Marjane Satrapi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Marjane Satrapi
Marjane Satrapi.
Marjane Satrapi.
Henkilötiedot
Syntynyt22. marraskuuta 1969 (ikä 53)
Rašt, Iran
Ammatti sarjakuvantekijä ja kuvittaja
Kirjailija
Esikoisteos Persepolis (2000–2003)
Nimikirjoitus
Nimikirjoitus
Aiheesta muualla
Löydä lisää kirjailijoitaKirjallisuuden teemasivulta

Marjane Satrapi (pers. ‏مرجانه ساتراپی‎) (s. 22. marraskuuta 1969 Rašt, Iran) on iranilainen sarjakuvantekijä ja kuvittaja, joka asuu ja työskentelee Ranskassa. Hän eli lapsuutensa Teheranissa vauraassa ja länsimaalaistuneessa perheessä. Töissään Satrapi on käsitellyt lähinnä omaa perhettään sekä yleisemmin Iranin lähihistoriaa ja kulttuuria. Yksi hänen töidensä keskeisistä teemoista on vapaamielisten iranilaisten yhteentörmäily perinteiden ja uskonnollisten vallanpitäjien kanssa.

Vuonna 1983 Satrapin vanhemmat lähettivät 14-vuotiaan tyttärensä Itävaltaan turvaan Iranin vaikealta tilanteelta. Myöhemmin Satrapi muutti takaisin Iraniin, opiskeli ja avioitui siellä ja myöhemmin erosi miehestään. Tämän jälkeen Satrapi muutti Pariisiin, jossa hän asuu tälläkin hetkellä. Satrapin ura sarjakuvan parissa käynnistyi hänen tutustuttuaan ranskalaiseen sarjakuvataiteilija David B.:hen.

Kuuluisuuteen Satrapi nousi palkitulla omaelämäkerrallisella sarjakuvaromaanilla Persepolis (2000–2003). Alun perin neliosainen teos on julkaistu Suomessa kahtena niteenä. Suomennoksen ensimmäinen osa Persepolis: Iranilainen lapsuuteni kertoo Satrapin lapsuudesta Iranissa, jota runtelevat vuoron perään Mohammad Reza Pahlavin vihattu hallinto, sitä vastaan nouseva islamilainen vallankumous ja lopulta Irakia vastaan käytävä sota. Toinen osa Persepolis 2: Kotiinpaluu kertoo murrosikäisen Satrapin kokemuksista Wienissä ja hänen paluustaan Iraniin, jossa sota on päättynyt, mutta uskonnollinen diktatuuri jatkuu. Sarjakuvien pohjalta tehtiin myös piirroselokuva Persepolis vuonna 2007 (ohjaajina Vincent Paronnaud ja Marjane Satrapi).

Vuonna 2003 Satrapi voitti vuoden parhaan albumin palkinnon Angoulêmen sarjakuvafestivaaleilla teoksella Pistoja. Vuotta myöhemmin hän voitti saman palkinnon teoksella Luumukanaa. Ensin mainittu teos kertoo teheranilaisnaisten juoruista, jälkimmäinen erään Satrapin sukulaismiehen traagisista vaiheista 1950-luvun Teheranissa.

Nykyisin Satrapi tekee muun muassa kolumneja The New York Times -lehdelle. Satrapi on naimisissa ruotsalaisen Mattias Ripan kanssa. Äidinkielensä persian lisäksi hän puhuu ranskaa, saksaa, englantia, ruotsia ja italiaa.

Persepolis[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Persepolis

Sarjakuvan nimi viittaa historialliseen Persepoliin kaupunkiin. Kun islamilaiset fundamentalistit pääsevät valtaan, tyttöjen pitää käyttää huivia. Satrapi pelastuu vain täpärästi uskonnollisen poliisin käsistä. Hänen sukulaisiaan ja ystäviään joutuu vankilaan ja teloitetaan.[1] Sodan kuvataan pönkittävän uskonkiihkoilijoiden hirmuhallintoa. Sarjakuvassa on runsaasti huumoria, joka kumpuaa esimerkiksi siitä, kuinka ihmiset vastustavat uskonnollista valtaa.[2] Teos kuvaa myös iranilaisen kulttuurin rikkautta ja pitkää historiaa. Sitä vastoin fundamentalismin kuvaus on herättänyt kauhua ja pahoinvointia.[3] Sarjakuvakriitikko Heikki Jokisen mukaan teoksen sanoma totalitarismin ja uskonkiihkoilun vaarasta on aina ajankohtainen.[4]

Teoksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomeksi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ranskaksi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Persepolis-teoksen esittelyteksti Like. Viitattu 17.10.2009.
  2. Sisättö, Vesa: Kirja: Persepolis: Iranilainen lapsuuteni Kumppani. 30.12.2004. Viitattu 17.10.2009.
  3. Loikkanen, Maria: Marjane Satrapi: Persepolis I & II (PDF) Alas taikavirtaa. 25.6.2008. Viitattu 17.10.2009.
  4. Jokinen, Heikki: Pää pystyyn, ei kädet Helsingin Sanomat. 15.12.2004. Viitattu 17.10.2009.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]