarjakuvafestivaalit järjestää Suomen sarjakuvaseura, ja niiden pitoajaksi on vakiintunut elo–syyskuu.

Sarjakuvafestivaaleilla ja niiden edeltäjillä piirtäjäpäivillä on vieraillut lukuisia tunnettuja ulkomaisia sarjakuvantekijöitä. Festivaaleilla pidetään esitelmiä, seminaareja, paneelikeskusteluja, työpajoja, näyttelyitä ja piirtäjätapaamisia. Näyttelyt esittelevät koti- ja ulkomaisten tekijöiden töitä. Päätapahtumapaikalla on lisäksi kirjamyynti.

Sarjakuvafestivaalien ohjelmaan kuuluu muun muassa tekijähaastatteluja, keskustelupaneeleja, näyttelyitä ja työpajoja. Päätapahtumapaikalla on myyntipisteet sekä ohjelmanumeroita, niiden lisäksi festivaaleilla myydään omakustanteita Zinefestissä. Tapahtumia ja ohjelmanumeroita on myös järjestetty varsinaisen tapahtumapaikan ulkopuolella muualla kaupungissa.[2]

Helsingin ensimmäiset sarjakuvafestivaalit järjestettiin vuonna 1979.[2]

Festivaalien historia 2000-luvulla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2000 Helsingin sarjakuvafestivaalit järjestettiin 19.–20. elokuuta. Kunniavieraita olivat mm. Romano Scarpa, Sharard Sharma, Neil Gaiman, Mike Diana ja Enki Bilal.

Vuonna 2001 sarjakuvafestivaalit järjestettiin viikonloppuna 8.–9. syyskuuta VR:n makasiineilla. Festivaalien teemana oli lauantaina reportaasisarjakuva ja sunnuntaina lapset ja sarjakuva. Festivaalien kunniavieraita olivat esimerkiksi Joe Sacco, Marjane Satrapi sekä Ryhmä-X:n piirtäjä Alan Davis.

Vuonna 2002 sarjakuvafestivaaleja vietettiin ensimmäistä kertaa koko viikon, 22.–30. elokuuta. Festivaaliviikon teemana oli kotimainen sarjakuva. Päätapahtumassa haastateltavina olivat mm. Petri Hiltunen sekä Mämmilän piirtäjää Tarmo Koivisto.

Vuonna 2003 festivaalit järjestettiin kaksipäiväisenä 27.–28. syyskuuta Aktia-salissa Forumissa. Festivaalien kunniavieraita olevat ranskalaiset Philippe Dupuy ja Charles Berberian, norjalainen Jason, ruotsalainen Joanna Rubin Dranger ja muutaa vuotta aiemminkin Helsingin sarjakuvafestivaaleilla vieraillut britti Neil Gaiman.

Vuonna 2004 festivaalit järjestettiin 18.–19 syyskuuta taas Aktia-salissa Forumissa sekä muissa tiloissa Helsingin keskustassa. Festivaaleilla esiteltiin mm. iranilaista, intialaista ja unkarilaista nykysarjakuvaa. Festivaaleilla järjestettiin ensimmäistä kertaa myös mangapäivä Bio Rexin tiloissa. Festivaalien kunniavieraita olivat mm. virolaiset Urmas Nemvalts & Joonas Sildre, norjalaiset Lewis Trondheim ja Lise Myhre sekä Espanjassa asuva Aku Ankkaa piirtävä Vicar.

Vuonna 2005 festivaalit järjestettiin 17.–18. syyskuuta Pääpostisalissa ja Tennispalatsissa. Kunniavieraana oli mm. Jeffrey Brown ja festivaaleilla käytiin mm. sarjakuvamaaottelu.

Vuonna 2006 festivaalit järjestettiin 23. ja 24. syyskuuta kulttuuriareena Gloriassa. Kunniavieraina siellä olivat mm. Blacksadin tekijät Canales ja Guarnido sekä Anke Feuchtenberger.

