Suomen sarjakuvaseura

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Sarjainfo)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Suomen sarjakuvaseuran logo.

Suomen sarjakuvaseura ry on vuonna 1971 perustettu sarjakuva-alan kattojärjestö. Seuran tarkoitus on lisätä sarjakuvan arvostusta, edistää hyvän sarjakuvan tuntemusta ja sarjakuvien kriittistä lukemista. Kotimaisen sarjakuvan hyväksi seura toimii muun muassa osallistumalla virallisten tukitoimien kehittämiseen ja tekemällä yhteistyötä sarjakuvapiirtäjien ammattijärjestön Sarjakuvantekijät ry:n kanssa.

Toiminnan näkyvintä puolta ovat vuosittaiset Helsingin sarjakuvafestivaalit, Sarjainfo-lehti, Puupäähattu-palkinto, Sarjakuvakeskus Helsingin Kalliossa sekä verkkopalvelut kuten Kvaak.fi ja Sarjakuvablogit.com. Suomen Sarjakuvaseuran kokoelma sijaitsee Aralis-kirjastokeskuksessa Helsingin Arabiassa.

Seura toimii vapaaehtoisvoimin ja jäseniä on noin 800.[1]

Suomen sarjakuvaseuran verkkopalvelut

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kvaak.fi on Suomen sarjakuvaseuran ylläpitämä sarjakuvaportaali, johon kuuluu suosittu keskustelupalsta ja kaikille avoin kuvagalleria. Sivustolla julkaistaan myös artikkeleita ja arvosteluja.

Sarjakuvablogit.com on Suomen sarjakuvaseuran ylläpitämä WordPress-pohjainen blogipalvelu, joka on suunniteltu nimenomaan sarjakuvein julkaisemista varten. Sivuston pääsivulla esitellään kuukausittain yksi palveluun rekisteröity blogi.

Aiemmin seura on ylläpitänyt myös Finnishcomics.info-sivustoa, joka oli suomalaisen sarjakuvan vientiä edistämään luodun Finnish Comics Annual -antologiasarjan sivusto sekä kansainvälisen 24 tuntia sarjakuvaa -piirtämistapahtuman suomalaisia töitä kokoava sivustoa.

Sarjainfo-lehti

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarjainfo on alan vanhin ja laajin erikoislehti ja ilmestynyt neljästi vuodessa jo vuodesta 1972. Lehdessä uutisoidaan sarjakuvamaailman tapahtumia Suomesta ja ulkomailta, esitellään ja haastatellaan sarjakuvantekijöitä, raportoidaan festivaaleilta ja muista tapahtumista, arvostellaan sarjakuvajulkaisuja.

Vuonna 2023 Sarjainfo palkittiin Vuoden sarjakuvatekona Tampere Kuplii -sarjakuvafestivaaleilla.[2]

Päätoimittajat

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

[3]

Seuran kokoelma Aralis-kirjastokeskuksessa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kokoelma sijaitsee Taideteollisen korkeakoulun kirjastossa, Aralis-kirjastokeskuksessa. Sarjakuvaseuran kokoelma sisältää aineistoa yli 100 hyllymetriä, ja teoksia kokoelmassa on yhteensä noin 5 000 nimikettä:

  • suomenkielisiä kustannettuja sarjakuva-albumeja noin 2 000 (joista kotimaisten tekijöiden teoksia noin 600)
  • suomalaisia pienlehtiä noin 700
  • muilla pohjoismaisilla kielillä kustannettuja sarjakuvia noin 200
  • ranskankielisiä sarjakuva-albumeja noin 2 000
  • sarjakuvaa käsittelevää tietokirjallisuutta noin 300
  • lehtiä noin 100 nimekettä
  1. Koivuniemi, Heli: Suomalaiset lukevat Aku Ankkaa kolme kertaa enemmän kuin jenkit Teräsmiestä Tamperelainen. 28.8.2011. Arkistoitu 4.3.2016. Viitattu 12.1.2013.
  2. Sarjainfolle Vuoden sarjakuvateko -palkinto 29.3.2023. Sarjakuvaseura. Viitattu 27.5.2023.
  3. Hänninen, Ville: Herännäisyyden juuret. Sarjainfo, 2012, nro 3, s. 12.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]