Vuonna 2007 festivaalit järjestettiin 15. ja 16. syyskuuta Gloriassa, ja kunniavieraina olivat muun muassa Maalari ja merirosvo -sarjan tekijä Christophe Blain, Keitaro Arima ja Yvan Alagbé ja suomalaisista piirtäjistä esillä olivat Milla Paloniemi ja Pertti Jarla. Helsinkiläinen Sami Makkonen voitti festivaalin yhteydessä pidetyn Sarjis 2007 -kilpailun pääpalkinnon. Järjestäjien arvion mukaan viikonlopun kävijämäärä oli runsaat 6 000 kävijää.[3]

Vuonna 2008 festivaalit järjestettiin 12.–14. syyskuuta. Kunniavieraita olivat mm. François Walthéry (Belgia), Guy Delisle (Kanada), Marko Turunen (Suomi) ja Martin tom Dieck (Saksa). Näyttelyjä oli kaikkiaan 14.

Vuonna 2009 festivaalit järjestettiin 12.–13. syyskuuta Kulttuuriareena Gloriassa, Bio Rexissä ja Kirjasto 10:ssä. Kunniavieraina olivat Javier de Isusi, Lucie Durbiano, Sergio Aragonés ja Stan Sakai.

Vuonna 2010 25. Helsingin sarjakuvafestivaalit järjestettiin jälleen viikon mittaisina, viikonlopun päätapahtuma 10.–12. syyskuuta. Perjantaista sunnuntaihin ohjelmaa oli teltoissa Lasipalatsin aukiolla, aiemmin viikolla ympäri kaupunkia. Festivaalien teemana oli eurooppalainen sarjakuva. Kunniavieraina oli mm. Sarjakuvaromaani-kokoelmateoksen toimittanut britti Paul Gravett, ranskalaiset Thomas Boivin, Kilian Dinon ja François Henninger, saksalaiset Atak, Martin tom Dieck ja Sascha Hommer, Ruotsista Mattias Elftorp, Susanne Johansson, Rui Tenreiro, Emelie Östergren ja Kolbeinn Karlsson, Norjasta Bendik Kaltenborn, Tanskasta Søren Mosdal ja Simon Bukhave, Belgiasta William Henne ja Xavier Löwenthal, virosta Joonas Sildre, Espanjasta Paco Roca, sloveniasta Kaja Avberšek sekä Anton Kannemeyer Etelä-Afrikasta.

Vuoden 2011 festivaalin teemana oli Englanti ja ajankohta 9.–11.9.2011. Ulkomaisina vieraina nähtiin maateemaan liittyen Bryan ja Mary Talbot, Paul Gravett, Peter Stanbury, Vertigolle pitkään työskennellyt Warren Pleece ja Korkeajännitys-sarjaa pitkään toimittanut George Low. Muut vieraat olivat ranskalaiset Cyril Pedrosa ja venäjältä kotoisin oleva ranskalaistunut Polina Petrushina, Carnicola-ryhmään kuuluva Andrea Bruno Italiasta, César Ferioli ja Sergi Puyol Espanjasta, Olivier Schrauwen Belgiasta, Zeina Abirached Libanonista, Dániel Csordás Unkarista, Marcos Farrajota Portugalista, ghanalaissyntyinen Frank Odoi Keniasta, Stephan Pastis Yhdysvalloista ja Matthias Wivel Tanskasta. Festivaaleilla kävi yli 25 000 vierasta, mikä oli siihen astinen ennätys[4].

Vuosina 2017–2019 festivaalit järjestettiin Suvilahden Kattilahallissa.[5]

Vuonna 2017 festivaalit pidettiin 2.‒3. syyskuuta teemoilla Latinalainen Amerikka, sarjakuvan monet muodot ja tango. Tapahtuman visuaalisesta ilmeestä vastasi Hanneriina Moisseinen.[6] Kunniavieraina olivat mm. Jose Muñoz (Argentiina), Berliac (Argentiina), Sarah Glidden (USA), Gilbert Shelton (USA), Dan Berry (Iso-Britannia) sekä Amanda Baeza (Chile-Portugali).[7]

Vuoden 2018 festivaaleilla (1.–2. syyskuuta) teemoina olivat metallimusiikki, Italia ja strippisarjakuvat.[8] Festivaalitaiteilijana oli JP Ahonen ja kunniavieraina mm. Charlie Adlard (Iso-Britannia), Becky Cloonan (Yhdysvallat), Lise Myhre (Norja), Patrick Wirbeleit (Saksa) sekä italialaiset sarjakuvantekijät Bianca Bagnarelli, Anna Deflorian, Francesco Tullio Altan ja Gianluca Constantini.[9][8]

Vuonna 2019 festivaalit järjestettiin 7.–8. syyskuuta ja teemoina olivat ympäristö, vaikuttava sarjakuva sekä pohjoinen. Festivaalien visuaalisesta ilmeestä vastasi Maria Björklund ja kunniavieraisiin kuuluivat mm. Willem (Hollanti), Hanna Gustavsson (Ruotsi) ja Anna Haifisch (Saksa).[10]

Vuonna 2020 (5.–6. syyskuuta) festivaalit toteutettiin koronapandemian takia poikkeusjärjestelyin pääosin etätapahtumana. Kallion kirjastossa kuvattuja puheohjelmia pystyi seuraamaan suoratoistona Youtubesta ja pienlehtiä oli mahdollista tilata verkkokaupoista.[11] Aiemmin ilmoitettujen kansainvälisten kunniavieraiden ohjelmanumerot jouduttiin perumaan.[12][13] Näiltä Suomessa asuvilta sarjakuvantekijöiltä saatiin kuitenkin haastattelut virtuaalitapahtumaan: Tuisku Hiltunen, Pauli Kallio, Emilia Laatikainen, Sophie Labelle, Viivi Rintanen ja Sami Yaffa.[14] Festivaalitaiteilijana oli Tiitu Takalo.[13]

Vuonna 2021 koronapandemia jatkui, joten tapahtumajärjestäjät saivat jännittää viime hetkeen asti kokoontumisrajoituksia. Festivaalit oli kuitenkin lopulta mahdollista järjestää lähitapahtumana Kaapelitehtaalla hieman tavallista ajankohtaa myöhemmin (13.–14. marraskuuta).[15] Puheohjelmia pystyi seuraamaan myös etänä Youtube-lähetyksen kautta. Edellisvuoden tapaan kansainvälisiä kunniavieraita ei voitu kutsua festivaaleille paikan päälle, mutta Derf Backderf antoi etähaastattelun. [16] Kotimaisina vieraina nähtiin mm. Mari Luoma, Jenna Oldén, Matti Hagelberg, Riina Tanskanen ja Janne Kukkonen. Koska vuosi 2021 oli samalla Suomen sarjakuvaseuran 50-vuotisjuhlavuosi, festivaalien teemaksi valikoitui yhteisö[17]. Tapahtuman visuaalinen ilme oli Emmi Niemisen käsialaa.

Vuonna 2022 festivaalit palasivat Suvilahteen ja syyskuulle (10.–11.9.). Teemoina olivat rauha ja sota, Sarjainfo 50 vuotta, Puupäähattu 50 vuotta ja Portugali.[18] Festivaalitaiteilijana toimi Jiipu Uusitalo, ja parin vuoden tauon jälkeen tapahtumassa oli taas kansainvälisiäkin vieraita: Ruotsista Natalia Batista, Islannista Atla Hrafney, Dante Khudoba ja Anna Ryzhova sekä Portugalista Hetamoé eli Ana Matilde Sousa sekä Rudolfo da Silva.[19]

Vuoden 2023 festivaalit järjestettiin 16.–17. syyskuuta ensi kertaa Kulttuuritehdas Korjaamolla. Teemoina olivat matkustaminen ja saksankielinen sarjakuva, festivaalitaiteilijana taas Kimmo Lust. Kunniavieraita olivat mm. Miguel Vila (Italia), Saskia Gullstrand (Ruotsi), Paul Gravett (Iso-Britannia), Andreas Gefe ja Samira Belorf (Sveitsi) sekä Sheree Domingo ja Marijpol (Saksa). Kansainvälisen Batman-päivän kunniaksi festivaaleilla järjestettiin myös Batman-puhekaraoke ja esitettiin kotimainen Batman-lyhytelokuva Crime Alley.[20]

Vuonna 2024 festivaalit järjestetään 31.8.–1.9. Kaapelitehtaalla. Festivaalitaiteilijana toimii Reetta Niemensivu, ja teemoina ovat pop ja brittiläinen sarjakuva.[21]

 1. Info – Helsingin sarjakuvafestivaalit sarjakuvafestivaalit.fi. Viitattu 2.9.2018.
 2. a b c Helsingin Sarjakuvafestivaalit www.sarjakuvaseura.fi. Viitattu 29.8.2017.
 3. Sarjakuvafestari veti yli 6 000 kävijää Kaleva. 16.9.2007. [vanhentunut linkki]
 4. Helsingin sarjakuvafestivaaleilla ennätysyleisö Helsingin Sanomat. 18.9.2011. Viitattu 29.8.2017.
 5. Helsingin sarjakuvafestivaalit 2018 Helsingin kaupunki. Viitattu 2.9.2018.
 6. Sarjainfo #174 1/2017, s. 6 issuu.com. Viitattu 20.3.2024.
 7. Helsingin sarjakuvafestivaalit 2.‒3.9.2017 sarjakuvantekijat.com. Viitattu 20.3.2024.
 8. a b TIEDOTE 22.8.2018 Sarjakuvafestivaalien (1.-2.9.) lavaohjelma on julkaistu: Belzebubs, zombit ja Vespat Suvilahdessa sarjakuvafestivaalit.fi. Viitattu 20.3.2024.
 9. Kumpulainen, Jarkko: Sarjakuvaväen herätyskokous - Voima Voima. Viitattu 2.9.2018.
 10. Helsingin sarjakuvafestivaalit 2019 suvilahti.fi. Viitattu 20.3.2024.
 11. Virtuaali Zine Fest 2020 facebook.com. Viitattu 20.3.2024.
 12. Ohjelma / Kallion kirjasto [Arkistoitu] sarjakuvafestivaalit.fi. Arkistoitu 19.10.2020. Viitattu 20.3.2024.
 13. a b TIEDOTE 10.8.2020 Helsingin sarjakuvafestivaalit järjestetään syyskuun 5.-6. päivä Suvilahdessa sarjakuvafestivaalit.fi. Viitattu 20.3.2024.
 14. Vieraat / Guests [Arkistoitu] sarjakuvafestivaalit.fi. Arkistoitu 30.9.2020. Viitattu 20.3.2024.
 15. Helsingin sarjakuvafestivaalit 13.–14.11.2021 Kaapelitehtaalla sarjakuvablogit.com. Viitattu 20.3.2024.
 16. Lavaohjelma sarjakuvafestivaalit.fi. Viitattu 20.3.2024.
 17. TIEDOTE 4.5.2021 Helsingin sarjakuvafestivaalien kunniavieraat on julkaistu sarjakuvafestivaalit.fi. Viitattu 20.3.2021.
 18. Helsingin sarjakuvafestivaalit 10.–11.9.2022 sarjakuvakeskus.fi. Viitattu 20.3.2024.
 19. Suomen sarjakuvaseuran tapahtumakertomus 2022 - Sarjakuvafestivaalit - kunniavieraat issuu.com. Viitattu 20.3.2024.
 20. TIEDOTE 7.6.2023: Helsingin 38. sarjakuvafestivaalit tuo kaupunkiin näyttelyitä, kansainvälisiä vieraita, tatuointistudion ja Batman-puhekaraokea sarjakuvafestivaalit.fi. Viitattu 20.3.2024.
 21. Helsingin sarjakuvafestivaalit sarjakuvafestivaalit.fi. Viitattu 20.3.2024.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]